Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment internaţional, iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, care se bucură de un real succes de unsprezece ediţii. Acest proiect este susţinut în principal, de către Consiliul Europei, UNESCO şi Consiliul Internaţional al Muzeelor şi este reflexia nocturnă a Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc pe 18 mai.
Publicul românesc s-a bucurat şi în acest an de ospitalitatea muzeelor din toată ţara care şi-au deschis porţile pe 16 mai, pentru a celebra această noapte alături de alte mari instituţii culturale din Europa. Anual, se alătură acestui eveniment care colorează o noapte din an şi îi dă viaţă, diferiţi parteneri: ONG-uri, galerii de artă ce îşi expun lucrările cele mai spectaculoase, studiouri de creaţie şi în special instituţii culturale care îşi au sediul în diferite clădiri de patrimoniu cu o mare valoare istorică. În această seară de promovare a muzeelor, au avut loc expoziţii, s-au putut vizita locuri ce nu sunt deschise decât cu ocazia acestui eveniment, a putut fi văzută panorama oraşului de la înălţime şi s-au putut afla informaţii noi despre respectivul oraş. S-a alăturat acestui eveniment şi Circuitul muzeal din Bucureşti care, în fiecare an, asigură o promovare amplă a activităţilor organizate de muzeele din alte două oraşe, anul acesta fiind puse în valoare maximă cele din Iaşi şi Galaţi.
Fiind curioasă şi dornică să iau şi eu parte ca şi vizitator la acest frumos şi spectaculos eveniment, m-am interesat de harta obiectivelor turistice din Iaşi. Astfel, am aflat că va fi deschis Palatul Culturii, care va expune într-una din sălile din aripa dreaptă, o expoziţie de fotografie „Palatul Culturii-Palat al Muzeelor. Istoria edificiului în imagini”. Pe parcursul vizitei aici, pe o masă amenajată special în partea dreaptă a camerei, a avut loc şi strângerea de obiecte personale ale vizitatorilor din tot oraşul, însoţite de un text care să relateze pe scurt, valoarea spirituală a acestora pentru persoanele respective, acest lucru fiind făcut pentru susţinerea protestului organizat de către Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, cu scopul de a conştientiza populaţia despre importanţa muzeelor şi a păstrării isoriei construită cu multă trudă şi sânge de către predecesorii noştri.
Tot sâmbătă seară au putut fi vizitate Muzeul Etnografic al Moldovei, Târgul Meşterilor Populari, Muzeul Unirii căruia i-au trecut pragul circa 10.800 de vizitatori în noaptea de 16 mai, Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”, Muzeul „Poni-Cernătescu” , Ansamblul Monument Istoric Mănăstirea GOLIA din turnul căreia a putut fi admirată o privelişte spectaculoasă asupra întregului oraş. Porţi deschise a avut şi Muzeul Literaturii Române care adăposteşte la parter o tiparniţă din timpul mitropolitului Dosoftei, manuscrise şi cărţi vechi, un Triod tipărit de Coresi (1578), Psaltirea slavonă tipărită de Coresi, Cartea românească de invăţătură scrisă de mitropolitul Varlaam Moţoc în 1643, şi considerată prima tipăritură în limba română din Moldova. Au fost deschise spre vizitare şi Muzeul Universităţii „Alexandru I. Cuza”, Primăria Municipiului, fost palat Roznovanu, construit în secolul al XVIII-lea, care impresionează prin somptuozitate şi prin fastul interioarelor şi Serviciul de Stare Civilă care a organizat un spectacol de muzică şi dans Flamenco.
Seara de sâmbătă a fost una caldă, cu un cer senin, perfectă pentru o plimbare în aer liber de aceea tramvaiul de epocă ce a circulat din Copou până în Târgu Cucu, a fost asaltat de oameni, în special de copii care ţipau şi râdeau de bucurie.
Vizitând unele dintre aceste obiective, am fost plăcut surpinsă de modul în care am fost primită şi tratată de către personalul muzeelor, de buna organizare, de prezentarea obiectelor aflate în patrimoniul naţional, de expoziţii, dar mai ales de marea de oameni ce s-a revărsat pe străzile oraşului umplându-l de voie bună şi dându-i viaţă.
Comentarii recente