Actori: Kate Winslet, Ralph Fiennes
Filmul The Reader este o ecranizare a cărţii lui Bernhard Schlink care poartă acelaşi titlu. Este un film care mie mi-a plăcut mult, deşi au existat destule comentarii negative la adresa lui. Cu toate că a obţinut un singur Oscar (cel mai bun rol principal feminin – Kate Winslet) şi cu toate că este considerat (de către nişte critici mai mult sau mai puţin avizaţi) drept „cel mai prost film despre Holocaust”, filmul rezistă prin alte aspecte care au fost pe nedrept trecute cu vederea. După părerea mea, Holocaustul (şi în general tot ce ţine de nazismul german) reprezintă doar o temă secundară, iar povestea de dragoste dintre tânărul de cincisprezece ani, Michael Berg şi taxatoarea din tamvai, Hannah Schmitz (de două ori mai în vârstă) este cea care impresionează cu adevărat.
În perioada postbelică, în care încă îşi făcea simţită prezenţa nazismul în Germania, Michael trăieşte o adevărată poveste de dragoste cu o doamnă de vreo treizeci de ani, căreia îi plăcea să îi citească. Mai multe nu vă spun, trebuie să vedeţi filmul ca să înţelegeţi sensul poveştii. Relaţia se destramă, dar peste ani tânărul, deziluzionat, se reîntâlneşte cu fosta dragoste într-o altă ipostază – într-un proces în care ea este judecată pentru crime de război, iar el este student la drept. Michael se vede pus în situaţia de a alege între raţiune şi sentimentul care încă nu s-a pierdut. Hannah este închisă, iar peste alţi ani Michael îi trimite casete în care se înregistrase citind.
În rest, scenele nu sunt neapărat grozave, dar atmosfera creată e superbă şi lucrul care fascinează în film este importanţa pe care o au cuvintele… lectura. Un film despre felul în care funcţioneză magia cuvintelor într-o lume în care destinul nu este întoteauna prietenos. Merită văzut!
Filmul ăsta e lipsit de emoție și sentimente, chiar dacă se vrea o poveste de dragoste. Problema lui cea mai mare e că nu știe să transmită ce are de zis. regizorul apelează la trucuri ieftine ca să te facă să prinzi „magia”, dar n-are nici cea mai mică idee cum ar suna asta pe bune. E cheap, e de duzină și merge la sigur cu Holocaustul și o relație tabu. Oscar, dragii mei!