A edita o culegere de exerciții astăzi, când librăriile sunt pline de astfel de materiale didactice care mai de care mai „adaptate” programelor în vigoare și mai promițătoare în ceea ce privește reușita la examenele a căror structură se schimbă de pe o zi pe alta, este, poate, un act de curaj – însă unul necesar pentru buna desfășurare a procesului didactic și pentru îndrumarea elevilor către performanță.
Lucrarea ABC-ul succesului, lansată în cadrul activității IMPACT, desfășurate sâmbătă, 13 februarie 2010, la Liceul de Informatică „Grigore Moisil”, este un astfel de instrument didactic, prin care profesorii de limba și literatura română și de matematică ai Liceului de Inormatică „Grigore Moisil” și-au propus să contribuie la pregătirea elevilor din ciclul primar în vederea examenului de admitere în clasa a V-a. Lucrarea se adresează în egală măsură atât elevilor de clasa a IV-a, cât şi învăţătorilor. Prin conţinutulei – teste de limba şi literatura română, teste şi probleme de matematică – autorii (prof. Daniela Zaharia, prof. Luciana Antoci, prof. Anamaria Ghiban, prof. Daniela Anghelescu – limba română și prof. Cristina Timofte, prof. Gabriel Mîrșanu, prof. Andrei Nedelcu, prof. Ines Crețu, prof. Lucian Lăduncă, prof. Ilie Croitoriu și prof. Gelu Susanu – matematică) și-au propus să ofere celor interesați un instrument de lucru atractiv şi eficient, în vederea pregătirii admiterii în clasa a V-a, în general, şi la Liceul de Informatică „Grigore Moisil”, în special.
Concepută în conformitate cu exigenţele curriculare ale ciclului primar, orientându-se fundamental către curriculum-ul nucleu, fără a exclude însă curriculum-ul extins, pentru a plasa elevul într-un orizont competiţional autentic, lucrarea are o structură tipică unui astfel de auxiliar didactic, fiind împărțită, practic, în două secțiuni, corespunzătoare celor două discipline.
Prima parte conține 52 de teste de limba şi literatura română, având la bază texte-suport atent selecţionate, în funcţie de specificul vârstei, din operele reprezentative ale literaturii române şi universale. Așa cum declară autorii în Argumentul care precedă materia propriu-zisă, „Fiecare test conţine itemi variaţi, din vocabular, morfologie şi sintaxă (pentru verificarea deprinderilor de limbă şi comunicare), urmaţi de cerinţe care evidenţiază capacitatea de exprimare corectă şi nuanţată şi, nu în ultimul rând, originalitatea elevilor. În continuare, sub titlul „Gramatică distractivă”, se regăsesc o serie de exerciţii de fixare a cunoştinţelor de limbă şi comunicare într-o manieră ludică. Forma de prezentare aleasă, imaginile care dublează textele sunt menite a stimula interesul micilor elevi şi plăcerea acestora de a lucra.”
Partea a doua conține un set de teste cu cerinţe complexe şi de probleme de matematică, menite să verifice abilităţile de calcul matematic, gândiriea logică şi perspicacitatea necesare studiului performant al acestei discipline în ciclul de şcolarizare următor. Autorii precizează că „sunt urmărite deopotrivă achiziţiile elevului de clasa a IV-a, precum şi capacitatea de a găsi soluţii pertinente în diferite situaţii de învăţare, printr-o ofertă de sarcini de lucru antrenante şi stimulative.”
În speranța că această lucrare „va reuşi să devină premisa unei comunicări reale între elevi şi dascălii lor, învăţători sau profesori, într-un efort comun de modelare şi automodelare a generaţiilor fragede, cu profesionalism, dăruire şi responsabilitate”, autorii le urează succes la examene tuturor elevilor care vor găsi în ea un instrument util de pregătire.
Comentarii recente