Concursul interjudeţean de interpretare din lirica eminesciană „Floare albastră” s-a desfăşurat la Ateneul Tătăraşi, pe 15 ianuarie 2015, fiind organizat de Liceul Tehnologic de Mecatronică şi Automatizări, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean-Iaşi şi Palatul Copiilor. „Iniţial, a pornit ca un concurs pentru licee, dar, de la an la an, a crescut, pentru că s-au adăugat elevii mai mici de şcoli primare şi gimnaziale care au dorit să participe. În momentul de faţă, e un concurs mare care a reunit peste 25 de şcoli participante şi aproximativ 150 de elevi participanţi”- ne-a mărturisit doamna profesor Robotă Daniela, membră a echipei organizatoare.
Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”- Iaşi a fost reprezentat de: Mihai Perju, Lungu Robert, Huştiuc Mihail, Huştiuc Victor şi Hriţac Vlad. Din punctul lor de vedere, participarea şi premierea de la acest concurs au fost o experienţă unică pentru că au pătruns în tainele artei actorului şi au trăit clipe de neuitat.
„Chiar dacă suntem la un liceu cu profil real, am fost foarte încântaţi să aprofundăm studiul operei marelui poet – Mihai Eminescu. Cu mare plăcere, am remarcat atât în sală, cât şi pe scenă că poeziile eminesciene sunt încărcate de foarte multe simboluri şi semnificaţii care, în interpretare, induceau sălii stări emoţionale contradictorii: încântare şi teamă. Emoţiile se adunau în culise şi se eliberau pe scenă într-un mod armonios, fiind şlefuite de dicţia, vocea şi puterea de interpretare a participanţilor. În această formă, ele ajungeau la public şi fascinau cu o putere de nedescris.” – afirmă Mihai Perju, participant şi premiant la acest concurs.
Juriul a fost alcătuit din : Erica Moldovan ( actriţă), Ramona Comănescu ( profesor de limba şi literatura română), Cezar Humelnicu (profesor) şi Diana Costea ( fostă laureată a concursului). De asemenea, am avut onoarea să discutăm cu preşedintele juriului, domnul profesor Lucian-Gabriel Comănescu, căruia îi sunt evidente chiar şi cele mai mici detalii ale interpretării pe scenă, pe care cu mare plăcere ni le-a împărtăşit:
„În general, anul acesta a fost o participare mai bogată, atât în cantitate, cât şi în calitate. Faptul că au fost competitivi în concurs elevi de la licee unde matematica, informatica, fizica, chimia etc sunt discipline de profil, e un semn că arta, teatrul, arta interpretării, poezia sunt un contrapunct, un element de echilibru spiritual pentru tineri, pentru adolescenţi şi, chiar Ea, poezia lui Eminescu, poezie de dragoste sau filozofică, este cea care asigură acest echilibru al mentalităţii elevului adolescent. De la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”s-au remarcat elevii : Lungu Robert ( pentru trăirea sentimentelor exprimate de poet în Freamăt de codru) şi Mihai Perju ( pentru o frazare deosebită a operei Cărţile)”
Comentarii recente