Joi, 10 octombrie, ora 13:00 , în amfiteatrul liceului, a avut loc dialogul literar din cadrul proiectului „Scriitorii în școli”, organizat de Casa de Cultură „Mihai Ursachi” şi Uniunea Scriitorilor din România.
Invitaţii au fost poeţii Valentin Tălpalaru şi Paul Gorban, criticul literar și cadru didactic universitar, Emanuela Ilie, și directorul Casei de Cultură Mihai Ursachi din Iași , Adi Cristi.
Pe parcurs, elevii au devenit din ce în ce mai curioşi, mai ales că domnul Cristi a reușit să ne capteze atenția încercând să ghicească cine poate fi un potențial scriitor, doar după gesturi și mimică.
Mulți au fost vrut să afle de la invitați ce i-a îndemnat să scrie și cum poți deveni cunoscut în literatura română. Scriitorii ne-au îndemnat să scriem de mici , să citim cât mai multe cărți și să ne alăturăm cenaclurilor literare.
Criticul literar ne-a recomndat să citim poezie și orice fel de literatură care ne poate îmbogăți cultura general, pentru că așa cum a spus și Adi Cristi „scriitorul citește și mai apoi scrie”.
De asemnea, domnnul Gorban ne-a atras atenția că cei mai de seamă scriitori își au originea în orașe mici, iar orașul natal și faptul că nu este o metropolă nu trebuie să fie un obstacol în fața viitorilor scriitori: „Trebuie sa te intereseze sa te descoperi pe sine, pentru că, dacă ajungi să te citești atât de bine, scriitorii mari se vor apropia de ține. Nu trebuie sa te apropii tu de ei”.
La final, fiecare poet a recitat două poezii din creațiile proprii.
Personal, această activitate mi s-a părut foarte folositoare. Am fost puşi în faţă cu nume sonore ale literaturii actuale, fapt ce îi va impulsiona, cu siguranță, pe cei pasionaţi de literatură să se apuce de scris.
Întregul eveniment a fost filmat de o echipă a canalului de televiziune, într-o atmosferă de academică prietenie, în care am fost antrenați și noi, chiar dacă, la început, am fost intimidați de cei patru remarcabili invitați.
Comentarii recente