RIUF este locul unde elevii de pretutindeni pot găsi sprijinul necesar în alegerea unei universităţi din străinătate. Acesta este un târg ce constă în vizitarea standurilor amplasate într-o clădire centrală a oraşului în cauză, de unde liceenii pot obţine materiale cu ofertele diverselor universităţi, în acelaşi timp putând purta o discuţie şi cu reprezentanţii acestora. RIUF se organizează de 8 ani, în diferite oraşe. În anul 2013, a avut loc în luna octombrie în Timişoara şi Bucureşti, urmând ca, în primăvară, să aibă loc într-o altă serie de oraşe, precum Iaşi etc.
În ultimii ani, atunci când tinerii termină liceul, ajung să se întrebe unde e cel mai bine să studieze – în ţară sau în străinătate? O multitudine de informaţii sunt disponibile şi, totuşi, care este adevăratul motiv pentru care peste 5.000 de tineri români aleg anual să părăsească ţara pentru studii? Există ţări, precum Marea Britanie, în care 6% din studenţii străini sunt români. Aceştia sunt apreciaţi pentru că vorbesc bine limba engleză, sunt foarte motivaţi să înveţe şi au, marea majoritate, rezultate academice bune.
În Statele Unite, 95% dintre cei ce au urmat studii înafara ţării reuşesc să se angajeze în primul an de la absolvire, în timp ce doar 50% din cei ce au urmat studiile în ţară îşi pot găsi un loc de muncă în aceeaşi perioadă de timp. De ce sunt cei cu studii în afara ţării mai avantajaţi? Simplu: angajatorii îi preferă datorită experienţei profesionale şi de viaţă dobândite după un astfel de program de studiu. De asemenea, multe companii au sedii în mai multe ţări şi angajaţi de mai multe naţionalităţi, iar studiul în străinătate aduce un contact foarte mare cu mai multe culturi.
Cu accentul pe practică, informaţiile prezentate în cadrul cursurilor si seminariilor sunt adaptate la cerinţele pieţei muncii şi oferă studenţilor suficiente date care pot fi apoi aplicate cu succes în cariera lor viitoare. Acest lucru a dus ca universităţile din Marea Britanie, SUA, Franţa, Elveţia, Australia sau Japonia să domine topurile mondiale ale universităţilor.
Când trăiesc în altă ţară, tinerii au şi oportunitatea de a descoperi oraşe şi locuri noi. Universităţile internaţionale organizează regulat excursii prin care tinerii pot să viziteze oraşe și monumente cu o istorie de mii de ani (precum Stonehenge, Oxford sau renumitele castele din Franţa sau Germania). Prin aceste excursii și prin contactul cu naţionalităţi şi culturi diferite se pot strânge amintiri de povestit celor de acasă şi de păstrat o viaţă întreagă.
Comentarii recente