Reportaj realizat de Ioana Abuzuloaie și Ana-Maria Coteț
Cum nu ne stă în fire să lipsim când ţara are nevoie de noi, am fost şi de data aceasta prezenţi la Concursul de matematică-informatică „Urmașii lui Moisil”, amplificând sau nu emoţiile participanţilor şi transformând gândurile şi interjecţiile ascunse în subconştientul lor în cuvinte pentru publicul cititor. Lăsând la o parte generalizarea noastră comparativă cu nivelul ţarii, ne întoarcem pe platforma liceului şi străbatem fiecare coridor în căutare de priviri răzleţe dornice să ne răspundă la câteva întrebări.
Reporter: Cum te simţi înainte de intrarea în concurs? Crezi că eşti pregătit suficient?
Răspunsul a fost însoțit de un zâmbet inocent : „Mă simt bine! Dar eu una consider că niciodată nu eşti suficient de pregătit!” (Cătălina Biţi Petrişor, clasa a IV-a, Şcoala „Ștefan Bârsănescu”)
Reporter: Prin intermediul cui ai aflat de acest concurs? Ce te-a convins să vrei să fii elev la Liceul de Informatică?
Tot Cătălina ne-a spus că a aflat de acest concurs de pe internet şi de la doamna învăţătoare, iar ceea ce a convins-o să vrea să fie elevă la liceul nostru a fost faptul că : „Tatăl meu a fost şi el elev aici şi, în plus, ştiu că o să mă simt foarte bine !” Valeriu Bejan din clasa a IV-a, de la Liceul Teoretic „Miron Costin” ne-a mărturisit: „am aflat de acest concurs de la doamna învăţătoare şi de la părinţi, însă la liceu mi-aş dori să vin deoarece îmi place foarte mult matematica.”
Reporter: Cât de important este pentru tine să obţii un premiu la acest concurs?
Cu o sinceritate frapantă şi o aspiraţie intensă o fetiţă cu ochi mari silabiseşte: „Foarte important!” (Andreea Baraboi, clasa a IV-a, Școala Ştefan Bârsănescu)
Odată intraţi în cursa celor mai buni, părinţii micuţilor pornesc în turul unor performanţe atinse de absolvenţi ai liceului, unii, şi alţii, actuali informaticieni în dezvoltare. Le-au fost prezentate evenimente importante şi activităţi realizate pentru dezvoltarea abilităţilor şi acumularea de experienţă pentru un viitor de succes. În amfiteatrul liceului, timp de aproximativ o oră şi jumătate le-a fost prezentat liceul şi activităţile care se desfăşoară atât în cadrul liceului cât şi în afară acestuia, proiecte în parteneriat cu instituții din ţară şi din străinătate şi nu în ultimul rând felul în care elevii noştri îmbină distracţia cu munca şi îşi dedică o parte din timpul liber unor activități extra-şcolare. Prezentarea a fost susţinută de către preşedinta Consiliului Elevilor al Liceului de Infomatică „Grigore Moisil”, Anca Georgiana Şerban, care, alături de doamna director adjunct, Cristina Timofte, a răspuns întrebărilor puse de părinţii curioşi.
După două ore de concentrare intensă, micii concurenţii au părăsit sălile de clasă plini de speranţă şi de încredere în sine. Bătălia cu ciferele şi cu programele informaticii a luat sfârşit, rămânând doar vocile care împânzeau curtea de calcule ale punctajelor. Sfârşitul activităţii a fost marcat de un gest frumos – fiecare participant a primit câte o floare şi o diplomă de participare, lucruri menite să-şi pună amprenta în sufletele micuţilor care trebuie să ştie că şi participarea e importantă, indiferent de rezultat. Iată ce ne-au răspuns după „micul război”.
Reporter: Cum te simţi acum că ai demonstrat ceea ce ai învăţat pentru acest concurs? Eşti la fel de încrezător? Ţi s-a părut greu?
„Mă simt mai pregătit, mai liniştit. Pot spune că sunt la fel de încrezător fiindcă nu mi s-a părut greu!” (Ioan Sebastian Buduroaie, clasa a IV-a, Colegiul „Costache Negruzzi”)
„Sunt emoţionată pentru rezultat. Mi s-a părut destul de greu, dar cred că am făcut suficient.”
(Manuela Teodor, clasa a IV-a, Şcoala „Petru Poni”)
Reporter: Ce părere ai de acest concurs care e pe cale să te aducă la liceul nostru dacă obţii un rezultat foarte bun?
„A fost un concurs uşor şi sper să intru la liceu.” (Ştefan-Laurentiu Scânteie, clasa a IV-a, Şcoala „Ion Neculce”)
„Am o părere foarte bună. Sunt încântată să mă aflu la acest liceu de prestigiu!” (Monica Elena, clasa a IV-a, Şcoala „Ionel Teodoreanu”)
Reporter: Mulţi elevi de vârsta ta îşi pierd încrederea în ei când îşi aud colegii vorbind despre cât de bine s-au pregătit pentru concurs. Ai simţit vreun moment că nu o să te descurci?
Am fost plăcut surprinsă când fiecare răspuns a fost „Nu!” – un exemplu de atitudine verticală și de încredere în sine, caracteristice unui învingător.
Reporter: Ce ţi-a plăcut la acest concurs şi ce nu ţi-a plăcut?
„Mi-a plăcut că a fost uşor şi am avut destul timp … nu am avut neplăceri!” (Ioan Sebastian Buduroaie, Colegiul „Costache Negruzzi”)
„Mi-a plăcut absolut tot!” (Monica Elena, Şcoala „Ionel Teodoreanu”).
Reporter: Cât de mult a contat părerea părinţilor în alegerea ta? Tu ai fost cu ideea sau te-au îndrumat ei?
„Părerea părintilor a contat foarte mult, chiar ei m-au îndrumat.” (Manuela Theodor)
„Nu a contat părerea părinţilor pentru mine.” (Ştefan-Laurenţiu Scânteie)
Reporter: Ai fost la Ziua Porţilor Deschise? Te-a făcut activitatea să participi la concurs?
„Da! Pot spune că m-a influenţat foarte mult!” (Ioan-Sebastian Buduroaie)
Însoțitorii prichindeilor, părinții, au trăit emoțiile alături de ei.
Reporter: Care sunt aşteptările dumneavoastră de la acest concurs? Dar de la copil?
„Poate pentru ea e un pas înainte, prinde mai mult curaj. (Anonim)
„Nu am aşteptări personale, vreau doar să verific copilul.” (Alina Argintoianu)
„Pentru el a fost o încercare, sunt bucuroasă că a avut curaj să participe!” (Iuliana Scânteie)
Reporter: Ce părere aveţi despre această iniţiativă de a da o şansă elevilor prin intermediul acestui concurs? Răspunsurile au fost în unanimitate însotite de optimism și de mulțumire din partea părinților, motivul comun fiind „ne scutește copiii de stresul unui examen la celelalte obiecte”.
Reporter: Ce părere aveţi de primirea făcută de colegii noştri din clasele liceale?
„Mi-au plăcut foarte tare uniformele şi felul în care au vorbit!” (Anonim)
„O părere bună! Au fost foarte drăguţi și amabili.” (Alina Argintoianu)
Reporter: Un gând pentru Liceul de Informatică „Grigore Moisil”?
„Mult succes şi cât mai multe premii!” (Alina Argintoianu)
„Să o ţină tot aşa!” (Iuliana Scânteie)
Sfârşesc cu privirea acaparată de roşul florilor şi cu gândul îndreptat spre micuţii manipulatori de cifre: asta ca să fiu sigură că măcar o parte dintre ei se vor întoarce în toamnă…
Comentarii recente