,,Dacă faptele nu se potrivesc cu teoria, schimbă faptele… ”
Fizician american de origine germană, Albert Einstein s-a născut pe 14 martie 1879, la Ulm. Tinereţea şi-a petrecut-o la München, unde familia sa avea un mic magazin care producea aparate electrice. Deşi nu a vorbit până la vârsta de 3 ani, încă de tânăr a arătat o curiozitate vie pentru natură şi o abilitate înnăscută în înţelegerea conceptelor matematice dificile. La 12 ani a învăţat singur geometrie euclidiană.
Einstein ura rutina şi spiritul lipsit de imaginaţie al şcolii din München. Atunci când falimentul repetat al afacerii a determinat familia să plece din Germania către Milano, în Italia, Einstein, care avea 15 ani, a folosit ocazia ca să se retragă de la şcoală. A petrecut un an cu părinţii săi la Milano şi, atunci când i-a fost clar că va trebui să-şi croiască propriul drum în viaţă, a terminat liceul la Arrau, în Elveţia, şi s-a înscris la Politehnica din Zurich. Tânărului nu-i plăceau metodele de instruire de aici, de aceea lipsea adesea de la ore, folosindu-şi întregul timp pentru a studia fizică pe cont propriu sau pentru a cânta la iubita sa vioară. Şi-a dat examenele şi a absolvit în 1900, studiind lucrarea unui coleg de clasă. Profesorii săi nu aveau o părere bună despre el şi nu l-au recomandat pentru un post universitar. Următorii doi ani, Einstein a lucrat ca meditator şi suplinitor. În 1902 şi-a asigurat un post de examinator la Biroul de Patente din Berna. În 1903 s-a căsătorit cu Mileva Maric, cu care fusese coleg la Politehnică. Au avut doi fii, dar în cele din urmă au divorţat. Einstein s-a recăsătorit mai târziu.
Primul succes al lui Albert Einstein l-a constituit teoria conform căreia lumina este alcătuită din particule (fotoni). A devenit celebru datorită teoriei relativităţii, care leagă spaţiul, timpul şi gravitaţia de viteza luminii. El a descoperit că dacă lumina nu-şi schimbă viteza relativă, atunci timpul şi spaţiul trebuie să se contracte sau să se dilate ca să se conformeze. În consecinţă, cu cât ne apropiem mai mult de viteza luminii – 299.792.458 metri pe secundă (adică 1.079.252.848,8 km/h) – cu atât corpul nostru se va contracta mai mult şi timpul va curge mai încet. Formula sa E=mc2 arată că masa şi energia se pot transforma una în cealaltă. Deşi Einstein s-a opus războiului, lucrările sale au condus la inventarea bombei nucleare.
Savantul a murit la data de 18 aprilie 1955, în Princeton. În urma lui, în afara studiilor şi cercetărilor, au rămas multe cuvinte înțelepte, majoritatea devenite celebre postmortem.
,,Curiozitatea e o plantă mică şi delicată, care are nevoie de stimulare, dar mai ales de libertate.”
,,Înţelepciunea nu este produsul şcolarizării, ci al încercării pe parcursul unei vieţi de a o obţine.”
,,Există lucruri despre care ştim că sunt imposibil de realizat până când vine cineva care nu ştie acest lucru şi le realizează.”
,,Nu vă faceţi griji în privinţa dificultăţilor voastre la matematică. Vă asigur că ale mele sunt chiar mai mari!”
,,Imaginaţia este mai importantă decât cunoaşterea. Cunoşterea este limitată, imaginaţia înconjoară lumea.”
,,Nu ştiu cu ce arme va fi luptat cel de-al treilea Război Mondial, dar cu siguranţă cel de-al patrulea va fi luptat cu beţe şi pietre.”
,,Pune mâna pe o sobă fierbinte timp de un minut şi ţi se va părea că a trecut o oră. Stai cu o fată frumoasă o oră şi ţi se va părea că a trecut un minut. Asta e relativitatea.”
,,Doar două lucruri sunt infinite: universul şi prostia umană. Însă nu sunt sigur în privinţa primului…”
,,Idealurile care mi-au luminat calea şi din când în când mi-au dat curaj reînnoit de a întâmpina viaţa cu voioşie, au fost Bunătatea, Frumuseţea şi Adevărul. Banalele subiecte ale eforturilor umane, posesiilor, succesului exterior, luxului mi s-au părut întotdeauna demne de dispreţ.”
În 1921, Albert Einstein a primit premiul Nobel în fizică. Lucrările lui însumează peste 50 de cărţi şi articole ştiinţifice şi nonştiinţifice. În 1999, postmortem, a fost numit de către revista Time „Omul Secolului”(„Person of the Century”) şi a fost ales cel mai mare fizician al tuturor timpurilor.
Bine,realizat,insa ar fi fost bine daca detaliai viata sa in timpul razboiului,persecutiile,si boala sa din ultimii ani.