Calculatorul poate deveni uneori victima “teroriştilor”, specialişti care, din răzbunare sau pentru amuzament, introduc în calculator aşa-zisele “bombe logice”, infectînd cu “viruşi” întregul echipament. Procesul duce la paralizarea treptată a tuturor dispozitivelor conexe şi constituie un pericol potenţial chiar şi pentru reţelele naţionale, care pot fi “contaminate” în mai puţin de o oră, sau pentru cele intercontinentale, care cad pradă intruşilor în cîteva zile. Cele mai vulnerabile sînt spitalele şi universităţile, ele putînd devein victime în numai 15 minute. Pirateria în informatică constituie apanajul societăţii moderne, cînd se convertesc în realitate multe din temele science-ficţion-ului de ieri. Totul se bazează pe interpenetraţia funcţiilor diferitelor elemente ale calculatorului, aflate într-o continuă corelaţie. Dacă un singur segment nu funcţionează, întreg programul se blochează.
Acţiunile de sabotare s-au extins şi în domeniul militar, în sfera spionajului, iar responsabilii cu securitatea militară îşi pun speranţele în aşa numiţii ”oameni-sistem”, superexperţi care pot repara orice defecţiune de la orice calculator. Dar aceştia sînt foarte puţini (50 în lume) şi majoritatea lucrează în aeronautică. Astfel ca cele mai diverse domenii continuă să sufere de pe urma şantajelor şi a mecanismelor diabolice, în ciuda măsurilor de verificare a personalului şi de cenzurare a programelor ce urmează a fi introduse pentru prelucrare.
Astfel, la sfîrşitul anului trecut, medicii unui spital din SUA au constatat stupefiaţi că 90% din datele referitoare la starea pacienţilor şi alte rezultate intermediare au dispărut pur şi simplu din memoria calculatorului. Infractorul, cel care a introdus programul “pirat”, a lăsat o şansă de remediere constînd într-un mesaj: “Atenţie, viruşi! Luaţi legătura cu noi pentru vaccinare”. Bineînţeles, antidotul era promis în schimbul unei sume considerabile. S-a încercat zadarnic o reabilitare pe forţe proprii, dar pînă la urmă a fost “contaminată” şi universitatea vecină.
Traducere din “PARIS MATCH” de
Lidia PĂUNESCU
Clasa a XI-a A
Din revista File, 1988
Comentarii recente