De ceva timp au apărut SDD-urile. Ce sunt ele? Aceste SDD-uri sunt niște hard-disk-uri de stocare revoluționară și performantă, care vor pune capăt generației HDD. SDD-urile sunt construite din chip-uri flash NAND, adică niște stick-uri USB, neavând părți în mișcare, fiind foarte rapide și rezistente.Tehnologia SDD abia a apărut, dar este mult mai bună decât a vechilor HDD. Tehnologiile ce stau la baza SDD-urilor sunt: Wear Leveling Technology, Error Detection – Correction, Bad Block Management, S.M.A.R.T. Technology, NCQ Technology, TRIM. SSD va ajuta la micșorarea rației de erori cu care se confruntă controllerul. În acest moment doar Windows 7 are inclusă această funcție (TRIM-SDD). În principiu, este vorba despre conlucrarea mai bună între sistemul de operare și controllerul SSD-ului. Atunci când se șterge un fișier, sistemul de operare anunță imediat controllerul că a fost șters, iar acesta va ști ce să facă, fară să se mai piardă resurse inutil.
În comparație cu HDD-urile, SDD-urile au o durată de viață mult mai lungă. Astfel, ele pot spori performanța sistemului cu până la 23% şi pot reduce timpul de pornire al sistemului cu până la 34%. Din păcate, un SDD costă foarte mult și nu se ridică la așteptările noastre. Momentan, aceste modele au un caracter orientativ, iar înainte de a vă achiziționa un SDD este bine să vă informați sau să mai aștepti o vreme. După părerea mea, SDD-urile sunt un pas înainte în „lumea IT-ului”. La ora actuală, doar firma Dell a anunțat echiparea notebook-urilor Latitude D420 cu drive-uri solid state (SSD).
Discurile Solid State Drive sau SSD (si nu SDD) sunt de fapt memorii persistenete (păstreaza informația chiar dacă nu sunt conectate la o sursă de energie) conectate împreună pentru a forma bancuri cu capacitate mare de stocare. Deocamdata interfațarea lor cu magistrala PC-ului se face prin metodele standard SATA sau chiar ATA.
Principalul avantaj rezultă din faptul ca nu au componente in mișcare, de aici rezultă:
– un start-up mai rapid (nu este nevoie de un anumit timp pentru a atinge turația de lucru);
– un acces mai rapid (nu este nevoie de poziționarea unui cap de citire/scriere);
– consum de energie mai redus (nu există motoare);
– zgomot redus (lipsa componentelor în mișcare).
În mod paradoxal principalul dezavantaj rezultă din noutatea tehnologiei și anume:
– preț de cost ridicat ~$2 / GB la SSD, față de ~$0.10 – $0.20 / GB la HDD;
– probleme la criptarea informatiilor, deoarece informatiile nu se rescriu acolo unde au fost înainte (wear leveling).