Poreclit Dafty, în copilărie, scoţianul James Clerk Maxwell a devenit un strălucit fizician, cunoscut pentru teoria electromagnetismului, exprimată în patru scurte ecuaţii. El a arătat că electricitatea şi magnetismul se pot propaga sub formă de undă şi că lumina este o formă de radiaţie electromagnetică. A mai demonstrat că atomii unui gaz încălzit se mişcă mai rapid. Maxwell este şi cel care a susţinut printre primele cursuri de fizică experimentală la Universitatea Cambridge, deoarece pe vremea aceea fizica era predată doar la catedră, iar experimentele erau doar povestite. Scoţianul a luptat pentru introducerea muncii de laborator, susţinând nevoia şi utilitatea acesteia şi rolul ei ajutător în ceea ce priveşte înţelegerea fenomenelor fizice.
James Maxwell a rămas celebru și prin numeroasele sale fraze pline de înțelepciune. Iată câteva dintre cele mai cunoscute:
„Ştiinţa devine suportabilă atunci când aflăm despre marile descoperiri şi fascinantă atunci când urmărim dezvoltarea ideilor ce stau la bază.”
,,Toate ştiinţele matematice se bazează pe relaţii dintre legile fizicii şi pe legile numerelor, aşadar scopul lor ca ştiinţe exacte este să reducă problemele naturii la determinarea unor cantităţii prin operaţii cu numere. ”
,,Mintea umană şi-a prins urechile într-o groază de întrebări dificile. Este spaţiul infinit, şi în ce sens? Este lumea materială infinită? Există atomi sau materia e divizibilă la infinit?”
,,Matematicienii se pot lăuda că deţin idei noi, pe care umanitatea nu le poate exprima. Lăsaţi-i să depună eforturi de exprimare a acestor idei în cuvinte, fără a folosi simboluri, iar dacă reuşesc ei nu doar că ne vor demonstra că suntem nişte nepricepuţi, ci ei vor descoperi că sunt luminaţi şi vor avea să se întrebe dacă într-adevăr ce au descoperit ei prin ecuaţii va avea aplicaţii în afara lor.”
„Adevărul logic al acestei lumi constă în calculul probabilităţilor.”
Activitatea lui Maxwell s-a desfǎşurat într-un ritm susţinut, în domenii variate ale fizicii, şi l-a condus la realizǎri de mare valoare, fără de care evoluția acestor domenii nu ar fi fost posibilă.
Comentarii recente