I.”Iubirea învinge”-Spectacol de caritate
Aşa cum suntem obişnuiţi, la ceas de sărbătoare Liceul de Informatică surprinde prin felul său de a se evidenţia, la cea de-a 40-a aniversare. Împreună cu Universitatea de Agronomie „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi, elevii liceului au organizat un spectacol pentru a strânge bani, care vor fi donaţi Spitalului de Ergoterapie din localitatea Şipote.
Susţinuţi de Radio Trinitas, Ziarul „Bună ziua Iaşi”, Universitatea „Ion Ionescu de la Brad”, Opera Română, precum şi alţi sponsori, elevii liceului coordonaţi de domnii profesori Maria Paşcan, Dana Zaharia, Paul Aneci și Gabriela Butnaru au facut un spectacol pe cinste.
Totul a început prin discursul călduros al doamnei director Carmen Losonczy, urmat de încântatorul vals al colegilor de clasa a XI-a, respectiv al juniorilor de clasa a V-a. Prezenţi la această activitate au fost atât cadre didactice, părinţi, colegi de liceu cât şi musafiri din exteriorul liceului. Au fost şi absolvenţii liceului care nu au putut să nu îşi facă simţită prezenţa. Am ascultat cuvintele călduroase şi pline de durere ale părintelui care se ocupă de Spitalul de Ergoterapie. De asemenea, am fost încântaţi de sunetul suav al pianului, de tumultul trompetei şi de glasul angelic al copiilor de gimnaziu, al elevilor liceului precum şi al celor din corul liceului. Prezent sa ne încânte a fost şi colegul nostru din clasa a XI-a, Vlad Bătrînu, care ne-a arătat cum ştie el mai bine să folosească mingea. Am privit o parte din „Chiriţa în provincie”, am fost atenţi la epigramele domnului profesor Ilie Croitoru, am urmărit dansul popular, am ascultat cântece din folclor, elevii dovedind că ştiu şi altceva în afară de calculator; au dovedit că sunt inimoşi şi dispuşi să muncească pentru o cauză nobilă. O tradiţie timp de 40 de ani este aceea de a fi mereu împreună, aceea de a oferi zâmbete celor din jur.
Acesta este anul voluntariatelor, iar cel organizat de aceasta data de liceul nostru este unul dintre multele cu care ne mandrim, este un început pentru spitalul de la Şipote şi sunt convinsă că va avea succes. Astăzi, la 40 de zile de la Înviere, iată şi liceul împlineşte 4 decenii de Libertate, Inovaţie, IT, Succes.
LA MULŢI ANI LIIS!!!
Iulia Dumitru
II.Timpul nu stă pe loc…
Trecut-au anii nu doar pentru elevi, nu doar pentru părinţi şi nu doar pentru clădirea liceului care a văzut multe… trecut-au anii şi pentru profesori, oameni care cândva erau groaza elevilor de la LIIS sau cei mai sufletişti diriginţi. Timpul îşi lasă amprenta pe fiecare dintre noi, dar e o bucurie enormă când revezi pe cineva care ţi-a fost profesor sau elev un an în urmă sau în mileniul trecut.
Aşa se simteau, cel mai probabil, domnii şi doamnele care au venit în amfiteatru, atât de străini nouă, generaţiei de acum, îmbrăcaţi cu sacouri albastre şi un pic nedumeriţi de această întâlnire cu generaţii mai tinere. Sesiunea a început. În faţa amfiteatrului, a elevilor actuali şi a celor de cândva stau foştii profesori ai liceului, parcă la fel ca în pozele din anii ’90…
Atmosfera acestor doua ore a fost nemaipomenită. Un nor de amintiri s-a abătut atât peste profesori, cât şi peste elevi. În amfiteatru am auzit o mulţime de întâmplări haioase, uimită fiind că s-au petrecut în timpul liceului, încât am avut impresia că noi, generatia de astăzi, suntem mai cuminţi… Amintirile depanate ale profesorilor despre foştii elevi, despre ore, despre teste nu par sa se numere printre cele ale elevilor de astăzi. Fiecare avea ceva de spus, fiecare îşi amintea ceva. Şi e oarecum ciudat să vezi în faţa ta un domn care are în jur de 30 de ani, sobru, dar care începe să râdă ca un copil când povesteşte ce prostii a făcut prin liceu. E dificil să ţi-i imaginezi pe unii oameni că au fost ca tine, că au alergat prin curtea şcolii şi că şi ei aveau câte o poreclă pentru fiecare profesor, indiferent că era bun sau rău.
Timpul nu iartă… dar râmăn amintirile, clipele frumoase şi întâlnirile absolvenţilor, deja mari şi implicaţi în viaţa serioasă, dar totuşi cu o licărire ştrengară de licean în ochi.
III. Sesiunea de comunicare
Vinerea a început cu o veste bună pentru elevi – nu se fac ore, dar se merge la Luceafărul. De ce? Sesiunea de comunicare la care au participat atat profesori din liceu, foşti şi actuali, cât şi oameni politici, de afaceri, profesori şi membri ai ISJ.
S-au depănat amintiri şi aici, alături de un cerc mai vast de spectatori, alături de elevi, părinţi, colegi de generaţie. S-a vorbit mult despre mult iubitul nostru INFO, s-a vizionat un film creat de doamna Luciana Antoci, în care surprindem foşti profesori ai liceului râspunzând la o singură întrebare: Dacă ar fi să începeţi din nou, aţi alege cariera de profesor?, la care fiecare a dat un răspuns total diferit. S-a discutat despre meritele liceului, despre premiile acestuia, despre realizări şi rivalităţi, despre liceul de azi şi cel de ieri, despre multe momente aparent omise. S-au decernat diplome foştilor directori ai liceului, persoanelor apropiate liceului şi desigur, foştilor şi actualilor profesori care continuă să crească şi să formeze din elevi un OM.
Elena Druţă
IV. INFO – festivalul ştiinţelor şi artelor
După Festivitatea de celebrare a 40 de ani de la înfiinţarea liceului, publicul a fost invitat să asiste la „INFO-festivalul ştiinţelor şi artelor”, aflat la prima ediţie anul acesta.
Festivalul a fost organizat într-o manieră foarte interesantă şi anume pe ere geologice. Cei care au invadat primii scena au fost desigur elevii clasei a V-a B, coordonaţi de domnul profesor de educație fizică Stan Gheorghe. Aceştia au încântat publicul pe parcursul întregului festival cu mai multe dansuri frumoase.
Fiind festival al ştiinţelor şi al artelor, fiecare profesor, de materii realiste sau umaniste, împreună cu câţiva elevi, a încercat să uimească publicul cu ceva special: un site, o prezentare sau un dans. Aşadar, sala a fost încântată să urmărească o prezentare interesantă despre Evoluţia omului, una despre analiza osemintelor trecute prin timp ale animalelor din anumite zone ale României, un power point despre un medicament foarte important în viaţa omului şi două prezentări religioase şi chiar un site, care a fost apreciat la nivel judeţean ca fiind cel mai bun. Apoi a urmat o prezentare a unui site istoric foarte complex care a luat premiul I pe judeţ şi care asteaptă să fie implementat în şcoli. Pentru ca activitatea să nu pară monotonă, înainte de fiecare prezentare de proiect sau site, cei din clasa a V-a ne mai delectau cu câte un dans. În afară de cele enumerate mai sus, catedra de limbi străine ne-a surprins prin prezentarea unei scene de teatru în limba engleză, foarte captivant şi plin de acţiune şi o prezentare de ştiri BBC, tot în limba engleză.
Spre final am ascultat câteva melodii interpretate în limba franceză de trei eleve ale clasei a IX-a C şi nu în ultimul rând, demonstraţia de costume din diferite epoci, confecţionate din tot felul de materiale reciclabile.
Şi pentru că am fost cuminţi şi ascultători, la final am fost îndemnaţi cu toţii să gustăm din plăcintele pregătite special pentru spectatori. Totul a fost foarte bine organizat, cu unele mici scăpări, publicul ramânând mulţumit şi cu multe impresii frumoase.
Încă o dată: La mulţi ani Liceului de Informatică!!!
Dana Patraş
IT în limba română se numește Informatică!