Cu ceva timp în urmă, o echipă de la TVR Iaşi ne-a vizitat şcoala pentru a ne lansa o provocare nouă, elevilor pasionaţi de jurnalism. Horia Gumeni şi Carmen Scutaru au prezentat în cadrul unei întâlniri cu elevii de la LIIS detalii despre seminarul internaţional de jurnalism ce va avea loc în perioada 14-16 mai în sala Vivaldi din cadrul complexului Palas Iaşi şi despre care puteţi găsi mai multe informaţii pe www.tvr.ro.
Întâlnirea cu echipa TVR a fost extrem de interesantă şi interactivă, Horia Gumeni le-a vorbit elevilor despre ce presupune să fii jurnalist la un post de televiziune public, simulând un interviu realizat de doi elevi ai liceului. Discuţiile s-au purtat în jurul a ceea ce înseamnă să fii jurnalist, dar şi în legătură cu tehnologia media utilizată în acest domeniu atât de vast, care monopolizează viaţa cotidiană.
Seminarul internaţional de jurnalism, la care deja s-au înscris câţiva dintre elevii liceului nostru, este adresat atât studenţilor din cadrul facultăţii de jurnalism, cât şi elevilor interesaţi de acest domeniu. Scopul evenimentului este de a încuraja tinerii să aleagă acest domeniu, aducând în faţa lor specialişti atât din ţară, cât şi din străinătate. Înscrierile s-au făcut online pe tvriasi.ro, iar dacă aţi ratat oportunitatea, nu fiţi trişti, pentru că în mod sigur veţi avea ocazia şi la anul să participaţi la acest eveniment care se doreşte a deveni o tradiţie a jurnalismului ieşean. Pentru a avea prioritate la înscrieri, elevii au fost încurajaţi să participe la „Povestea ta la TVR Iaşi”, un proiect interactiv care presupune aducerea în atenţia publicului larg a unei poveşti interesante de viaţă a oamenilor de lângă noi.
Prin acest seminar, studioul TVR Iaşi doreşte să creeze un loc de dezbateri despre rolul privitorului, dar şi despre relaţia acestuia cu cea care este numită şi „a opta artă”. Seminarul are loc pe parcursul a trei zile şi analizează noţiunea de privitor din mai multe persepective. Programul de desfășurare cuprinde zilnic dezbateri (Televiziunea publică, între misiune, presiune și goana după audiență, Televiziunea regională în viața comunității, Televiziunea, noile media și reconfigurarea noțiunii de public) și workshop-uri (Știrea de televiziune, informare sau manipulare?, Interacțiune socială – televiziunea în era social media, MOJO- Jurnalismul de televiziune și dispozitivele mobile – tehnici, aplicații, utilizări), având ca temă rolul privitorului în cadrul televiziunii.
Seminarul de Jurnalism 2014 se încadrează în suita de evenimente cu o puternică dimensiune europeană organizate la Iaşi cu ocazia înscrierii oraşului în cursa pentru a fi desemnat „capitală culturală europeană”.
Comentarii recente