Joi, 2 octombrie, cea de-a doua a zi FILIT a adus şi la noi în liceu, prin intermediul proiectului “Scriitori printre liceeni”, două personalităţi ale literaturii române contemporane, din a căror operă liceenii au avut privilegiul de a asculta câteva fragmente în lectura autorilor şi cu care au avut ocazia să poarte un dialog deschis despre literatură, despre societatea contemporană şi valorile ei.
Organizat de FILIT şi coordonat de doamnele profesor Daniela Zaharia şi Luciana Antoci, proiectul i-a adus la noi în liceu pe Caius Dobrescu şi pe Ion Vianu. Caius Dobrescu este poet, eseist şi romancier român. De asemenea, predă teoria literaturii la Universitatea din Bucureşti. Ion Vianu, fiul marelui critic literar Tudor Vianu, doctor în medicină al Facultăţii din Bucureşti, psihiatru de profesie, este eseist şi romancier.
Activitatea a avut loc în amfiteatrul liceului şi a fost mult mai interactivă decât s-a aşteptat. Elevii s-au arătat deosebit de interesaţi de ceea ce le-au împărtăşit cei doi scriitori şi au pus multe întrebări legate de cum era să publici în timpul comunismului, despre obstacolele cu care s-au confruntat aceştia şi despre ce înseamnă să fii scriitor în ziua de astăzi. Deşi am participat eu însămi la activitate, am preferat să păstrez câteva dintre întrebările pe care le-aş fi putut adresa în sală pentru final, tocmai pentru a păstra aici, în spaţiul virtual al revistei Joc Secund, cuvintele a doi oameni care nu doar ne-au onorat cu prezenţa lor remarcabilă, ci ne-au făcut pe noi, tinerii, să ne punem întrebări consistente despre ce înseamnă adevăratele valori în România de astăzi. Iată, aşadar, pentru voi, răspunsurile pe care le-am reţinut, într-un scurt interviu realizat după activitatea de joi.
Reporter JS: Bună ziua! Scriu pentru Joc Secund, revista liceului, şi v-aş ruga să îmi permiteţi să vă pun câteva întrebări, chiar dacă tocmai aţi încheiat o sesiune plină. Prima ar fi legată de FILIT, cum îi percepeţi pe tinerii care participă la activităţi în acest an? Vedeţi entuziasm? Se atinge scopul acestor activităţi?
Caius Dobrescu: Deocamdată nu am văzut mult, am ajuns de-abia azi-noapte, dar participarea de astăzi mi s-a părut încurajatoare. Adică dumneavoastră şi colegii dumneavoastră mi-aţi părut destul de motivaţi intelectual, cu atât mai mult cu cât sunteţi la un liceu cu profil real. E foarte bine că aveţi conştiinţa faptului că amblele emisfere celebrale fac parte din acelaşi creier, din acelaşi organ şi că funcţionează împreună.
Reporter JS: Frumos spus, vă mulţumim! În aceeaşi idee, ca elevi la un liceu cu profil real, noi nu prea avem contact, prin intermediul programei, cel puţin, cu tot ceea ce se întâmplă în planul literaturii contemporane, cu diversele lucruri noi care se scriu acum şi cu modul în care sunt scrise. Cum putem credeţi că am putea avea acces la acest domeniu atât de vast?
Caius Dobrescu: Dumneavoastră, cel puţin, la acest liceu, cred că aveţi privilegiul unor doamne profesoare motivate şi pasionate care pot să vă orienteze. Pe de altă parte, acesta este şi rolul presei literare. Există câteva periodice literare în ţara asta care au un anumit prestigiu şi care asta fac, urmăresc actualitatea. De asemenea, programele educaţionale ale muzeelor mai fac acest lucru. Muzeul Literaturii din Iaşi este o instituţie culturală remarcabilă, condusă de scriitorul Dan Lungu. Programele acestui tip de instituţii sau ale altora din Iaşi vă pot ajută în acest sens.
Reporter JS: Pentru dumneavoastră, domnule Vianu, aş avea o altă întrebare… Se afirmă adesea că în cultura zilelor noaste este un amalgam de curente şi tendinţe, un mare „mix”. Este acesta un factor care poate îndepărta tinerii de literatură sau poate fi remediat în vreun fel?
Ion Vianu: Nu, nu. Este propriu post-modernismului să integreze toate curentele. Nu mai suntem sclavii unor canoane. De pildă, în secolul al XVII-lea, în Franţa, nu se putea scrie decât într-o anumită formă a versurilor şi doar anumite genuri literare. Noi suntem deschişi către tot şi ne simţim autorizaţi să simtitm şi vechile canoane, să inventăm unele noi şi să facem un mixum compositum din asta. Totul este să nu ne simţim complexaţi şi să ne asumăm această complexitate pe care ne-o permite viaţa şi cultura modernă.
Reporter JS: Ce sfat aveţi pentru tinerii care se găsesc la acest prag: la 25 de ani de la căderea comunismului, în ţara de unde toată lumea pleacă? Să plecăm şi noi? Vă întreb pentru că şi dumneavoastră aţi locuit în străinătate mult timp…
Ion Vianu: Eu sper din toată inima că lucrurile vor evolua în aşa fel încât nu va mai fi nevoie să plecaţi. Aceste plecări nu sunt un lucru bun. Eu însumi am plecat într-un anumit moment, dar dacă stau să mă gândesc, nu am făcut rău să procedez aşa atunci. Dacă aş fi rămas, aş fi fost zdrobit de conformismul ambiant. Voi aveţi privilegiul libertăţii şi aveţi o şansă să creaţi o societate nouă. Cu toate acestea, după cum am spus şi în timpul şedinţei, o societate nouă presupune un anumit grad de sacrificiu care este solidaritatea, solidaritatea între membrii unei generaţii.
Activitatea de joi a fost un succes, din toate punctele de vedere. Ideile care s-au dezbătut au avut un impact frumos și au adus un suflu de istorie și o urmă de filosofie în mințile noastre de elevi de mate-info. Genul acesta de evenimente reprezintă ocazii perfecte pentru momente de introspecție în care să ne gândim la privilegiile pe care le avem în societatea actuală și la toate lucrurile minunate pe care putem să le construim.
Comentarii recente