O joi ploioasă de toamna târzie; cerul plânge după vară, iar pământul tânjeşte după iarnă. Prin oraş, copacii s-au dezvelit de mult de frunze şi s-au acoperit cu ciori. Oamenii care coboară din tramvaie şi-şi deschid umbrelele fac străzile să se umple de buburuze colorate. În pofida peisajelor simboliste de afară, în sala de festivităţi a Colegiului “Octav Băncilă” are loc festivitatea de premiere a olimpicilor Liceului de Informatică.
Ca şi în anii trecuţi, cele mai multe rezultate au fost aduse la disciplina informatică – câteva medalii de aur şi bronz, elevi calificaţi în lotul naţional al Olimpiadei Naţionale de Informatică şi multe participări la concursuri. De asemenea, rezultate au mai fost la matematică, biologie, limba română, lingvistică, lectură şi istorie. Noi au fost premiile importante obtinute la geografie (premiul I) și la germană. Au fost premiate şi echipele de baschet ale şcolii. Conform cifrelor, 25% din elevii şcolii au participat la minim o olimpiadă, ceea ce relevă că fiecare elev din patru a depus puţin mai mult efort decât cerinţele de la clasa pentru a accede spre performanţă.
Nici profesorii nu au fost neglijaţi de această dată, în contextul în care orice rezultat al elevilor oglindeşte într-o măsură semnificativă eforturile mentorului său. Acestora le-au fost recunoscute meritele şi au urcat pe scenă alături de elevi, unde au primit diplome şi ropote de aplauze.
La finalul activităţii, i-am luat un interviu d-nei director, una dintre persoanele cărora le datorăm organizarea acestei ceremonii de la an la an şi singura capabilă să ne descrie imaginea de ansamblu.
Reporter JS: Spuneţi mereu că olimpicii de la noi din şcoală sunt etalonul liceului nostru. Cum a fost anul acesta comparativ cu cei trecuţi referitor la amploarea participărilor la olimpiadă?
D-na director Carmen Losonczy: Premiile care s-au obţinut anul acesta, nu neapărat mai multe numeric, au fost mai valoroase. Premiul I la Olimpiada de Geografie, după cum spuneam, este primul din istoria liceului. De asemenea, premiile la informatică sunt, ca în fiecare an, cele care aduc un plus de valoare. Am avut doi elevi calificaţi Ia lotul naţional, iar unul dintre ei a participat şi la un concurs internaţional. Chiar dacă nu a câştigat, participarea lui denotă pregătire foarte multă şi foarte intensă, sperăm ca în 2015 să putem merge mai departe.
Reporter JS: Consideraţi că Festivitatea de Premiere a Olimpicilor, care este o tradiţie, are o semnificaţie aparte în contextul sărbătorilor care se apropie?
D-na director Carmen Losonczy: Da, am dorit să o stabilim că pe o tradiţie în această perioada, deoarece se află în apropierea sfârşitului de an, moment în care toţi oamenii îşi fac un bilanţ. De asemenea, este un moment în care suntem mai pregătiţi să receptăm binele şi activităţile de suflet, deoarece este o activitate de suflet a liceului.
Reporter JS: În încheiere, doriţi să le transmiteţi ceva elevilor prin intermediul Joc Secund?
D-na director Carmen Losonczy: Da, sigur, vreau să vă urez tuturor sărbători fericite, să aveţi ocazia să efectuaţi o analiză asupra anului care a trecut. Valabil pentru fiecare dintre noi, ideal ar fi să ne străduim să nu repetăm aceleaşi greşeli şi în 2015. Un an foarte foarte bun tuturor!
Aşadar, ceremonia de premiere a încununat încă odată eforturile de peste an a fiecăruia dintre participanţi. Corul de colinde, hohotele de râs, aplauzele şi discursurile năstruşnice au creat o atmosferă caldă, unul din momentele acelea rare şi preţioase când reuşim să vedem şcoala aceasta ca pe o mare familie. Nu mai rămâne decât să îi felicităm pe toţi cei merituoşi şi să ne vedem cu rezultate cel puţin la fel de bune şi în 2015.
Comentarii recente