Alumni LIIS

4 responses to “Start la măcel”

  1. Losy

    Sunt un mare iubitor de animale și în mod special de câini… dovadă stă rottweilerul meu AIBO!
    Mă confrunt aproape zilnic cu câinii fără stăpân.
    Umrăresc pe Animal Planet destul de des rubrica ”Animal rescue”, iar informațiile de acolo spun că, de exemplu, câinii salvați sunt evaluați (cu mâna de cauciuc în bolul de mâncare), cei care nu trec testul sunt eutanasiați, cei care il trec sunt dați spre adopție, iar după un timp dacă nu sunt adoptați sunt și ei eutanasiați!
    Câinele provine din lup și are aproape toate deprinderile acestuia: trăiește în haită (include și oamenii din jur), are un loc bine definit în ierahia grupului, își apără teritoriul (sursa de hrană) de orice intrus (câine sau om).
    Teritorialitatea cânilor fără stăpân este principala cauza a ”accidentelor” provocate de ei. Din păcate foarte mulți oameni ”de bună credință” se folosesc de serviciile câinilor fără să își asume responsabilitatea acțiunilor acestora. Oare cîți dintre noi nu dau de mâncare câinilor de pe lângă bloc, fără să își pună problema că în felul acesta câinele devine dependent de acea sursă de hrană, de acel teritoriu și că îl va apăra… pe pielea trecătorilor prin apropiere.
    Pentru elevi de LIIS ar trebui să fie evident că sterilizarea nu este o soluție deoarece, reproducerea la câini (4-8 pui la o fătare, 2 gestații pe an) este o funcție putere, deci cu o creștere foarte rapidă. Pe de altă parte sterilizarea nu schimbă caracteristica de teritorialitate…

    După părerea mea nu ar trebui să existe nici un câine pentru care o persoană umană nu își asumă responsabilitatea!

  2. Losy

    Întrebare: ești dipusă să raspunzi (contravențional sau eventual penal) pentru faptele câinelui (lor) de la bloc?

    Urși sunt animale sălbatice, pentru ele trebuie să își asume responsabilitatea autoritățile care au această atribuție (ocol silvic, etc).

    Pisicile nu trăiesc în haită și deci nu consideră că oameni sunt o amențare pentru ele.

    Parțial corect, teritorialitatea este îndreptată în principal, dar nu exclusiv împotriva altor câini. Motivul violenței îl ”apreciază” câinele, și are la bază comportamentul omului, care fără voie poate fi amenințătoare. De exemplu dacă drumul tău trece între tomberonul de gunoi și locul unde se află câinele, este pentru el un act evident de amenințare și va riposta în majoritatea cazurilor!

    Nici eu nu sunt de acord să omori animale fără motiv, dar omul face acest lucru de mii ani in folosul lui implicit sau explicit (hrană, protecție, extindere și ce o mai fi).

    Problema este că noi suntem rămași în urmă, trebuie să facem acum lucruri pe care trebuia să le facem acum 200 de ani când le-au făcut și celelalte țări din vest. Iar a le face acum ca cei din vest înseamnă cheltuieli multiple pe care cu ajutorul ”economiei originale” nu ni le putem permite… a se vedea ultimile ”știri”, se prefiguează la orizont: creștere TVA și impozit!

  3. Anamaria Ghiban

    Dragă „alex”, comentariul tău a fost șters din cauza limbajului necivilizat utilizat. Te rugăam ca pe viitor să folosești un limbaj adecvat unei reviste editate de o instituție care promovează educația!

Lasă un Răspuns

*