Mark Twain (1835-1910), pe adevăratul nume Samuel Langhorne Clemens, a fost unul din marii scriitori ai literaturii americane şi universale. El s-a născut în localitatea Florida din statul Missouri la 30 noiembrie anul 1835.
Când Samuel avea patru ani, familia s-a mutat la Hannibal din statul Missouri, un loc care i-a trezit copilului dorinţa de aventură.
Samuel este al şaselea din cei şapte copii ai familiei. Se spune că acesta a avut o copilărie nefericită. Doar un frate şi o soră au ajuns la vârsta maturităţii, iar tatăl a decedat când Samuel avea vârsta de unsprezece ani. La scurt timp după aceea, copilul a trebuit să-şi întrerupă studiile şi să lucreze pentru a-şi ajuta familia. A lucrat împreună cu fratele mai mare la tipografia acestuia, iar la vârsta de 16 ani publică o scurtă lucrare umoristică.
În urma unor eşecuri financiare, Samuel pleacă într-o călătorie, timp de 3 ani, rătăcind între Midwest la Coasta de Est. De acolo trimite fratelui său, spre publicare, câteva impresii de călătorie. La întoarcere lucrează din nou cu fratele lui, dar intenţiona să ajungă în America Latină, să se îmbogăţească.
La 22 de ani călătorea deja pe fluviul Mississippi, către America Latină. Căpitanul vasului l-a inspirat să devină pilot de vas, una dintre profesiile cel mai bine plătite din America. Twain lucrează 2 ani ca ucenic pe vas, iar după obţinerea licenţei (1859) continuă să lucreze ca pilot pe propriul vas. În acest timp trimite doar câteva articole fratelui său, pentru publicare.
Când a început Războiul Civil din America în 1861, Twain s-a alăturat fratelui său şi au plecat spre vest, până la oraşul minier Virginia City să caute aur şi argint. Călătoria de peste două săptămâni, într-o diligenţă peste Marile Câmpii şi Munţii Stâncoşi a fost o adevărată aventură în “Vestul Sălbatic”.
Timpul petrecut în tabăra minieră, alături de tovarăşii săi, a constituit încă o experienţă de viaţă, de care s-a folosit în activitatea sa literară. Astfel, în anul 1862 publică pentru ziarul local din Virginia City, iar în 1865 publică un volum de schiţe umoristice, folosind pseudonimul literar Mark Twain.
Călătoria prin Europa şi Orientul Mijlociu, din anul 1867 a stat la baza unei colecţii de impresii de călătorie.
În 1870 se căsătoreşte cu Olivia Langdon şi se mută în Hartford, statul Connecticut, unde rămâne până în 1891, locuind într-un conac cu arhitectură bizară, proiectat de el. În urma căsătoriei cu Olivia, care a durat 34 de ani (până la decesul soţiei în 1904) au rezultat cei 4 copii.
Aici a scris romanele mult citite şi cunoscute: Prinţ şi cerşetor, Un Yankeu la curtea regelui Arthur. Dar capodoperele sale sunt: Aventurile lui Tom Sawyer, Viaţa pe Mississippi şi Aventurile lui Huckleberry Finn.
Opera lui Mark Twain, Aventurile lui Tom Sawyer, este în bună parte un roman autobiografic (Tom fiind scriitorul însuşi), care surprinde universul copilăriei cu tot farmecul ei.
Astfel scriitorul a înzestrat literatura cu o adevărată monografie a copilăriei. Năzdrăvăniile lui Tom ne amintesc de cele ale lui Nică al nostru din Amintirile lui Creangă. Ele plac cititorului copil, cât şi celui matur, pentru că surprind o mentalitate specifică unei anumite vârste care face trecerea de la copilărie la adolescenţă. Scriitorul impresionează prin modul în care surprinde psihologia copilului, dar mai ales prin măiestria şi umorul cu care narează întâmplările, captivându-l pe cititor. El satirizează prin umor şi ironie unele obiceiuri, credinţe şi datini mai rigide şi absurde.
Mark Twain a fost un scriitor satirist şi umorist american, renumit pentru umorul şi buna sa dispoziţie, bucurându-se de o popularitate imensă în întreaga lume. El s-a bucurat de prietenia multor celebrităţi, fiind considerat “ părintele literaturii americane”.
Scriitorul a murit la 21 aprilie 1910 şi este înmormântat la Elmira, statul New York, alături de familia soţiei sale.
Comentarii recente