Se topesc zăpezile, iar vestitorul își face loc sfios de sub plămădeala rece a iernii. Cu greu, dar a ieșit victorios!
A deschis drum primăverii, curg pâraiele zgomotos, iar Ozana șoșotește fremătând de viață. Munții își îmbracă stâncile golașe, apele se dezgheață, casele sunt adevărate furnicare. Este satul lui Nică, unde se jucau plozii în știoarnă, unde săreau de pe un picior pe altul, cântând “ auraș, păcuraș…” , locul unde pisicile se jucau cu motoceii agățați la ocnița vetrei, iar pruncii dorm liniștiți în covățica legănândă din odaia mamei. Este viața pulsândă de voioșie, dragostea meleagului românesc, alternată cu puritatea sufletului românului. Primul povestitor al omenirii, prima zi de primăvară, născut parcă într-adins în această zi de 1 Martie, pentru a releva armonia vieții feerice de pe plaiul mioritic strămoșesc. „Mărțișorul românesc”, Ion Creangă, transmite din generații în generații respectul, prețuirea și dragostea pentru viață, pentru curățenia sufletească a românului, pentru conservarea și prețuirea purității tradițiilor și locurilor sfinte românești !
Nu degeaba, șnurul alb îmbrățișat cu firul roșu, este simbolul purtat la piept cu venerații, din prima zi de primăvară și până la ultima, de la cel mai mic plod până la cel mai vârstnic om al meleagului românesc! Este trezirea la viață, îndemnul spre puritate, dragoste și respect pentru semenii noștri.
Armonia vieții cu iubirea, sinceritatea, dragostea pătimașă pentru pământul natal, leagănul copilăriei fericite, este mărțișorul românesc, mesajul transmis și de șoapta râului și de pana scriitorului și de freamătul munților!
Comentarii recente