Concursul “Urmaşii lui Moisil” a fost iniţiat, în 2001 în onoarea patronului liceului. La început era destinat elevilor din judeţele apropiate, însă, în anul 2007 a devenit un concurs naţional. Ajuns la cea de-a 13 a ediţie, liceul nostru a găzduit cei mai buni informaticieni din ţară. Elevi din toate colţurile ţării au păşit atât cu emoţii pe străzile Copoului , cât şi cu mult curaj în domeniul informaticii.
Pe data de 17 martie a avut loc premierea participanţilor în Aula “Mihai Eminescu” a Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”. Aici au fost primiţi cu câte un călduros discurs din partea d-nei director Carmen Losonczy, a d-nei Inspector General Camelia Gavrilă şi a domnilor Cristian Adomniţei, Henri Luchian şi, nu în ultimul rând, Adrian Iftene.
Elevilor li s-a făcut o scurtă descriere despre domeniul IT la Iaşi, despre numeroasele firme care colaborează cu studenţii Facultăţii de Informatică, urmărind şi ilustrând performanţa.
Picasso spunea că defectul calculatoarelor este faptul că acestea nu pot pune întrebări, însă acest lucru este compensat de abilităţile informaticienilor, elevii participanţi dovedind că pot suplimi această lipsă.
În sens restrâns, scopul concursului este de a pregăti cei mai buni informaticieni pentru Olimpiada Naţională de Informatică, însă, în sens larg, scopul acestuia este de a recunoaşte munca şi valoarea. Prin urmare, acesta nu este un simplu concurs, este un pas pregătitor pentru viaţă şi pentru performanţă.
Trofeul “Urmaşii lui Moisil”, ediţia 2013, a fost câştigat de către elevul Buhai Rareş Darius din clasa a X-a a Colegiului Naţional “Liviu Rebreanu” din Bistriţa, dar, cu siguranţă, toţi participanţii au plecat mulţumiţi în urma concursului. Elevii au susţinut faptul că şi-au dat interesul pentru punctaje, chiar dacă gradul de dificultate al subiectelor a fost ridicat. Prin intermediul informaticii, elevii au pătrus şi în atomosfera misterioasă a oraşului Iaşi, au vizitat locuri simbolice, au legat prietenii, plecând mult mai câştigaţi şi din punct de vedere sufletesc.
Deşi condiţiile de organizare au fost dificile din cauza aspectelor financiare, acestea au fost compensate de devotamentul cadrelor didactice, de entuziasmul participanţilor, şi de satisfacţia finală.
Comentarii recente