„Scriitorii printre liceeni” a constituit tema centrală activităţilor în cadrul Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT ). FILIT este un proiect ce reuneşte la Iaşi peste 200 de profesionişti ai cărţii, atât din ţară, cât şi din străinătate. Cu toţii vor fi în centrul unor evenimente destinate publicului larg. Printre acestea se numără activitatea de vineri, desfăşurată la Liceul “Dimitrie Cantemir” Iaşi, în intervalul orar 13-15.
Comisia de organizare a acestui eveniment a fost formată din cadre didactice de la Liceul Teoretic “Grigore Moisil” Iaşi şi Liceul “Dimitrie Cantemir”, iar această dezbatere i-a avut ca invitaţi de seamă pe doamna Simona Popescu şi ieromonahul, Savatie Baştovoi, moderator fiind doamna professor Daniela Zaharia, de la liceul nostru, și doamna director al liceului Dimitrie Cantemir. Într-o atmosferă la început încărcată de tensiune, de emoție, pe parcurs degajată și simpatică prin prezența unui invitat căruia îi place să spună că e un universitar și un scriitor atipic, discutia a debutat cu introducerea Simonei Popescu. Foarte relaxată, aceasta a vorbit pe înțelesul nostru despre evoluţia ei ca scriitoare, ca profesor şi ca mamă.
Asemeni multor persoane prezente la eveniment, nu o cunoşteam ca personalitate în literatura română, dar a menţionat faptul că una din operele ei se studiază şi în liceu ( clasa a 9-a ); este vorba de romanul Exuvii (1997), despre care autoarea spune , pe scurt, că este „filosofia identităţii una-ntr-alta”. Prin intermediul a câteva rânduri citite auditoriului, ne-a atras atentia prin felul unic de a se exprima, menţionând că opera sa “nu este pentru toată lumea”. Ce ne-a intrigat şi mai mult a fost numele romanului. “Exuvia” este procesul prin care unele animale „îşi schimbă pielea”. Simpatica scriitoare ne-a ajutat să înțelegem că întotdeauna „un scriitor trebuie să scrie pentru el” şi că părerea celorlalți nu ar trebui să fie foarte importantă.
Puţin după ora 1 şi-a făcut apariţia şi părintele Savatie. Ne-a impresionat evoluţia dumnealui de-a lungul vieţii: deşi în copilaria lui nu a existat Dumnezeu, deoarece tatăl său era ateu, acesta s-a călugărit în anul 1999 la Mănăstirea Noul Neamţ, din Basarabia. Tot el a ținut să sublinieze necesitatea inocenţei şi a imaturităţii în viața noastră şi cât de important este să încercăm să nu renunţăm la ele. În operele sale, atât în proză, cât și în versuri, acesta scrie despre propriile întâlniri cu experiențele vieții, considerând că nu poate să scrie decât despre ceea ce vede și simte. Realitatea dură răzbate în opere precum Nebunul, Iepurii nu mor sau A iubi înseamnă a ierta.
La final, presaţi de timp, doar cinci persoane au avut prilejul de a adresa întrebări invitaţilor. Au fost de ajuns pentru a-i cunoaşte mai bine şi a constata că ne pot oferi un exemplu prin mentalitate. De remarcat a fost sala plină de tineri cititori ce a surprins invitaţii prin număr, demonstrându-se că mai există speranţă pentru evoluţia literaturii.
Comentarii recente