Evoluția tehnicii și a informaticii

calc1Știința prelucrării informațiilor cu ajutorul computerelor se numește informatică. Progresia, de la invenții mecanice și teorii matematice până la mașini și concepte moderne, a format un domeniu major academic și baza unei industrii uriașe la nivel mondial, domeniu ce are o ascensiune incredibilă, anual investindu-se milioane sau chiar miliarde de dolari pentru ca programele apărute să diminueze oboseala și munca grea a oamenilor. Un exemplu simplu, dar care explică  aceasta evoluție continuă și incontrolabilă a informaticii îl  reprezintă calculatoarele. Acestea au început să facă parte din viața noastră, devenind aproape indispensabile și nelipsite din casele noastre (“Peste jumătate dintre gospodăriile din România dețin un calculator cu acces la Internet, iar dintre acestea peste 70% sunt în mediul urban, potrivit datelor anuntate de Institutul Național de Statistică “). Evoluția rapidă a calculatoarelor și, implicit, a informaticii, a avut o contribuție decisivă în progresul uimitor al tehnicii. Cu alte cuvinte,  micilie computere controlate de niște simple programe au schimbat radical modul de viață al oamenilor.

 Cine a inventat calculatorul? In 1953, IBM a lansat modelul de calculator electric numit 701, primul calculator care a fost produs în masă. In 1981, IBM a lansat computerul IBM PC, cu un procesor 8088, 16 KB de memorie, ce putea fi extinsă până la 256 KB. Sistemul de operare folosit: MS-DOS.

calc2În present, informatica este o adevărată “ putere mondială” care ușureaza din ce în ce mai mult efortul fizic al oamenilor. Altfel spus, tehnologia de ultimă generație satisface nevoile și dorințele  oamenilor. Au apărut telefoanele mobile, tabletele, laptopurile ale căror firme se întrec în celebritate (Telefoanele iPhone generează aproximativ 70% din profitul Apple, potrivit analistului Tony Sacconaghi de la Sanford C. Bernstein. Acțiunile companiei au crescut în medie cu 11% în perioadele de două luni care au precedat lansările de noi modele iPhone în ultimii cinci ani, a adăugat el).     Realitatea despre aceste succesiuni și evoluții ale tehnologiei și  informaticii este una crudă, dar, totuși, adevarată. Acest așa-zis lux în care omenii din ziua de astăzi trăiesc, în   viitor ne va fi fatal.

Share Button

3 responses to “Evoluția tehnicii și a informaticii”

 1. Losy

  Bazele teoretice ale funcționării calculatoarelor au fost elaborate de John von Neuman în cadrul proiectului EDVAC (1944-1952)… de atunci toate calculatoarele funcționeză pe aceste principii (mașini von Neumann)!

 2. Losy

  Von Neuman a spus ca orice mașină de calcul are nevoie de 5 componente:
  1. unitate de calcul
  2. unitate de comanda și control
  3. unitate de memorare
  4. unitate de intrare
  5. unitate de ieșire

  http://en.wikipedia.org/wiki/Von_Neumann_architecture

 3. Petre

  Impresionant, deci astfel am aflat cand se va infaptui un secol de cand cu evolutia masinilor, sunt de parere ca se va trage o linie atunci.
  Prevad si o involutie in urmatorii 20 de ani.

Lasă un Răspuns

*