Tehnologia LightScribe este o opţiune interesantă pe care o avem de ceva timp la dispoziţie şi cu ajutorul căreia putem printa diskuri compatibile cu tehnologia LightScribe în nuante monocrome. Din păcate pe unii nu îi prea interesează sau nici măcar nu au habar că au la dispoziţie un DVD-RW LightScribe. Alţii sunt de părere că la ora actuală nu se mai folosesc CD-uri sau DVD-uri, deoarece astăzi mp3-urile se ascultă online, pozele se ţin pe Flickr şi Picasa, filmele şi jocurile se downloadează direct de pe torrente, etc. Dacă e ceva de păstrat, atunci se stochează pe generoasele HDD-uri de backup de 500GB sau 1 terabyte. Dacă nu – direct online sau doar pe un simplu DVD blank, scris cu markerul. Tehnologia LightScribe pare sa fie o alternativă la toate aceste opţiuni.
Pentru a o putea folosi, avem nevoie de 3 lucruri:
1. Unitate DVD writer compatibilă cu tehnologia LightScribe.
2. Diskuri speciale, compatibile LightScribe.
3. Soft special “LIGHTSCRIBE SYSTEM SOFTWARE (LSS)” care controlează procesul de printare, disponibil la download pe site-ul LightScribe.
Opţional puteţi folosi şi alte softuri ajutătoare, dar este indicată folosirea softului LIGHTSCRIBE TEMPLATE LABELER pentru o printare mai uşoară, bazată pe teme gata făcute, care pot fi modificate cu mare usurinţă. Totul este extrem de uşor pentru orice utilizator, nu trebuie sa ai experienţă prea mare în grafică pentru a printa un disk LightScribe.
Cum funcţionează tehnologia LightScribe ?
Diskul este unul normal, diferenţa constă într-un strat reactiv, care, expus unei lumini laser de 740 mm îşi schimbă nuanţa. Procedeul este asemănător cu cel folosit la hârtia de fax sau la cartelele de metrou. Bineînţeles că LightScribe nu se poate compara cu cartela de metrou, însă la bază, aceste două metode de inscripţionare sunt asemănătoare .
Diskurile LightScribe se găsesc în mai multe nuanţe, fiecare îşi poate alege nuanţa disk-ului în funcţie de tema proiectului de printare pe care-l va aborda . Deocamdată această tehnologie poate printa doar monocrom, formând o imagine cu un aspect „vintage”, ce arată de parcă ar fi o fotografie de la începutul secolului al XIX-lea. Acest efect este util mai ales pentru pasionaţii de fotografie.
Diskul trebuie întors pe partea cealaltă pentru a-l putea printa cu ajutorul LightScribe. Practic, după ce ardem datele (muzică, jocuri, poze etc) disk-ul trebuie întors pe partea cealaltă, invers faţă de cum suntem obişnuiţi. După printarea disk-urilor cu ajutorul LightScribe trebuie să fim foarte atenţi cum le depozitam pentru ca aceste diskuri sunt foarte sensibile la lumină. De aceea este indicat să le ferim de lumina soarelui. Cel mai bine se păstrează în plicuri de hârtie sau, şi mai bine, în genţi speciale pentru diskuri .
Comentarii recente