Ideea a luat naştere în Estonia, ţară acoperită pe jumătate cu păduri, în care oamenii nu considerau necesară aruncarea gunoaielor în locuri special amenajate. Spre norocul lor, a existat un grup de oameni care au crezut că toate acestea pot fi schimbate. Aşa că şi-au pus minţile la contribuţie şi au pornit o campanie cu numele „Let’s do it!” care avea ca scop strângerea a 10 000 de tone de gunoaie din toată ţara.
Aceasta a fost şi sarcina celor aproximativ 50 000 de români care au participat la campania “Let’s do it Romania!”. Numărul participanţilor a fost unul neaşteptat de mare, iar pentru organizatori asta a fost o surpriză să zicem plăcută, dar şi neplacută, deoarece fondurile lor erau oarecum limitate şi nu puteau să distribuie tuturor materiale necesare pentru acest act de voluntariat. În concluzie, majoritatea participanţilor a trebuit să îşi cumpere singuri „armele”.
La acest proiect au participat şi câţiva elevi ai liceului nostru, şi anume clasa a XII-a A si clasa a X-a B. În clasa a XII-a A, iniţiativa a venit din partea colegei noastre Irina Stan care a strâns un grup de 12 elevi dornici sa facă ţara mai curată. Punctul de întalnire a fost parcarea de la Iulius Mall, unde se mai aflau încă vreo 3000 de ieşeni care aveau aceeaşi dorinţă de a face curățenie. Aici fiecare grup participant trebuia să primeasca o zona din afara oraşului ce trebuia curaţată. Pe noi ne-au repartizat într-o zonă apropiată de localitatea Bârnova, într-o pădure. La prima vedere am rămas toţi uimiţi. Sticle, doze de sucuri, haine vechi, parbrize de mașină, cauciucuri, scutece de bebeluşi folosite şi aruncate aiurea şi astea sunt doar câteva dintre gunoaiele care erau pe marginea drumului. În pădure, în schimb, erau fel de fel de gunoaie care mai de care mai urât mirositoare. În fine, ne-am apucat de treabă. Am strâns o oră, am strâns două, după ceva timp am constatat că am rămas fără saci, iar sarcina noastră era să strângem cât mai multe gunoaie pană la ora trei după-amiaza. Aşa că am sunat un alt coleg care aparţinea de alt grup și l-am rugat să ne ajute. Acesta a fost înţelegător şi ne-a ajutat într-un timp foarte scurt. S-a facut ora trei, am umplut şi ultimul sac cu gunoi, ba chiar am mai găsit şi în pădure câţiva care erau aruncaţi şi care puteau fi refolisiţi. La numărătoarea noastră au ieşit in jur de 40 de saci mari de 100 L și vreo 30 de saci mici de 30 L.
„Este un bun început! Pe data de 25 septembrie, împreună cu grupul format din 18 persoane din clasa a X-a B, coordonat de domnul profesor Andrei Nedelcu, ne-am întâlnit în parcarea Iulius Mall de unde am primit saci și manuși. Locația a fost în Bucium, de unde am cules toate peturile și gunoaiele. Am adunat aproximativ 70 de saci (de 120 de litri fiecare sac). La ce am văzut la fața locului, nu ne-am așteptat… Nu ne venea a crede cât gunoi poate lăsa lumea, dar cu toate acestea am învățat că trebuie să avem mai multă grijă, pentru că nouă ne va fi mai bine, vom avea țara mai curată. Măcar noi vom deveni mai atenți cu mediul. Participarea la ”Let`s do it România!” ne-a deschis ochii și am putut realiza binele care îl producem comunitații. Suntem onorați că am putut participa la aceasta activitate și așteptăm cu nerăbdare și viitoarea și invităm și alți tineri să participe alături de noi, ca să putem schimba ceva în acest oraș care poate, dacă ar fi mai curat, ne-ar lăsa să îi admirăm adevarata frumusete.” (Ana-Maria Georgescu, clasa a X-a B)
Nu toată lumea a fost însă fericită, au existat foarte multe reproşuri. Primul l-am menţionat și mai sus, datorită proastei organizări, nu am avut saci şi mănuşi, toate acestea au trebuit să fie cumpărate de participanţi, apoi transportul nu a fost asigurat de către organizatori, noi fiind nevoiţi să ne plătim singuri drumul. În plus, trecând întâmplător a doua zi prin unele locuri am observat că sacii nici măcar nu erau luaţi, deci munca a fost în zadar. Faptul că a trebuit să sortam gunoiul a fost iarăşi o muncă în zadar şi o pierdere de timp deoarece gunoaiele, dacă au fost luate, urmau să aibă aceeasi soartă, să fie aruncate într-un loc împreună.
Dincolo de toate, toată lumea ştie că mentalitățile se schimbă greu şi că educația este un proces dificil. De aceea, dacă există 50 000 de oameni care vor ca ţara asta să fie mai curată, să nu uitam că au mai rămas vreo 20 000 000 de români care in urmatoarele zile vor face la fel ca pâna acum şi se vor „chinui” din toate puterile să readuca ţara la „adevarata ei valoare”. Dar au existat și părţi bune în toată aceasta experienţă, deoarece am observat la drumul de întoarcere cât de repede se poate depune stratul de murdărie, remarcând chiar noi cum unii aruncau gunoaiele pe geam.
Sper ca în anii următori să se organizeze cât mai multe activitaţi de acest gen la care să participe mult mai mulţi conaţionali, fiindcă suntem români, trebuie sa fim mândri de cine suntem şi să avem grijă de locul în care trăim.
Comentarii recente