Luminile se sting. Pe trei ecrane de mărimea unei săli de clasă apar imagini – „desene animate” – cum glumeşte domnul din scaunul de alături, un bărbat în jur de patruzeci de ani, încornorat, la fel ca restul de 60 000 de oameni. Deodată, filmul se întrerupe. Se face întuneric până când, abrupt şi neanunțat, are loc o explozie de fum, foc şi lumini, trimițând toți fanii într-o manie a țipatului. Fumul dispare şi primele riffuri de la „Rock’n’roll train” ne acoperă. Chiar şi aşa, urletele de victorie se fac auzite clar, spre satisfacția celor cinci oameni de pe scenă. (De) Ce scandează mulțimea? Brian Johnson, Angus Young, Malcolm Young, Cliff Williams şi Phill Rudd. Pe scurt, AC/DC.
La începutul lui 2009 se făcea mare vâlvă despre venirea trupei australiene AC/DC în cadrul festivalului Bucharest Rock Arena. Întregul eveniment s-a dovedit a fi o mare farsă şi, în acelaşi timp, o mare dezamăgire. La începutul lui 2010 se anunța din nou venirea celebrei trupe, iar de această dată, a fost şi adevărat. Atât de mare a fost încântarea publicului, încât mulțimea s-a strâns în Piața Constituției deja de la ora 11.00, când se făceau repetițiile. Accesul a fost permis de la ora 15.30, nerăbdarea fanilor fiind cu greu potolită de angajații EventIM şi BGS, în încercarea lor de a-i face să-şi arate biletele. Organizarea, totuşi, a fost un succes, date fiind împrejurările. Nu a irosit nimeni timp în a-şi ocupa locul şi a achiziționa o pereche de cornițe roşii. În timp ce unii se înghesuiau să se destindă cu un pahar de bere, alții săreau în ritm cu soliştii de pe scenă, căci trupele din deschidere au fost şi ele demne de aplauze. La ora 18.00 au urcat pe scenă membrii trupei Down, al cărei solist este nimeni altul decât Phil Anselmo, fostul lider Pantera. Astfel, a început o încălzire a spectatorilor pe ritmuri de power metal. După câteva melodii în fața scenei se formase un val de capete care săreau în acelaşi timp. Solistul a aruncat CD-uri şi sticle de apă în public, pentru ca mai apoi să iasă de pe scenă mulțumit.
În jurul orei 19.30 a apărut pe scenă Iris, trupă care în 2001 susținea un turneu sub mottoul „A tribute to AC/DC”. Melodii precum „Strada ta” şi „Floare de Iris” au reuşit să ridice în picioare fanii mai melancolici, evocând momente din tinerețea lor de rebeli. „N-au mai avut Iris aşa mare public” comentează cu un zâmbet un alt bărbat din scaunul din față. În final, Cristi Minculescu resimte nerăbdarea fanilor, aşa că încheie prestația, declarând că „până la urmă, cine suntem noi şi cine sunt ei…”.
În sfârşit, în jurul orei 21.00 a apărut pe scenă locomotiva de acum reprezentativă, iar idolii mulțimii încornorate se afişează cu o declarație venită din partea lui Brian Johnson: „We are here to rock’n’roll…”
…And rock’n’roll they did. Au încălzit publicul cu „Rock’n’roll Train” şi „Hell ain’t a Bad Place to Be”, pentru ca mai apoi să facă întreg publicul (indiferent de vârstă), să cânte pe refrenul arhicunoscutei „Back in Black”, melodie care i-a făcut pe vechii fani să zâmbească, sentimentali. „Era acum douăzeci şi cinci de ani când ascultam melodia asta,” spune un domn care într-o zi normală ar semăna cu un contabil. „N-au copiii mei împreună vârsta asta.”
Într-adevăr, oameni care atâta timp au purtat costume scumpe şi au stat conectați de telefoane pentru a coordona afaceri au renunțat la toate acestea pentru blugi şi tricouri vechi, evocatoare ale vremurilor din liceu şi facultate. Pentru că asta a însemnat concertul AC/DC pentru mulți din fanii din Piața Constituției: o revenire, pentru doar câteva ore, în atmosfera petrecerilor de demult, când toate erau mai simple. De admirat au fost totuşi şi tinerii care s-au bucurat de atmosfera incredibilă a show-ului şi continuă să respecte astfel de trupe.
În Golden Circle deja zboară berea în aer, unii chiar încearcă un crowd-surfing după câteva melodii. Angus Young profită de atmosfera în creştere şi face o demonstrație de talent pur rock’n’roll la început de „Thunderstruck”. Fulgere apar pe ecranele postate, care vor fi mai târziu înlocuite de videoclipuri cu tancuri, avioane de vânătoare şi arme postate în brațele unor femei cu picioare lungi şi fuste scurte, pe parcursul melodiei „War Machine”. Chitarist de-acum cunoscut pentru uniforma de şcolar rebel, Angus Young nu are nicio problemă în a cânta la chitară când aceasta îi stă deasupra capului. Şi ca să sublinieze capacitatea trupei de a face un show cum se cuvine, se joacă cu publicul şi dă chiar un spectacol de striptease pe melodia „The Jack”. Show-ul continuă cu Brian Johnson agățându-se de clopotul mare de pe scenă, anunțând venirea a „Hells Bells”, interacționează pe cât se poate cu mulțimea pe „TNT” şi sub ochii entuziasmați ai fanilor, „eroina” gonflabilă din „Whole Lotta Rosie” apare călare pe locomotiva AC/DC, dând din picior în ritm cu tobele lui Phill Rudd (care, pe parcursul întregului concert, a ținut, nonşalant, o țigară în gură).
A urmat un solo de chitară care a lăsat mulțimea cu gura căscată. Angus s-a plimbat dintr-o parte a scenei în alta, a alergat pe podiumul ce împărțea în două Piața Constituției, ba chiar s-a şi întins pe jos, învârtindu-se, în timp ce confetti strălucitoare au umplut aerul ca zăpada. Mare a fost dezamăgirea când a părut că acela este finalul, aşa că publicul a fost extrem de clar în cererea unei continuări. A apărut din nou Angus Young şi ne-a purtat pe corzile chitării lui până la începutul a „Highway to Hell”.
Au încheiat concertul cu „For Those About To Rock (We Salute You)” şi, în timp ce Brian Johnson cânta ultimele fragmente din melodie, mai multe tunuri trăgeau salve, direcția fiind Casa Poporului. Odată cu dispariția „zeilor fulgerului” sunt eliberate artificii ce marchează sfârşitul a două dintre cele mai incendiare ore din viața oamenilor prezenți în piață. Obosiți, dar satisfăcuți, oamenii se îndreaptă spre casele lor.
Cu ce ocazie am fost incluşi în traseul faimoasei trupe australiene? AC/DC au început turneul cu scopul promovării noului album, Black Ice, în octombrie 2008, în Wilkes-Barre, Pennsylvania. Cererile pentru aceşti showmen au fost atât de mari, încât în ianuarie 2009 dădeau startul unei a doua ture a Americii de Nord, care s-a terminat în Nashville, Tennessee. Au mai urmat apoi două călătorii prin Europa, America de Sud, Australia şi Japonia, iar membrii trupei nu au avut de ales decât să mai facă un înconjor al Statelor Unite, dat fiind entuziasmul de neegalat al fanilor. Ultima etapă a turneului Black Ice are loc prin Europa, iar România a fost a doua locație vizitată, după Bulgaria. Printre țările ce urmează a fi electrizate se află şi Italia, Austria, Germania, Polonia, Anglia şi Franța. Toți fanii vor putea, la fel ca şi pe 16 mai, să achiziționeze tricouri cu însemnele AC/DC, steaguri şi binecunoscutele coarne. Australienii din spatele tejghelelor nu păreau foarte lămuriți în ceea ce privea locul în care se aflau (întrebat cât costă steagurile, unul din vânzatori răspunde profesionist: 50. „50 ce?” Vânzătorul face o pauză, observă că lângă prețul de rigoare nu a trecut nicio monedă şi apoi ridică senin din umeri şi exclamă: 50!). Astfel, de la mic la mare, de la australian confuz la român beat de euforie, cei care s-au strâns pe 16 mai 2010 în Piața Constituției au beneficiat de un show cum nu s-a mai văzut.
Rock on!
Comentarii recente