Thomas Alva Edison, celebrul inventator, om de știință și om de afaceri american, s-a afirmat în condițiile social-istorice și economice de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, el fiind considerat cel mai prolific inventator al istoriei.
Thomas Edison, unul dintre cei mai cunoscuți americani ai secolului al XX-lea, numit de contemporani „cel mai folositor american”, reușește să ușureze traiul tuturor oamenilor cu ajutorul invențiilor sale din domeniul electricității, telefoniei, al sistemului de transmisie multiplă a telegramelor, înregistrării mecanice a sunetului și cinematografiei.
Thomas a fost al șaptelea și ultimul copil al familiei Edison, care nu a vorbit până la vârsta de patru ani, iar când a făcut-o, s-a adresat persoanelor mature punându-le diferite întrebări.
La școală, învațatorii îl considerau un elev mediocru, aceștia susținând că deranja orele și se comportă ciudat. Unul dintre dascăli l-a numit „lent” și „greu de cap”, ceea ce a determinat-o pe mama acestuia să îl retragă la numai trei luni de la începerea școlii. Fiind o femeie instruită din punct de vedere intelectual, s-a ocupat singură de educația fiului ei, fapt pentru care el marturiseste ca i-a fost recunoscător toată viață.
După un timp, Thomas a ajuns să publice un ziar numit „Weekly Herald”, tipărindu-l în vagonul de bagaje, unde își avea și laboratorul pentru experimentele științifice. Ziarul i-a adus un câștig destul de mare, dar, din cauza unui incendiu care a izbucnit accidental în laboratorul său, a fost evacuat de către conductorul trenului, mutându-se în subsolul casei.
În 1877 inventează fongraful, iar în 1878 a început să lucreze la o lampă electrică cu incandescentă. Prima dată filamentul a fost făcut din hârtie, dar aceasta ardea foarte repede, astfel încât, după numeroase experiențe, a confecționat un fir de bumbac carbonizat introdus într-un balon de sticlă în care a creat un vid. Astfel a luat naștere becul.
Dintre invențiile sale majore, notăm: Aparatul electric de numărare a voturilor, Ticker-ul(aparatul folosit pentru telegrafierea buletinelor de bursă), Telegraful cu imprimare, Telegrafierea simultană, Telegraful automat, Transmițătorul dublu, Gramofonul, Acumulatorul electric alcalin, Kinetoscopul și Kinetograful
În ultimii doi ani ai vieții sănătatea lui Thomas Edison devine precară. La 14 octombire 1931 intră în comă, iar pe data de 18 octombrie se stinge din viață la resedinta sa din Glenmont.
Articol total inutil,mai degraba o recenzie de carte sau de film (de calitate) decat un articol despre Thomas Edison pe care l-ai luat de pe wikipedia si pe care toti il pot gasi acolo. Daca ar fi sa gandim in interiorul fenomenului „Media” acest articol ar aplica lovitura de gratie trustului la care lucrezi. Lamentabil…
http://ro.wikipedia.org/wiki/Thomas_Alva_Edison