După cum ştim cu toţii, trăim într-o lume din ce în ce mai poluată, în care zilnic ne luptăm să respirăm aer curat. Tot acest calvar pe care îl trăim zilnic ar putea fi diminuat dacă am încerca să schimbăm ceva în comportamentul nostru faţă de mediu. Este responsabilitatea noastră să conştientizăm că utilizarea în exces a resurselor în scopuri inutile ne conduce încet şi sigur spre scăderea longivităţii noastre. A deveni “green” a devenit o adevărată modă. Este bine să conştientizăm însă că, în fond, este vorba de viaţa noastră, a tuturor.
Putem fi ecologişti, făcând lucruri banale, dar care pentru planetă însemnă o schimbare în bine. Iată câteva dintre ele:
Foloseşte apa potabilă cu moderaţie, nu lăsa robinetul deschis fără rost!
Sortează-ţi deşeurile! Este una din cele mai simple metode de a proteja planeta de poluare.
Nu arunca deşeuri în natură! Au nevoie de sute de ani ca să dispară şi distrug ecosisteme.
Deplasează-te pe jos, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport în comun!
Plantează copaci, amenajează spaţii verzi la tine acasă !
Când se găteşte, orice oală trebuie acoperită cu capac. Reduce consumul de gaz cu până la 20%.
Dezgheaţă frigiderul la intervale regulate! Un congelator plin de gheaţă consumă mai mult.
Nu încalzi locuinţa în excces. Pentru fiecare grad în plus consumul creşte cu 10 %.
La cumpărături, foloseşte plase din material biodegradabil!
Stinge becul când ieşi din cameră şi nu lăsa electrocasnicele în „stand by”!
Opreşte aparatura electronică atunci când nu o foloseşti! Închizând televizorul sau dând “shut down” computerului când nu le foloseşti, vei opri emisia în atmosferă a mii de kg de dioxid de carbon pe an.
Scoate din priză aparatele electrocasnice atunci când nu sunt în funcţiune! Chiar şi când nu sunt pornite, încărcătorul telefonului mobil, uscătorul de păr sau televizorul consumă energie. Energia consumată de aparatele lăsate în priză atunci când nu sunt folosite reprezintă 5% din totalul consumului domestic de energie.
Cumpără mâncare proaspătă în locul celei congelate! Mâncarea congelată presupune un consum de energie de 10 ori mai mare pentru a fi produsă, decât mancarea clasică.
Foloseşte maşina de spalat rufe sau pe cea de vase, doar atunci cand sunt încărcate la capacitate maximă! Foloseşte neapărat setările pentru economisirea energiei! Astfel, poţi “scuti” mediul de 45 kg de dioxid de carbon, în fiecare an.
Poluarea fonică reprezintă zgomotul dăunător sănătăţii şi bunăstării, creat de om şi de activităţile sale. Spre deosebire de alte forme de poluare, precum poluarea aerului sau a apei cu deşeuri, zgomotul nu persistă o perioada lungă în atmosferă. Totuşi, având în vedere efectele imediate în privinţa stresului şi influenţei negative asupra psihicului, poluarea fonică constituie un adevărat pericol pentru natură şi poate conduce în timp la pierderea auzului.
Dacă urmăm măcar o parte din aceste sfaturi vom trăi mai sănătos atât noi cât şi urmaşii noştri. E foarte important să ne păstrăm sănătatea. Aceasta valorează mai mult decât toate bogăţiile existente. Prin urmare, fii tu cel care salvează Pământul şi evită poluarea!
Comentarii recente