Trebuie să recunosc faptul că îmi plac foarte mult spectacolele de teatru din cafenele, deoarece se stabilește o altă legătură între actor și spectator. Am fost foarte încântată să aud că un prieten de-al meu, Dumitru Georgescu, actor la teatrul Luceafărul, va pune în scenă la o cafenea spectacolul Gabriel cu care a câștigat premiul pentru cel mai bun actor la Gala Hop organizată de UNITER în septembrie 2013.
Dumitru Georgescu este actor la Teatrul Lueafărul și colaborator la Teatrul Național. Până acum s-a afirmat în piese ale lui Silviu Purcărete și Radu Afrim și, de asemenea, mai are un premiu, tot la Gala Hop, în 2010, pentru cel mai bun spectacol.
Textul este scris chiar de Dumi, având ca inspirație un copil sărac pe care l-a întâlnit pe o stradă, undeva în Sighișoara și care îl ținea în brațe pe frățiorul său mai mic .Povestea, spune Dumi, nu are deloc legătură cu viața sa, ci este doar rodul imaginației sale. Textul a fost făcut special pentru Gala Hop, iar după, a fost transpus pentru a se potrivi unei cafenele.
Spctacolul este de tipul “one-man show”, Dumi fiind singurul actor în rolul unui tânar cu probleme psihice, care se destăinuie unui psiholog (publicul). Povestea lui Gabriel ascunde o dramă, pe care spectatorul ar trebui să o perceapă din replicile care au o notă comică, dar care sunt, de fapt, tragic. Impresionează inocența și candoarea lui Gabriel care este jucat excepţional și cât de mult poate să transmită el doar prin poveste, decorul fiind simplist .
Povestea abordează un subiect foarte sensibil și anume violența în familie. Tatăl lui Gabriel este unul care muncește foarte mult pentru a-și întreține familia, dar care adeseori o bate pe mama acestuia și o jignește. Copilul nu înţelege de ce mama lui acceptă aceste bătăi și crede că asta este o formă prin care tatăl își arată dragostea față de ea, ajungând însuşi să o bată pentru a-i demonstra că el o iubește mai mult.
Acum piesa lui Dumi a evoluat și nu se mai joacă în cafenele, ci pe scenaTeatrului Național. Recomand tuturor să meargă să vadă această piesă, care se mai joacă și în luna mai .
Comentarii recente