Şcoala garantează libertatea de reuniune a elevilor conform Convenţiei cu privire la drepturile copilului şi art. 105-107 din Regulamentul Unităţilor Şcolare.
Consiliul Elevilor din liceu se constituie din reprezentanţii tuturor claselor, în primele două săptămâni de şcoală. Fiecare clasă desemnează doi reprezentanţi (şeful clasei – locţiitor, casier). Consiliul se întâlneşte semestrial sau la solicitarea biroului direcţiunii şcolii. La întrunirile Consiliului Elevilor se întocmesc procese verbale, un exemplar se depune la consilierul educativ şi unul rămâne la secretarul Consiliului. Acesta analizează problemele elevilor şi propune măsuri privind îmbunătăţirea activităţii didactice şi a activităţilor extracurriculare. De asemenea, activitatea Consiliului Elevilor are în vedere monitorizarea disciplinei şi a frecvenţei, precum şi propunerea de măsuri pentru îmbunătăţirea acestora. Un alt aspect important pe care îl urmăreşte Consiliul Elevilor este dezvoltarea relaţiilor elev-profesor, elev-elev, precum şi a relaţiilor liceului cu alte unităţi de învăţământ, în vederea unei integrări socio-profesionale viitoare eficiente.
Problemele şi măsurile propuse sunt aduse la cunoştinţă Consiliului de Administraţie al liceului care ia măsuri de soluţionare a acestora. Aceste măsuri sunt transmise ulterior, prin intermediul Consiliului Elevilor, celor interesaţi.
Dincolo de aceste fraze informative, cu caracter oficial şi teoretic, trebuie să ştiţi că activitatea Consiliului Elevilor se concretizează în foarte multe activităţi practice frumoase, care au rolul de a ilustra practic cele spuse mai sus. În adunările pe care le realizăm discutăm deschis despre activităţile din liceu şi din afara liceului, despre evenimente şi activităţi care se pot transforma în oportunităţi pentru dezvoltarea noastră personală şi profesională.
Ca preşedinte al Consiliului Elevilor din Liceul de Informatică „Grigore Moisil”, dar şi ca preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor, încerc să pun accent nu numai pe educaţia formală, ci şi pe cea non-formală şi informală şi să îi conving pe colegii mei, elevi, că această formă de asociere a elevilor este cea mai potrivită metodă de a discuta deschis problemele care ne frământă şi de a realiza împreună proiecte importante pentru dezvoltarea noastră.
It’s the mark of a very very young soul to try and fix the world. Chuck Palahniuk
Ineficienţa porneşte de la puterea decizională invariabilă, din spatele „libertăţilor” garantate de Regulamentul Unităţilor Şcolare, şi se sfârşeşte cu maniera destructivă de divizare grupului în cât mai multe comitate şi comisii – filtre de care trec foarte puţine iniţiative cu adevărat constructive.
Total de acord cu tine Wallcot că avem o mini birocraţie, însă iniţiativele ne sunt ascultate dacă avem reprezentanţii potriviţi. Iar asta rămâne la latitudinea majorităţii.