Din când în când, indiferent de vârstă, ne place să ne uităm la stele şi să visăm. Unii, însă, se uită la stele şi văd mai mult şi mai departe decât strălucirea cât un ac de gămălie de pe cerul de seară. Acestora le spunem astronomi. Unii şi-au făcut din pasiunea pentru cer o profesie, în timp ce alţii rămân pentru toată viaţa astronomi amatori. Indiferent, însă, de cum alege fiecare pasionat de astronomie să îşi manifeste pasiunea, un lucru este cert: cei mai mulţi se îndreaptă spre acest domeniu încă din copilărie.
Ceea ce este trist în România, este faptul că, parcă am uitat ce minunăţii există pe cer, iar astronomia, la fel ca alte activităţi, este un fel de „Cenuşăreasă”. Cu toate acestea, există suficienţi oameni pasionaţi de tot ceea ce există pe cer şi îşi caută locul în Univers. Cei mai mulţi, însă, sunt adulţi sau, măcar au ajuns deja la vârsta la care pot lua decizii în legătură cu pasiunile lor.
Cu toate acestea, există suficienţi copii care ştiu despre Univers mai multe decât mulţi dintre adulţi. Ei descoperă prin joc şi imaginaţie Pământul, sistemul solar, galaxiile, găurile negre, dar şi marţienii, navele ce traversează spaţiul sau războaiele interstelare! Pentru ei, dar şi pentru „oamenii mari” care ştiu sau nu astronomie, dar nu şi-au pierdut umorul şi încă mai pun preţ pe imaginaţie, UNAWE propune un exerciţiu simplu: să învețe astronomia prin joc. Aşa că, dacă tot vine vara, ieşiţi cu sacul de dormit sau păturica, aşezaţi-vă pe iarbă într-o seară senină, luaţi o hartă stelară, recunoaşteţi măcar una dintre constelaţii şi inventaţi-i o poveste.
UNAWE este un program internaţional cu o activitate continuă ce oferă copiilor o poartă spre frumuseţea şi grandoarea Universului. „Universe Awareness” (Cunoșaterea și înțelegerea Universului) este un efort de a lărgi orizonturile copiilor, de a le trezi curiozitatea pentru știință, de a le stimula toleranța și spiritul civic global. Programul cuprinde jocuri, cântece, activitați practice, desene animate și schimburi de experiență pe Internet, toate dezvoltate în parteneriat de comunitățile UNAWE de pe Glob, pentru copii cu vârsta de cel puțin 4 ani.
UNAWE s-a conturat ca idee în anul 2005, cu sprijinul Ministerului Educației, Culturii și științei din Olanda, fezabilitatea conceptului fiind demonstrată inițial prin proiecte pilot dezvoltate în mai multe țări, proiecte devenite ulterior activitați permanente. România s-a alăturat acestui program în 2009.
(Andreea Văculişteanu este absolventă a Liceului de Informatică „Grigore Moisil”, promoţia 2000 și membru fondator UNAWE România.)
Comentarii recente