Articol realizat de Ioana Abuzuloaie şi Ionuț Mihalache
“ – Am așa o stare …
– Vremea e de vină ..
– Nu … de data asta nu … “
Pentru un absolvent luna mai este ca una dintre nopțile lungi de toamnă când e cu neputință să te oprești din a-ți aminti lucruri. Mă gândeam… mereu am avut norocul sa păstrez, intenționat sau nu, fragmente bune din trecut care sa facă noul început mai ușor. Prima zi de liceu, spre deosebire de altă „prima zi de școală”, a fost întocmai ca o fugă nebună de fluturi în stomacul unui îndrăgostit. Fiecare detaliu era impregnat pe retină și depuneam eforturi uimitoare sa rețin fiecare cuvânt spus și fiecare nume, asta ca nu cumva sa fiu nevoită sa îmi fac curaj și să întreb eu a doua oară … Urma sa fiu în aceeași clasă cu unul dintre cei care-mi fusese coleg și în gimnaziu – iată așadar fragmentul din trecut – ceea ce mă făcea să răsuflu ușurată ca în zilele de adaptare o figură cunoscută îmi va face ziua mai ușoară. Unii mai sociabili, alții mai reținuți dar cu priviri cercetătoare, iar în fața noastră femeia care anticipa transformarea din bobocii cu petale bine închise în florile pregătite atât pentru soare, cât și pentru ploi. Facem pact cu vântul și ne înclinăm în fața dumneavoastră!
Îmi doresc acum să fi luat în seamă numeroasele afirmaţii pe care mulţi le făceau cu o nostalgie de nedescris: „Liceul e cel mai frumos lucru din viaţă..”, „Cât aş vrea să mai fiu în liceu…” şi multe altele pe care doar le arhivam frumos în mine, ca pe nişte poveşti pe care le reciteşti din când în când doar pentru ca-s scrise frumos… Tu ce spui?
Eu… Eu am ajuns în postura nostalgicilor, stau pe banca verde de sub umbra copacilor ocrotitori încercând să-mi amintesc cum a început această aventură a noastră într-o zi pierdută de septembrie… Însă nu putem trece fugar peste atâtea momente, nu putem pretinde că unele fragmente sunt mai importante ca altele, trebuie timp pentru a reuşi să străbatem tot drumul. De ce? Oare chiar aşa greu este? Da, pentru că sunt prea multe amintiri care au rămas în suflet, nu putem trece atât de direct spre final, nu ne-am aminti cu trebuie…
…iar unele lucruri sunt imposibil de uitat. Așa diferiți cum suntem, la urma urmei suntem toți niște păpădii… schițez aici un zâmbet și încerc sa nu mă duc prea departe cu gândul. Toate la timpul lor. Cum era? „Buna dimineața, păpădiilor! ”, „Vaiiii dragilor, dar voi nu mâncați dimineața?”, „Hai lasă mesajele, spune-i Vasilicăi ca ai oră…” Ne amuzam și ne lăsam corupți de figura caldă care ne îndemna subtil „să ne apucam totuși de treabă”.
Da, ai dreptate, figuri calde pline de o dorinţă nespusă de a ne face să zâmbim şi mai ales să învăţam cu drag. Îmi aduc aminte acea prima zi în care o doamnă plină de viaţă a venit în faţa noastră şi a încercat să ne explice ce ar fi „Logica”, ceva care poate aplicăm, dar nu ştiam că se numeşte aşa. Tot în acea oră, un elev stingher a răspuns la o întrebare de zece (după spusele acelei doamne). A fost prima notă pentru elev, care totuşi nu prea realiza ce se întâmplă cu el. În următorii ani, aceeaşi figură caldă a venit în faţă noastră, dar întotdeauna cu ceva nou, bulversându-ne la început, neînţelegând prea mult cum se poate să existe atâta teorie despre viaţă, despre economie, despre raţiune şi simţire, despre oameni… şi totuşi încercam să ţinem pasul cu ea, care ne ajuta ca pe nişte copii care abia învăţau să meargă, iar asta de fiecare dată când observa neputinţa noastră în faţă acelor lucruri măreţe.
Noi am fost tare norocoşi, observi? Din două clase am reuşit într-o oarecare măsură să sudăm anumite părţi şi să creăm una singură. Ce-i drept, în cazul meu pot să adaug sensibilităţi tipic feminine o plăcere involuntară de a mă lăsa copleşită de tot acest ritual al absolvirii. Acum când sunt conştientă de tot ce mi s-a întâmplat regret că m-am împiedicat de multe ori de lucruri mărunte care nu-mi meritau atenţia. Regret certurile şi replicile purtate de orgolii, pentru multe dintre ele nemaiştiind nici măcar motivul. Iar asta-i frustrant. Să ştii că ceva s-a rupt, dar să nu mai ţii minte de ce. Regret că cei mai importanţi oameni din viaţă mea de licean i-am descoperit spre finalul cursei. Aduc lucrul acesta în favoarea mea şi afirm că, astfel, am creat legături mai puternice. Regret că am fost NOI mai puţin timp decât aş fi vrut. Regret că am regrete. Le îngrămădesc pe toate într-un cufăr şi le las să facă fiecare după voia lor: să rămână, să se aleagă praful, să revină mereu mai vii sau să se sorteze singure, alegându-mă în cele din urmă numai cu amintiri frumoase…
E greu, aşa e? Regreţi că ceva s-a rupt, încerci să coşi toată acea parte, dar nu poţi singur, trebuie să fii ajutat. Unii vor face acest lucru, alţii poate nu şi-au dat nici până astăzi seama, iar cei din urmă vor rămâne indiferenţi pe vecie, dispărând încet din peisajul amintirilor tale. Nu ai de ce să regreţi, fiecare persoană a fost întâlnită la momentul potrivit, atunci când poate ceilalţi te-au rănit. Ne-am întâlnit cu ajutorul unei persoane care mereu va rămâne ca un creator de spaţii aparte, cărora le dă un parfum unic, plin de sinceritate şi pentru asta îi mulţumim din adâncurile sufletului nostru. Regrete, dar oare ce regret? Nu le voi înşirui, pentru că atunci voi pierde din puterea lor de a-mi crea o noapte de mai într-un leagăn pierdut.
Spune-le… spune-le să se bucure de fiecare pauză, să se bucure de fiecare dimineaţă lungă pe care o vor petrece în clasa goală atunci când vor ajunge mai devreme… să se bucure de fiecare oră de mate şi de fiecare reproş de care vor avea parte! Spune-le să nu piardă timpul .. să nu piardă timpul încercând să impresioneze, oricum sunt speciali. Fiecare în ochii fiecăruia. Spune-le să cânte la chitară în pauze! Spune-le să bea ciocolată caldă cu lapte de la tonomatul care uită să-ţi dea rest.. Spune-le să fredoneze în gând atunci când le transpiră palmele de emoţie! Spune-le să se implice în jocuri şi competiţii, indiferent de recompensă .. Spune-le să fie ei înşişi şi să nu se schimbe pentru nimeni şi nimic! Spune-le să fie uniţi şi întotdeauna cel care află ultimul boacănă să fie profesorul .. Spune-le să îndrăznească să spună „Îmi pare rău!”, vor câştiga mult. Spune-le să se bucure pentru succesul altora! Spune-le să stea cât mai des pe una din băncile verzi, peste ani or să se întoarcă că să-şi asculte propriile poveşti.. Spune-le să dea măcar o singură dată la coş .. Spune-le .. spune-le că totul are un final şi că timpul nu negociază..
Mulţumiri profesorilor pentru răbdarea de care au dat dovadă, pentru înţelegere, pentru sprijin. Mulţumim, domnule profesor Nedelcu, pentru felul în care ne-aţi motivat, pentru glumele care ne aduceau zâmbetul pe buze şi pentru că aţi crezut în noi! Mulţumim, doamnă profesor Romanescu pentru felul în care aţi reuşit să ne însuşiţi anumite principii şi pentru modelul uman pe care ni l-aţi insuflat! Mulţumim, doamnă profesor Butnărașu, pentru dibăcia cu care ne-aţi introdus într-o lume greu de descifrat şi pentru grija pe care ne-aţi purtat-o! Mulţumim, doamnă profesor Ivașc, pentru atenţia pe care ne-aţi acordat-o şi pentru că ne-aţi făcut, oră de oră, să ne simţim că nişte copii pe care i-aţi răsfăţat, înlocuind bomboanele cu algoritmi. Mulţumim, doamnă profesor Ghiban, pentru dăruirea din cadrul fiecărei ore, pentru apreciere şi pentru şansa oferită de a ne afirma cu propriile noastre convingeri!
Mulţumiri colegilor pentru rolul pe care l-au avut în toată această piesă a amintirilor, mulţumiri celor care ne-au fost cu adevărat alături şi celor care doar au simulat. Mulţumiri pentru fiecare moment pe care l-au făcut memorabil!
– Ionuț, ai dreptate …
– …?
– E vremea … vremea din noi …
– Sinceritatea naturii .. a naturii umane.
Nu mai am cuvinte…am fost la premierea de azi şi îmi pare rău că plecaţi… cunosc mulţi colegi de treabă care la anul nu vor mai fi pe holuri, cred că liceul va fi mai pustiu… să vă urmaţi drumul aşa cum vă dictează inima, iar noi aceştia care rămânem… vom urma şi noi acelaşi drum al unui dor etern de liceu.
E ciudat cum noi (cei care mai avem timp să ne bucurăm, să facem năzbâtii, să prezentăm comentarii la română, să luăm câte un 4 la mate, să alergăm prin pauze, să mai construim amintiri…să mai fim „NOI”), deja ne regăsim în aceste cuvinte… Cu siguranţă o să ne fie dor de voi…!
Dragii mei,
Va regasesc de fiecare data minunati.
Fiecare intalnire cu voi m-a facut sa constientizez ca 50 de minute sunt prea putine pentru a patrunde in lumea sufletului fiecaruia dintre voi, pentru a incerca sa va sustin in tot ce considerati important.
M-au fascinat ideile voastre si mi-au dat aripi. Mi-a placut sinceritatea voastra si atitudinile pe care le-ati dezvoltat fata de situatii, fata de oameni. V-am admirat valorile la care tineti, m-ati convins ca oamenii sunt asa cum ii visez, asa cum mi-i doresc. Ati demonstrat ca va pasa de celalalt si ati daruit bucurie celor din jur. M-ati ajutat de fiecare data sa observ daca cineva trece prin momente mai dificile.
Stiu ca septembrie va fi mai trist pentru mine, dar va astept sa ma sprijiniti sa o iau de la capat, cu forte noi.
Imi doresc ca intalnirea de sambata, dinaintea cursului festiv, in acelasi loc in care ne-am intalnit la primul picnic in clasa a IX-a sa nu devina ultima.
Am fost fericita ca ati scris despre colegii mei care v-au oferit toata dragostea si priceperea lor. Toti absolventii din acest an ati fost o generatie distinsa.
Va doresc rezultate foarte bune la bacalaureat si sunt convinsa ca veti avea mult succes in viata!
Adina Romanescu
Pentru o bucata de timp vom mai trai nostalgia despartirii, nostalgia plecarii voastre din lumea copilariei si adolescentei. Acum sunteti atinsi de emotia inceputului unui drum al carui traseu a fost mai mult sau mai putin clar stabilit inca de aici.
Sa aveti o calatorie cat mai bogata in frumusete si impliniri, cat mai ferita de furtuni si in care sa aveti alaturi prieteni buni si cat mai multi oameni adevarati, si, niciodata, sa nu uitati de inima voastra…
Va asteptam, oricand, cu toata dragostea, in casa copilariei si adolescentei voaste, Liceul de Informatica.
Si eu va pretuiesc foarte mult si ma gandesc cu mult drag la voi.
Va doresc mult noroc pe drumul vietii si sa fiti fericiti.
Mă tot gândesc, din clipa în care am citit articolul, ce să scriu… tot amân, spunându-mi că nu pot să fac asta… pentru simplul fapt că mi-e greu să mă obișnuiesc cu gândul că nu îmi veți mai fi elevi… Oricum aș face, mi se pune un nod în gât, care îmi rămâne acolo atâta timp cât mă gândesc la clipele frumoase în care ați făcut parte din viața mea… Apoi nodul dispare, pentru că încă vă mai văd zilele astea pe holuri, zâmbind, alergând încoace și încolo, rezolvând ceea ce mai este de rezolvat… Ce va fi însă după ce veți termina și cu examenele? Aici nodul revine… și mă gândesc iar și iar că ați fost niște copiii minunați care s-au transformat sub ochii mei în oameni aproape mari… Și sper din toată inima ca o fărâmă din voi să nu se schimbe niciodată și să rămâneți copiii în suflet. Nodul dispare apoi încet… sub picături de gând înghițite de zâmbet… Am pierdut poate niște elevi minunați, dar știu că am câștigat printre ei niște oameni la fel de minunați, pe care îi voi prețui ca prieteni, ori de câte ori vor avea nevoie de mine.
Acum respir adânc… și mă bucur că am reușit să-mi transform nodul în cuvinte.:)