Reportaj realizat de Dana Patraş şi Elena Druţă
Într-un articol precendent am detaliat câteva aspecte legate de proiectul-concurs MaST, realizat între şcoli din mai multe judeţe din România. Așa cum am precizat, MaST este un proiect interdisciplinar, matematică-ştiinţe care are ca obiectiv principal sporirea interesului pentru studierea acestor discipline de către elevi.
Liceul nostru a fost ales pentru a participa la acest proiect pe bază de scrisoare de intenţie, iar începând din 10 ianuarie 2011, participă oficial la proiect. Coordonatorul activităților din liceu este doamna director adjunct, profesor de matematică Crisitina Timofte, care ne-a răspuns la câteva întrebări:
Reporter JS: Care este rolul Liceului de Informatică în proiectul MaST?
Prof. Cristina Timofte: În şcoală funcţionează un atelier de Inovare şi Creativitate MaST, numit „Info MaST”. Acest proiect de învăţare și cercetare vizează ariile matematică aplicată, fizică, chimie, ştiinţe biologice, protecţia mediului înconjurător, tehnologiei informaţiilor şi geografie. „Info MaST” este format din 4 cadre didactice și 10 elevi din clasele VI A şi VII A şi funcţionează pe o perioadă de minim un an, după un regulament şi program propriu, cu scopul de dezvoltare a proiectului nostru. Repartiția profesorilor care se ocupă de proiect este următoarea:
Catedra de matematică (coordonator): prof. Cristina Timofte ;
Catedra de fizică: prof. Mariana Paşcan;
Catedra de chimie: prof. Ada Zvâncă;
Catedra de biologie: prof. Liliana Andrici;
Catedra de informatică: prof. Mirela Ţibu;
Colaborator foarte activ – catedra de geografie: prof. Valeriu Vîlcu.
Reporter JS: Care sunt obiectivele proiectului, urmărite de participanții din școala noastră?
Prof. Cristina Timofte: Obiectivele sunt:
-realizarea unei comunităţi de studiu la nivelul liceului;
-dezvoltarea, consolidarea şi extinderea parteneriatului instituţional în vederea transferurilor de bune practici şi a încurajării inovării didactice;
-urmărirea dezvoltării la elevi prin învăţarea experienţială sistematică, abilitatea de rezolvare a proiectelor, luarea deciziilor, lucru în echipă, colaborare, comunicare eficientă.
Reporter JS: În ce constă proiectul echipei „Info MaST- Delta artificială Rediu-Bahlui”?
Prof. Cristina Timofte: Ne-am oprit la Rediu-Bahlui în urma discuţiilor cu reprezentanţi ai Facultăţii de Biologie, reprezentanţi ai Agenţiei de protecţie a mediului, ai Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bîrlad, deoarece pentru acest lac nu s-au realizat nici un fel de studii, nu sunt prezentări virtuale şi de asemenea nu există un studiu al impactului construcţiilor vilelor asupra mediului. S-au observat în zonă păsări, precum lebede sau cocostârci, caracteristice deltei şi încercăm să stabilim dacă acest ecosistem poate intra într-un circuit turistic şi se poate transforma.
Deoarece condiţiile de participare la proiect sunt foarte stricte, nu am putut primi deocamdată mai multe detalii despre desfăşurarea acestuia, însă vă vom ține la curent cu noutățile. Suntem convinşi că liceul nostru va face faţă tuturor cerinţelor şi le urăm mult succes participanţilor.
Comentarii recente