7 februarie 2014 – o zi care, cu siguranţă, va rămâne pentru multă vreme în memoria membrilor echipei EUROLIIS. Atunci a fost ziua în care toate dimineţile acelea de vară, când ne trezeam devreme ca să fim la timp la şcoală pentru a lucra la proiect, au început să pară o idee bună. Tot atunci ne-am dat seama că tot ceea ce am reuşit să creăm ca echipă s-a materializat într-un lucru frumos, că am muncit şi am ajuns prin forţe proprii într-un loc pe care puţini au ocazia să-l viziteze în felul în care am făcut-o noi.
Acea zi de vineri a început cu puţină ploaie. Mohorâţi, obosiţi după nopţile de nesomn din timpul excursiei, am fost prezenţi la ora 8 în faţa Parlamentului European din Strasbourg. Fuseserăm anterior împărţiţi pe categorii de probleme de discutat, astfel încât fiecare dintre noi a primit un ecuson cu simboluri cu figuri geometrice, fiecare reprezentând chestiunea socială asupra căreia urmă să dezbatem.
Astfel, am băut câte o cafea la bufetul Parlamentului European, apoi am mers în plenul clădirii “Louis Weiss”. De la ora 10 până la 12.30, ni s-a făcut o scurtă descriere a Parlamentului European şi a celorlalte instituţii ale Uniunii Europene. A urmat, apoi, o prezentare de câte un minut a fiecărei ţări de către un elev reprezentant – în cazul nostru Marta Filimon, purtătorul de cuvânt. Prima parte a zilei s-a încheiat cu o sesiune de întrebări şi dezbateri cu privire la viitorul Europei.
A urmat masa de prânz, în timpul căreia a trebuit să ne găsim parteneri pentru Eurogame. Acest joc constă în rezolvarea unui chestionar cu întrebări în toate limbile Uniunii Europene, pentru care a fost necesar să cooptăm într-o echipa 3-4 persoane de naţionalităţi diferite. Pot să spun că asta a fost partea mea favorită din zi, având ocazia să particit la un exerciţiu social dificil, dar extrem de interesant.
Următoarea activitate a constat în separarea după simboluri geometrice şi elaborarea de propuneri de proiecte de legi care să vizeze fiecare figură în parte. Am avut ocazia să discutăm la un alt nivel probleme care ne preocupă pe toţi, să vedem ce înseamnă cu adevărat multiculturalitatea. Eu am făcut parte din echipa PĂTRAT, care s-a ocupat de lipsa locurilor de muncă în cadrul tinerilor. Astfel, am avut ocazia să discut cu persoane din Bulgaria, Franţa sau Olanda şi să văd comparativ diferenţele dintre sistemele de şcolarizare de acolo şi dintre şansele tinerilor pe piaţă muncii.
La ora 16, ne-am întors în plen şi am prezentat raportele adoptate în grupurile de lucru. Cei care s-au ocupat cu această prezentare au fost aleşi din rândul elevilor, iar din partea ţării noastre, Adelina Seserman a avut ocazia să vorbească în plen despre libertatea de informare şi cetăţenia participativă. La sfârşit, a fost finala Eurogame, cu participanţi care au completat corect chestionarele, printre care se numără şi colegul nostrum, Răzvan Litianu.
Pe de altă parte, toți profesorii coordonatori – Daniela Anghelescu și Anamaria Ghiban, alături de d-na director Carmen Losonczy – au avut un program similar, participând la activități alături de parteneri din statele membre UE.
Ziua s-a încheiat cu o sesiune foto şi cu o impresie plăcută, cred eu, pentru toţi cei implicaţi, echipa cu sacouri albastre descurcându-se de minune în cadrul Euroscola.
Comentarii recente