Dragobetele

24 Februarie, Dragobetele. Varianta românească a Sfântului Valentin, care se sărbătorește pe 14 Februarie sub numele de Ziua Îndrăgostiților”.

Sărbătoarea lui Dragobete este străveche, încă de pe vremea dacilor. Tot pe data de 24 Februarie este sărbătorită și aflarea capului Sf. Ioan Botezătorul, în calendarul creștin-ortodox.

Dragobete este fiul Babei Dochia și este numit Zeul Dragostei. Chipeș și puternic, aduce cu el iubirea în casă și în suflet.

Obiceiul spune că de ziua lui Dragobete, feciorii și mândrele se îmbrăcau în haine de sărbătoare, se întâlneau în fața bisericii și plecau spre pădure, unde aveau să culeagă flori de primăvară. Acestea urmau să fie puse în jurul icoanelor. Dacă se găseau fragi înfloriți, florile acestora erau strânse în buchete și se puneau în lăutoarea fetelor, în timp ce se rosteau cuvintele: “Flori de fragă/ Din luna lui Faur/ La toată lumea să fiu dragă/ Urâciunile să le desparți”.

O dată cu venirea prânzului fetele o luau la goană spre sat. Băieții trebuiau să își prindă fata dorită ca apoi s-o sărute în văzul lumii, de aici și zicala Dragobetele sărută fetele. Acest lucru simboliza legământul lor de dragoste pe întregul an.

Un alt obicei al fetelor era de a strânge zăpada netopită, apa de ploaie sau de izvor, crezând că au puteri magice atunci când le foloseau, făcându-le frumoase și îndrăgite.

Un alt obicei al tinerilor era de a se aduna în cete și de a-și cresta brațul în formă de cruce, ca apoi să-și suprapună tăieturile, simbolizând că sunt frați sau surori de cruce.

Tinerii nu erau singurii care aveau de respectat tradiții în ziua de 24 Februarie. După obicei, oamenii își întrerupeau toate muncile și curățau și aranjau casa, pentru a-l întâmpina pe zeul iubirii, Dragobete, ce venea însoțit de Zânele Dragostei. Acestea le șopteau vorbe de amor îndrăgostiților. Dacă cineva era prins fără pereche în această zi, era un semn rău, prevestind un an de singurătate, până la următoarea zi de Dragobete.

Poate că nu se mai păstrează obiceiurile arhetipale ale acestei sărbători, dar românii o onorează alături de persoana iubită cu fel și fel de cadouri și dulciuri. Dragobete le va oferi și acestora fericire și iubire în viitorul lor.

Share Button

Lasă un Răspuns

*