De ceva timp încoace putem observa că atunci când vrem să descărcăm un program sau un sistem de operare, apare înainte sau după titlul principal scris: x32Bits sau x64Bits. Sunt sigur ca v-aţi întrebat ce înseamnă acest lucru şi mai ales care dintre programe este mai bun.
Trebuie să subliniez că sistemele pe 32 de biţi sunt acelaşi lucru cu sistemele pe 86 de biţi. Care sunt avantajele şi dezavantajele unui sistem pe 64 de biţi, respectiv pe 32 de biţi, dacă ne referim doar la distribuţiile Windows?
În anii 1980 PC-urile foloseau sisteme pe 16 de biţi, iar în anii 1990 a fost adoptat pe scară largă sistemul pe 32 de biţi. Astfel, computerele personale au avut de aşteptat un sfert de secol până să treacă la procesoare şi sisteme de operare pe 64 de biţi. Atât AMD, cât şi Intel au început să producă astfel de procesoare pe scară largă, iar sistemele de operare sunt pregătite pentru un nou succes comercial. Dar haideţi să vedem avantajele şi dezavantajele unui sistem pe 32 biţi, respectiv 64 biţi:
Viteza – Cei de la AMD spun că utilizatorii procesoarelor pe 64 de biţi vor simţi o creştere a vitezei în medie cu 10% dacă vor folosi un sistem de operare pe 64 de biţi, dar asta nu înseamnă că orice aplicaţie se va mişca mai repede.
Siguranţa – Partea frumoasă este că mutarea de la 32 la 64 de biţi nu este una costisitoare, spun cei de la Microsoft. Windows costă la fel de mult pe un sistem pe 64 de biţi ca şi pe unul pe 32 de biţi. În plus, noua tehnologie este mult mai sigură: “A fost îmbunătăţit modul de procesare a programelor, astfel încât, dacă un virus atacă, va fi împiedicat să preia controlul PC-ului”, explică Goldberg.
Suportul pentru drivere – Piesele hardware mai vechi riscă să nu aibă drivere pentru sistemele pe 64 de biţi, dar majoritatea componentelor noi au drivere pentru x64, aşa că asta nu va fi o problemă pentru calculatoare cumpărate de acum înainte (sau fabricate chiar acum un an / doi / trei).
Ce aduce în plus x64 – Spre deosebire de sistemele pe 32 biţi, un sistem pe 64 biţi poate folosi toţi cei 4GB RAM pe care mulţi dintre noi îi avem instalaţi. Ştiaţi că în plus faţă de acest lucru, sistemele pe 64 de biţi pot aloca pentru o singură aplicaţie,o cantitate de peste 2GB RAM? Poate că în momentul de faţă nu pare un lucru însemnat, mai ales că nu multe programe folosesc o cantitate atât de mare de memorie RAM. Dar pentru editare video / foto sau pentru grafica 3D din ziua de azi, acest lucru este indispensabil.
Dupa părerea mea, pentru calculatoare mai vechi sau mai slabe, este recomandată rămânerea la 32 biţi, dar la calculatoarele noi şi mai performante cred că se poate trece cu uşurinţă şi fără a privi înapoi la varianta x64. Un sistem pe 64 de biţi câştigă în faţa celui pe 32 de biţi fără probleme. Nu uitaţi însă, înainte de luarea deciziei, să verificaţi dacă aveţi drivere pentru toate componentele şi dacă programele pe care le folosiţi sunt compatibile sau chiar au variantă pe 64 biţi.
Frumos articolul, dar nu am înţeles deloc la ce se referă cei 32 sau 64 de biţi, ca să nu mai vorbesc de cei 86 scăpaţi probabil din greşeală în paragraful 2…
Precizare:
Un sistem de operare pe 32 de biţi merge instalat pe hardware pe 64 de biţi.
Întrebare:
De ce lu` x32 i se mai spune x86?
Defapt x32 nu există, varianta pe 32 bits este denumită corect x86, dar din cauză ca pe cutia unui sistem de operare original apare scris „32 bits” unii au interpretat greşit.
De obicei pe torrente apare această problemă.
32 de biţi şi x86 sunt două lucruri total diferite…
x86 descrie o clasă de microporcesoare Intel (sau echivalente: AMD, Cyrix etc), poate vă mai aduceţi aminte de 8086, 80186, 80286, 80386, 80486, nu a mai urmat 80586 din motive de copyright, ci Pentium.
x32 se referă la „cuvântul” microporesorului, pe câţi biţi sunt instrucţiunile, cât de lată este magistrala de date şi adrese, de altfel nu toate procesoarele x86 sunt pe 32 de biti.
Deasemenea 32 de biţi este şi o caracteristică a sotware-ului, a sistemului de operare în special. Numai sistemele de operare de 32/64 de biţi vor folosi toate facilităţile unul procesor pe 32/64 de biţi. La fel soft-urile de alipcaţie neoptimizate pentru 32/64 de biţi nu vor folosi procesoarele de 32/64 de biţi la capacitatea maximă…
Nu ştiu cum este pe torente, dar la Wikipedia este corect!
Din ce am auzit / văzut procesoarele pe 64 de biţi nu aduc avantaje reale încă. Şi asta nu se va întâmpla nici în viitorul apropiat. În unele situaţii chiar scad viteza de procesare pentru că sistemul de operare şi programele nu sunt făcute pentru ele.
Nu mai vorbesc de windows xp pe 64 care a fost un eşec total. Nu mergea nimic pe el.
Sfatul meu: nu vă hazardaţi pentru un x64. Dacă vreţi performanţe mai mari mergeţi pe putere de procesare mai multă cum ar fi dual-core-urile decât pe cantitate de memorie cum este cazul x64.