Mare, însă nu de ajuns pentru toţi. Iar dacă vrei un loc, “acolo sus”, în împărăţie, trebuie să dai bani. Afirmaţia nu îmi aparţine, doar am interpretat mesajul către enoriaşi, aparţinând unei biserici în construcţie. În complexul Tudor Vladimirescu, chiar lângă Iulius Mall, se ridică o clădire mai modestă decât gigantul complex comercial, însă care nu se apropie nici măcar de umilul nivel al căminelor din jur. Da, o biserică. Mândră posesoare a giganticului anunţ: “Dacă veţi ajută la ridicarea acestei biserici, veţi primi răsplată în împărăţia lui Dumnezeu”. Să analizăm un pic afirmaţia. “Dacă veţi ajuta…”. Cum pot eu, o biată fiinţă, să ajut? În nici un caz nu pot căra cărămizi… iar să mă sui pe schele, nu cred că aş fi prea în siguranţă.Să tencuiesc nu ştiu… Deci, nu îmi rămâne decât să ajut material: cu bani, cu materiale de construcţie care costă şi ele, cu muncitori care trebuie platiţi, deci da, cu bani. Cu alte cuvinte, dacă sunt aşa de bună şi voi contribui cu bani, voi primi răspalta în împărăţia lui Dumnezeu…
Să analizăm puţin această concluzie… În primul rând, nu se ştie unde voi ajunge (Rai sau Iad). Însă se pare că dacă voi ajuta la construcţia bisericii, sigur voi ajunge în răi şi voi primi şi mulţumiri. Pe scurt, dacă voi ajută la construirea unei alte case a Domnului voi avea o viaţă de apoi îndestulată. Vorba românului… „Dau un ban, dar stau în faţă…” Să fie acesta criteriul după care Sf Petru îţi va deschide sau nu poartă Raiului? Dacă ar fi să ne luăm după ce scrie pe anunţul care mi-a atras atenţia, mă tem că da. Şi mă tem că raiul se va aglomera serios, iar românii vor fi primii la poarta lui. Un studiu, a arătat că rată de apariţe a bisericilor după ’89 a fost de o biserică la două zile.
Analizând arhitectura ultimelor case ale Domnului, îmi pun mereu o întrebare: “De ce sunt aşa de mari? De ce au o turlă uriaşă?” ”Pentru acustică! Pentru acustică!” Totuşi în biserici nu se folosesc acum, în ziele noastre, în care tehnologia este desul de avansată, microfoane şi boxe? Să conteze oare dimensiunea unei biserici mai mult decât spiritualitatea care sălăşluieşte în ea? Oare nu tocmai opluenţa ar trebui să fie cea condamnabilă?
Lăcaşul de rugăciune, care ar trebui să ne aducă linişte sufletească, devine adesea podiumul de etalare a hainelor şi locul propice de discutare a afacerilor, ba chiar de creare a unor parteneriate. Oare a fost aşa din totdeauna? Pe undeva, eu cred că da. Nu voi aborda subiectul la modă “biserica a doua putere în stat”,”manipularea” fiind deja un subiect mult prea mediatizat şi deseori discutat fără documentare. Încă nu am documentarea necesară şi nici nu cred că voi avea veodată măcar acces la ea, dacă ar fi să ne luăm după dificultăţile cu care cineva, specialist sau nu, poate obţine acces la sursele de documentare „oficiale”. Aşa că nu voi vorbi în necunoştinţă de cauză.
Până la urmă suntem liberi să ne alegem religia şi ar trebui, în acelaşi timp, să respectăm celelalte credinţe. Nu aş vrea să fiu înţeleasă greşit, dar poate că, uneori ar trebui să ne revizuim micile sau marile gesturi prin care pretindem că ne arătăm credinţa.
Ahhh…pacat. Ai omis faptul ca in Romania sunt 21500 de biserici (adica una la 1000 de locuitori) si ca statul „doneaza” numai preotilor cate 280.000.000 RON/an + 50% din fondurile ministerului culturii pentru constructia bisericilor(105.838.000 lei) si ma indoiesc ca terenul de sub lacase este cumparat. Nu e de ajuns cat sa intram cu totii in rai???
http://www.evz.ro/imagemanager/images/2009/februarie/19/preooti.jpg
http://www.culte.ro/FinantariDetalii.aspx?id=1828
Bani „donați” de stat preoților, reprezintă salariul lor, exact ca al oricărui alt bugetar.
Fondurile Ministerului Culturii sunt și pentru repararea bisericilor declarate monument istoric…
Terenurile de sub lăcașele de cult trebuie să fie „cumpărate”, altfel nu se eliberează autorizație de construcție!
Cât despre rai… vom ajunge acolo, la timpul potrivit, în funcție de ceea ce credem!
Trebuie sa recunosc că nici eu nu mă simt confortabil cu faptul că se construiesc biserici mari, multele de un gust îndoielnic, în timp ce biserici monument a căror vârstă se măsoară în secole sunt lăsate în paragină!
Bisericile ca mai toate construcțiile umrează și ele un stil arhitectornic ce reflectă vremurile în care a fost construit. Turlele sau turnurile aveau și un rol laic, acela de a permite observarea îmrejurimilor în caz de nevoie, respectiv sunetul clopotelor se transmitea mai departe de la înălțime.
În materie de stil arhitectornic la biserici se disting două mari tendințe: ceea catolică (împreună cu toate cultele protestante și neoprotestante) și ceea ortodoxă. Filosofia catolică este de a construi biserici în stilul arhitectornic current, din această cauză avem biserici romanice, gotice, baroc, clasicist sau modern. Filosofia ortodoxă este de a construi cam in același stil, mai exact în cel bizantin, defapt nici aici lucrurile nu sunt chiar așa de fixe, există în primul rând o componentă națională sau chiar regională, vezi stilul ștefanian, stilul tradițional muntenesc sau stilul rusesc.
Un alt exemplu concludent pentru cum stau lucrurile in religia pe care am fost nevoiti sa o adoptam (dat fiind ca ne-am nascut in partea asta de Europa), ar fi turlele placate cu foita de aur, ale bisericii lipovenesti din Podu Ros. Iar in fiecare duminica dimineata ni se aduce aminte sa fim umili in tot ceea ce facem.
Ce ne mai place comunismul 🙂 E frumos sa primesti bani pe degeaba si sa investesti in betoane care nu atrag niciun turist, dar ce stiu eu…
În timpurile noastre bisericile ortodoxe se construiesc fără a mai avea un stil anume (precum cel moldovenesc sau muntenesc) deși în genere se încadrează în stilul bizantin, ci cum dă Dumnezeu sau cum dau credincioșii… în fine. Personal, când trec pe lângă o biserică mă gândesc la Dumnezeu… atăt.. dacă El e mulțumit de mine mai mult decât cei din jur. Cât privește cupola unei biserici ea semnifică cerul, locașul lui Dumnezeu. Dacă te gândești că Dumnezeu este veșnic și infinit atunci cerul nostru material nu poate să-L cuprindă și nici întreg universul, oricum ar fi el, finit sau infinit. Atunci cum îl poate încape pe Dumnezeu o construcție omenească? Oricât de mare e, față de măreția lui Dumnezeu tot umilă este. Iar cupola aurită simbolizează divinitatea și comunitățile care donau banii pentru o astfel de lucrare își arătau astfel credința și dragostea față de El. Poate e exagerat. Cine știe? Dar să zicem că toți banii pe care i-am avea i-am da săracilor din jur și nu am mai construi biserici. Că ei ar fi mai fericiți. Și n-am mai construi biserici, ne-am închipui că le-am construi doar in suflete. Ar fi bine, doar că după o vreme am uita cu desăvârșire de Dumnezeu… și poate și de săraci. Mi se pare totuși că trebuie construite și biserici materiale ca să avem unde să ne curățim inimile, din când în când, și să ne restaurăm „bisericile interioare”. Mari sau mici, ce conteaza? La câți bani dau eu la biserică…
@chucky: Nu cred că sunt placate cu foițe de aur. Asta ar fi chiar culmea. Sunt placate cu cupru sau aramă, ca și cea din Alexandru. Dar în nici un caz cu aur (pîrerea mea).
Unii nu au bani să construiască o biserică, și alții fac o baie într-un duș cu hidromasaj la mănăstire. Să nu mai vorbim de „săracii” preoți care coboară dintr-un X5 sau de „bijnițarii” de lumânări și icoane, care au vânzare într-o zi sărbătoare un salariu pe o luna a unui muncitor pe șantier. Și când îi mai auzi: „nu avem bani, suntem săraci, smeriți și milostivi și ne ajutam aproapele dar totuși avem puterea lui Dumnezeu și trecem peste toate” . off .
Scuze dacă am deviat de la subiect, dar mă scoate din sărite chestia asta.