Câteodată mă gândesc că este foarte plictisitor atunci când nu îl am pe fratele meu alături, dar uneori pur şi simplu nu îl suport. Este foarte ciudată legătura între fraţi, mai ales între cei gemeni. Şi totuşi, modelul ideal al fraților, pentru mine, este cel al fraţilor Grimm. Pentru că mi-au ghidat copilăria, alături de alţi scriitori, care au scris poveşti ce m-au fascinat și care mă fascinează și acum, în serile triste şi melancolice.
Frații Grimm, Jacob Ludwig Carl (4 ianuarie 1785, Hanau – 20 septembrie 1863, Berlin) și Wilhelm Karl (24 februarie 1786, Hanau – 16 decembrie 1859, Berlin), născuţi în orașul Hanau, situat în apropiere de Frankfurt, în Germania, într-o familie de nouă copii (dintre care au supraviețuit doar șase) au fost folcloriști, lingviști, filologi, doctori în drept, cunoscuţi în toată lumea pentru volumele lor de poveşti, cartea lor de vizită fiind titluri precum Albă ca zăpada, Cenușăreasa, Hansel și Gretel, Muzicanţii din Bremen, Lupul şi cei şapte iezi, Prietenia şoarecelui şi a pisicii, Rapunzel, Rumpelstilzchen, Fecioara Maleen, Trei frunzuliţe ale şarpelui, Croitoraşul isteţ, Povestea celui ce nu ştia ce-i frica. Fraţii Grimm sunt cei mai plăcuţi fraţi -scriitori, iar poveştile care i-au imortalizat sunt unele din cele mai frumoase scrieri pentru copii. În volumele de basme au mai apărut şi Scufiţa Roşie, Motanul Încălţat, Frumoasa adormită şi Cenuşăreasa, care au fost incluse inițial de Charles Perault în volumul lui de poveşti. Basmele au apărut în două volume, primul în 1812 şi celălalt în 1814).
O contribuţie majoră în lingvistica germană a fraţilor Grimm a avut-o apariţia dicţionarului Deutsches Wörterbuch (Cartea cu cuvinte germane), dicţionar în 33 de volume, cântărind 84 kg și scris împreună de către cei doi şi Legea lui Grimm, scrisă de Jacob, acesta fiind prima carte de fonetică şi fonologie a limbii germane. Fiecare frate şi-a trăit propria viaţă, drumurile lor intersectându-se doar în domeniul ştiinţific.
Jacob Ludwig Carl Grimm a fost un cunoscut lingvist, folclorist şi scriitor, cunoscut în special pentru cele două volume de poveşti cu motive preluate din folclorul german, scrise în colaborare cu fratele său. Jacob Grimm este fondatorul şcolii mitologice în folcloristică, precum şi autorul unui studiu important, Mitologia germană, apărut în 2 volume, în 1835, şi al Gramaticii limbii germane, publicată în 1819.
Wilhelm Carl Grimm a fost folclorist filolog, şi scriitor romantic . Este co-autor al Dicţionarului limbii germane, împreună cu fratele lui, la fel şi al basmelor pomenite mai sus. Deoarece suferea de astm, nu putea să-şi găsească un loc de muncă, iar până la urmă i s-a alăturat fratelui său, scriind celebrele lucrări menţionate. A avut ocazia să-l întâlnească pe Goethe, care „i-a mulţumit din suflet pentru sforţările pentru renaşterea culturii uitate”. În 1825 o întâlneşte pe viitoarea sa soţie, care îi dăruieşte un fiu, Hermann Grimm (1828—1901), care va deveni mai târziu profesor la Universitatea din Berlin.
Lucrările fraţilor Grimm despre istoria gramaticii şi foneticii limbii germane au dus la considerarea lingvisticii drept un obiect de studiu aparte. Alte scrieri ale fraților Grimm, în colaborare sau nu, sunt: Poveşti pentru copii (Kinder und Hausmärchen), Legendele germane (Deutsche Sagen), Despre «Meistergesang»-ul vechi german (Über den altdeutschen Meistergesang), Gramatica germană (Deutsche Grammatik), Mitologia germană (Deutsche Mythologie), Istoria limbii germane (Geschichte der deutschen Sprache).
În 2005 a fost turnat un film-poveste, Fraţii Grimm, care, deşi nu este o biografie, atinge unele aspecte din viaţa scriitorilor. La fel, pe baza poveştilor lor, a apărut un desen animat, Simsala Grimm, împărţit pe episoade, fiecare fiind câte o poveste celebră, tratată din punctul de vedere a două personaje suplimentare.
Pe cei care vor să evadeze într-o lume dublu magică, îi invitsă facă o vizită la bibliotecă sau să dea un „search” prin rafturile cu cărți ale copilăriei și să se lase fascinați de o filă din magia fraţilor Grimm.
Meistergesang = cântecele menestrelilor