Foarte multă lume ştie despre desenele de pe pereţii oraşului numite graffiti. Aceste desene, deseori simbolizează un nume. Acest nume este de multe ori numele grupului din care provin.
Mulţi oameni cred că graffitiul este un act de vandalism şi nu este decât o mazgălitură. Eu cred că graffitiul este o operă urban, într-adevăr, ilegal şi care poate fi considerat vandalism. Foarte multa lume trece pe lângă aceste desene ale străzii fără a observa cât de frumoase sunt. Chiar dacă în unele situaţii nu înţelegi scrisul,tot poţi încerca să vezi partea frumoasă a graffitiului, adică poţi observa culorile, care, de cele mai multe ori sunt vii şi îmbinate armonios.
În spatele acestor desene se ascund adevărate poveşti despre gaşca respectivă cum reuşeşte să pună pe un perete, tramvai sau alte obiecte o minunată capodoperă. Pe internet poţi citi despre peripeţiile unor oameni care au făcut şi, probabil, încă mai fac operă urbană. Îmi amintesc despre cum cineva se strecura noptea în depourile trenurilor sau tramvaielor şi povesteau cum erau fugăriţi de poliţie. Până acum nu au luat nicio amendă băieţii din gaşca asta. De câte ori erau prinşi, poliţia doar îi bătea puţin, dar măcar nu primeau amendă. Nu ştiu dacă povestea asta este din Iaşi, dar am văzut prin oraş un autobuz ,,pictat’’ cu numărul 11 şi încă mai circulă, deci puteţi da de el.
În lumea graffitiului există şi câţiva termăni specifici categoriei:
tag – o semnătură stilizată a unui writer; termenul tagger face referire la o persoană care face tag-uri. Writer= omul care face graffiti-uri.
throw-up și bomb – de obicei, în stilul bubble sau panel (bubble=un bomb/throw-up foarte rotunjit cu aspect de bule, panel=un bomb/throw-up în stil old school (asemănător literelor de tipar), fără fund la literă. În general, are o culoare pentru contur (cum ar fi negru) și una pentru umplere (de exemplu crom (argintiu))Throw-up-ul nu este umplut complet (are un fill dat în grabă),bombul este un rheow-up cu fill complet,uneori cu umbre și lumini . Literele sunt ușor de executat.
piece (de la masterpiece – ) – un panel sau un wild style (litere neinteligibile), adesea cu efecte 3D, săgeți care dau fluiditate (capodoperă) și direcție, multe culori și tranziții cromatice și alte efecte diverse. Realizarea unui piece necesită mai mult timp decât un throw-up. Cu cât locul este mai la vedere, iar lucrarea este mai bine executată, cu atât crește respectul pentru writer.
burner – un piece amplu și mai elaborat decât un piece normal. Aceste lucrări sunt realizate, de regulă,legal, datorită timpului și efortului depuse pentru executarea lor; dar primii writer-ri din New York făceau burnere ilegal, pe trenuri.
bombing – nu are nicio legătură cu terorismul, ci descrie pictarea cât mai multor suprafețe. Pentru aceasta se folosesc throw-ups (sau bomb-uri), deoarece nu necesită mult timp pentru execuție.
to slash’ a tag – a tăia sau a scrie peste tag-ul cuiva, socotit ca o insultă gravă adusă persoanei care a făcut tagul tăiat.
going over – dacă un writer merge peste opera altuia, este analog cu o declarație de război writer-ului. Majoritatea grafferilor respectă operele altora, iar regula de bază pentru înlocuirea creațiilor anterioare este următoarea: tag – bomb – piece. De asemenea, se poate picta peste lucrările „tăiate” deja. Dacă cineva încalcă aceste reguli, este considerat un „toy” sau pur și simplu o pacoste.
buffing (to buff) – a îndepărta graffiti folosind substanțe chimice și alte instrumente.
toy – un graffer fără experiență sau fără talent. Writerii versați folosesc acest cuvânt ca un termen derizoriu pentru grafferii nou apăruți. Acesti writerii se alătură unui grup cu experiență, ca să vadă cum decurge un graffiti.
throw-up-r-un graffer care dă throw-up-uri/bomburi.
Wild style-r-un graffer care dă wild style-uri.
king/legenda – writer cu un anume respect printre alți grafferi. A deține interiorul (to own the inside) înseamnă să ai majoritatea tagurilor în interiorul trenurilor, iar a deține exeriorul înseamnă că majoritatea lucrărilor sunt pe exteriorul trenurilor.
În Iaşi există, cred eu, un fel de război între două găşti: Goes şi Sufok. Am citit undeva că deocamdată cea mai bună gaşcă este Goes pentru că are cele mai multe tag-uri. Cel mai bun poate să-şi scrie la sfârşitul tagului sau desenului un număr 1 pentru a se lăuda că sunt primii. Cum am spus un pic mai sus, se poate declara război între writeri dacă desenezi peste desenul cuiva sau tai tagul cuiva ori foloseşti substanţe care şterg lucrările.
Am reuşit să fac şi eu nişte graffitiuri – nu ilegal – şi, spre surprinderea mea au ieşit destul de bine. (Desenele sunt în mesaj).
Comentarii recente