Aer cald şi totodată rece, umed cu răsuflari uscate, tandru în miezul zilei şi sălbatic în lupta nopţii. Domnişorul care luminează cerul începe să fie timid şi cedează sub privirile cochete ale norilor flămânzi care râvnesc la căldură şi lumină multă, care înghit şi eliberează întunericul apatic, presoară apă pe pământ şi amestecă praful zilei cu un oftat pierdut în nu ştiu câte după-amiezi.
Şi mă trezesc aşa, pierdută, cu o privire-n cer şi alta piezişă străfulgerând pământul… Îmi fac umbrelă din frunze şi aştept rebela să vină la mine. Chem apa,apa din cer, să-şi deschidă sufletul peste mine şi să toarne, să toarne şi să toarne până degetele-mi plutesc în pământ jilav… până mi se-ncreţesc de furie şi imploră căldură. Le dau rece şi ploaie şi vânt. Şi atunci… despachetez memorii şi le sortez pe fiecare după simţire: tu eşti bună, la tine doare, la tine zâmbet, tu lumină, asta obscur, aici cântec … iar aici strigăt camuflat în noapte albă. Dar încă nu-i noapte… mă gândesc la un albastru naiv care mi-a scăldat dimineţile, la un soare blond şi la orele pierdute în acel orologiu stricat care mi-a măsurat fiecare pas şi fiecare zâmbet din miezul verii. Orologiu rămas în urmă ca să-mi prelungească mie zâmbetul. Dar ea… ea învinge. Îşi ocupă tronul şi noi, umili, alergăm în apa de la picoarele ei… printre frunze deja ruginite de la umezeala-i caldă, printre solemnii lemnului, prin ochiurile limpezi care au împroşcat asfaltul… peste tot îi simţi prezenţa. Îşi încalţă pantofii cu tocuri de melancolie şi îi auzi tropăitul în întreg ţinutul. Iar dacă simţi o adiere firavă nu e nici mai mult, nici mai puţin decât un alt sclav de-al ei menit să foşnească amintiri, din sufletul ei, al vostru, din orice are un trecut şi plănuieşte un viitor.
Broderia de frunze acoperă pământul şi se piteşte tăcută sub picioarele mele. Zâmbesc larg şi răspândesc lumina-n întuneric. Îmi arunc gândurile cu ceva timp înainte şi reuşesc să sustrag întâmplări ce vor fi. Le chem înapoi şi respir încântată. O să fie frumos şi când se termină… şi ca să nu se simtă singură o s-o ţin de mână. O s-o scutesc de a respira greu şi câteodată prea puternic. O ajut să îmbrace totul într-o răcoare caldă şi astfel toţi o vor ţine minte. Să-i poleiască pe toţi cu vârfuri de ploaie şi cu arome veştezi, să le foşnească gândurile şi să le îngroape coşmarurile. Să le îmbrace ziua în culori palide, dar vii… şi să le trimită noapte-nvelită în colţuri de stele. Toţi or să spună: „Ce frumoasă a fost toamna asta…„
Şi acum… o să-ţi spun că am văzut totul într-un vis. Aşa că singurul lucru pe care ţi-l cer e să mă trezeşti doar atunci când se termină toamna.
Sincer singurul lucru de apreciat e imaginea aia superbă, mă bucur că măcar atât ai ales cu reuşită. Draga mea, ai un reportaj extrem de reuşit, dar tu te încăpăţânezi să scrii cu miere. Care apropo, tinde să se zaharisească. Ca să nu vorbesc iar de cliseele folosite. Şi deja „wake me up when september ends” e scrisa şi cântată, iar visul tău omniprezent începe să obosească.
Pentru „oboseală” există o singură soluţie… „odihna”… Şi, doar aşa, ca informaţie generală, rubrica „Arhitectura de silabe” nu este o rubrică de reportaje. Pentru o informare corecta vă recomand să citiţi această pagină… http://www.jocsecund.info/?page_id=2 (Recomandare: A se citi cu mintea „odihnită”!)
Am mintea cât se poate de odihnită şi nu mă refeream la rubrica actuală, ci la faptul că, undeva răzleţ, domnişoara Abuzoloaie a mai scris şi la altă rubrică, ceva despre copii cu dizabilităţi auditive, articol care mi s-a părut reuşit în marea de încercări deosebite de a transforma şi mestecatul în opera literară.
În primul rând te-aş ruga să-mi citeşti cu atenţie numele şi să mi-l scrii corect, dacă este cu putinţă. Mulţumesc ca ai citit articolul şi că ţi-ai făcut timp să-l comentezi. Nu degeaba această revistă are mai multe rubrici, spre fericirea ta. Fiecare cititor citeşte ceea ce doreşte şi apreciază după bunul său plac. Cu puţin ajutor din partea ta poate cream o revistă cu materiale doar pentru gustul tău. Sigur putem face pe plac tuturor… 🙂
Dacă zici tu… probabil nu am simţ artistic.
Mai mult mă încântă poza decât figurile prea mult folosite și trase de urechi ca de elefant. Oare nu ne-am săturat de astfel de articole? (totuși apreciez efortul Ioanei).
Aștept o replică doamna profesoară… 🙂