Peripețiile bravului soldat Svejk este o carte pe care am recitit-o recent și care mi-a plăcut la fel de mult ca atunci cânc am citit-o pentru prima oară. Aventurile personajului din titlu încep odată cu declanșarea Primului Război Mondial, când Svejk este din nou mobilizat în rândurile armatei austriece. Din nou, pentru că fusese dat afară din armată când își făcea serviciul activ, fiind declarat de medicii legiști drept „tâmpit iremediabil”. În civilie, „bravul soldat trăia din negoțul de câini, niște javre răpănoase și vagabonde, cărora le ticluia cu propria sa mâină pedigriul și rasa, ca fiind cele mai nobile”. Dar războiul l-a reîntors pe bravul Svejk în rândul camarazilor săi. Pe tot parcursul lungii „călătorii”, Josef Sveik nimerește a fi ordonanță la Otto Katz, care, în scurt timp, îl pierde la un joc de cărți locotenentului major Lucas, în compania căruia pleacă pe front. Deplasându-se spre linia frontului, Svejk, om cu ghinion, nimerește la fiecare pas într-o istorie: ba pierde trenul și merge pe jos în altă direcție, unde este luat drept spion; ba, fiind în recunoaștere, probează uniforma unui fugar, prizonier rus și este luat drept acesta; ba înmânează scrisoarea amoroasă a locotenentului Lucas soțului, și nu soției, după care se ia la bătaie cu ungurii și nimerește la dubă.
Opera lui Jaroslav Hasek ne dezvăluie spiritul unei epoci și sacrificiul oamenilor în slujba Măriei Sale. Împăratul, mizeria, sărăcia, disciplina severă în armată, jefuirea statului de către gradele ofițerești, depravarea, rasismul, anarhia, destrămarea statului, toate acestea sunt aspecte tratate ironic în roman. Întâlnim personaje „istorice”, precum Otto Katz, preot de companie, un ateu, fustangiu și bețiv; Baulon, un biet morar, înrolat cu forța în armată, veșnic hămesit și mereu prins cu prânzul ofițerului mâncat pe jumătate; cadetul Biegler, un „puturos de civil” care încearcă să se evidențieze prin cunoștințele sale teoretice, spre disperarea ofițerilor; locotenentul Dub, încă un civil, fost profesor de gimnaziu, „țicnit de-a binelea”; și, în fine, Svejk, un soldat obișnuit, optimist până la prostie. Un roman în care Primul Război Mondial este văzut prin ochii unui soldat, un roman ce a fost creat pentru cei cărora le plac glumele piperate, adesea grosolane, din viața soldățească.
Din păcate, romanul nu are încheiere. Jaroslav Hasek a murit înainte să-și termine opera. Cu toate acestea, Peripețiile bravului soldat Svejk rămâne unul dintre cele mai citite romane, care au apărut după Primului Război Mondial, fiind inspirate din acesta.
Un roman care merita citit!
Il recomand cu placere.
Păcat doar că autorul nu a reuşit să-l termine 🙁