Reportaj realizat de Dana Patraş şi Elena Druţă
MaST este un proiect interdisciplinar (matematică-ştiinţe) care se dorește a veni în sprijinul elevilor pasionați de aceste domenii. Specialiștii în domeniul educației au constatat recent că, deşi în România există o experienţă bogată în studiul ştiinţelor (matematică, fizică, chimie, biologie, tehnologie informaţională, geografie, etc.) interesul pentru studiul acestor discipline devine din ce în ce mai scăzut la nivel mondial şi fiecare ţară are strategia personală de dezvoltare a unei culturi a calităţii în domeniul de competenţă MaST. Această necesitate este recunoscută la nivel european în documentul Implementation of „Education and Training for 2010”, key competences for lifelong learning: A European Reference Framework.
Data de naştere a proiectului MaST este 27 ianuarie 2011. Proiectul este finantat din fonduri structurale, în cadrul sau fiind implicate cinci inspectorate școlare din ţară, printre care şi Inspectoratul Şcolar din Iaşi. Proiectul se desfăşoară timp de trei ani, conform proiectului POSDRU şi se va finaliza cu un eveniment ce va consta în organizarea unei expoziţii, în cadrul unui festival ce va cuprinde două secţiuni denumite „Ateliere de Inovare şi Creativitate MaST ”:
1) Atelier pentru clasele V – VIII;
2) Atelier pentru clasele IX – XII.
În urma depunerii unei scrisori de intenţie pentru selecţie la competiţia MaST, au fost selectate, după un set de criterii, mai multe şcoli. Fiecare echipă participantă trebuie să fie formată dintr-un coordonator, 3-4 cadre didactice şi 10 elevi.
Şcolile participante vor putea câştiga titlul de „Şcoală MaST-TOP”. Pe lângă acest titlu, se vor premia 5-10 proiecte şi se vor acorda tot atâtea titluri de „Şcoală MaST”, iar fiecare instituție premiată va intra în posesia unei truse MaST (instrumente şi aparatură care vor fi folosite în scopul desfăşurării activităţilor propuse).
Comentarii recente