Filmul “Tangled” (2010) regizat de Nathan Greno şi Byron Howard este a 50-a animaţie produsă de Walt Disney care se bucură de un mare succes pe plan mondial. Aceasta a fost realizată după celebra poveste „Rapunzel” scrisă de Fraţii Grimm, dar nu respectă întocmai ideile originale, scenariul fiind unul inedit, fascinant.
Rapunzel este o prinţesă cu părul magic, de aur, ce poate vindeca răni. Această putere se datorează licorii pe care mama sa a luat-o în timpul sarcinii, licoare extrasă dintr-o plantă neobişnuită ce avea capacitatea de a-i însănătoşi pe cei bolavi. Înainte însă, leacul a fost folosit de Mother Gothel în scopul de a rămâne veşnic tânără. Realizând că vraja a fost transmisă lui Rapunzel, o răpeşte şi în mare taină, o ascunde într-un turn, departe de oameni, pentru că nu cumva cineva să îndrăznească să-i ia darul. A informat-o pe Rapunzel cu privire la pericolele ce se pot întâmpla afară, a crescut-o ca pe propria fiică aducându-i cadouri şi sfătuind-o.
În fiecare an de ziua lui Rapunzel regatul înălta mii de felinare plutitoare ce marcau dispariţia prinţesei mult căutate. Până la 18 ani aceasta a trăit doar cu visul de a explora lumea alături de cameleonul sau Pascal, de a călători, vis pe care odată cu împlinirea frumoasei vârste ar fi dorit să îl înfăptuiască. Fiind împiedicată de către Mother Gothel să aspire la descoperirea lumii, intervine banditul arogant şi indiferent Flynn Rider care este nevoit să o ajute să pornească în aventura vieţii sale, între ei infiripandu-se şi o frumoasă poveste de dragoste. Deşi chipul lui Rapunzel ar putea părea angelic, acesta ascunde de fapt caracterul puternic şi personalitatea războinică de care dă dovadă de-a lungul derulării acţiunii.
Filmul „Tangled” merită văzut datorită faptului că pentru o oră şi 40 de minute uitaţi de toate grijile amuzându-vă copios şi cu siguranţă vă va descreţi frunţile, fiind adresat tuturor vârstelor. Modul în care sunt construite personajele este unic, replicile fiind, de asemenea, savuroase. Efectele folosite şi decorurile sunt splendide, meritând toată cheltuiala. Este un film ce te ţine pe jar până la final, când afli deznodământul unei călătorii sălbatice, un film care îți amintește că poveștile copilăriei au farmecul lor, indiferent de vârsta la care le citești / vizionezi. Vizionare plăcută!
Este o calatorie pentru vindecarea sufletului oricarui privitor. Raspunde unei intrebari fascinante : ” unde se duc copii ( din noi) cand nu mor?”
.
@”[…]când afli deznodământul unei călătorii sălbatice” cât de sălbatice ? :))
Te las pe tine sa descoperi. Vizionare placuta! 🙂
Păi asta e ideea, l-am vâzut mai demult, dar nu am observat în călătoria lor ceva sălbatic 🙂