Yanni Chrysomallis este născut pe data de 14 noiembrie 1954 în localitatea Kalamata din Grecia. Este un pianist autodidact, clapist şi compozitor. După ce a primit titlul de „Bachelor of Arts” în psihologie, el a încercat în schimb o viaţă în muzică, deşi nu avea nici instruire formală şi nu putea „citi” muzica.
Yanni a reuşit sa aibă un impact enorm în lumea întreagă ca unul dintre compozitorii / artiștii cei mai carismatici din zilele noastre. Cucerindu-şi statutul de personalitate în domeniul muzicii instrumentale contemporane, Yanni propune audienţei ceva mult mai important decat distracţie; el îi ajută pe spectatori să intre în contact cu emoţiile lor interioare şi-i inspiră să-şi exploreze potenţialul ca indivizi. Atingerea oamenilor prin muzică este talentul cel mai impresionant al lui Yanni fie că o face prin turneele sale, pe unde TV sau radio, prin coloane sonore sau prin înregistrările sale.
A fost nominalizat la Grammy pentru albumul „Dare to Dream”(1992), „In My Time”(1993). Succesul lui a venit totuşi odată cu lansarea în 1994 a albumului „Yanni Live at Acropolis”, considerat a fi al doilea film muzical cel mai bine vândut din toate timpurile.
Yanni a avut concerte live în mai mult de 20 ţări din întreaga lume adunând mai mult de două milioane de persoane. El a acumulat mai mult de 35 albume de platină şi de aur la nivel mondial, cu vânzări în valoare totală de peste 20 de milioane de exemplare. Compoziţiile sale au fost incluse în toate emisiunile televizate ale Jocurilor Olimpice, începând cu 1988, iar muzica lui a fost folosită pe scară largă în televiziune şi în evenimente sportive televizate. Muzica sa este frecvent descrisă ca aparținând erei „new age”, deşi el preferă sintagma „contemporary instrumental”. Universitatea din Minnesota i-a conferit lui Yanni gradul onorific de Litterarum humanarum doctor în 2004. El a primit, de asemenea, titlul de doctor onorific în muzică.
Muzica lui Yanni Chrysomallis este încarcată de seninătate, bucurie si blândeţe, ea reflectând fidel trăsăturile artistului. De cele mai multe ori el foloseşte o mică orchestră de coarde şi colaboratori pentru a oferi muzicii sale un climat clasic sau dupa caz, orientări etno-pop care îi conturează stilul. „Într-un concert live, folosim 35 – 40 de sintetizatoare mânuite de 2 persoane; motivul este că nu folosesc nimic preînregistrat pe bandă sau pe computer. Totul trebuie să fie realizat în direct. Felul în care folosim claviaturile cere o mentalitate diferită şi ajungem să controlăm cel puțin șase instrumente deodată care controlează la rândul lor alte douăzeci. Este un sistem foarte complex, iar programarea pentru ambele staţii este facută de mine. În orice moment fiecare dintre noi are accces la cel puțin șase sunete complet diferite. Pot recunoaşte notele, dar nu am nevoie de ele. Cred că a le cunoaște este o metodă proastă pentru a şti să cânţi. Lucrez cu muzicieni care au pregătire în domeniul clasic şi care ar putea cânta dacă nu au partitura în faţă. În plus nu ar trebui să cânţi în timp ce citești partitura, deoarece este ca şi cum un actor ar ieşi pe scenă citindu-şi rolul de pe hârtie. Trebuie să te idenitifici cu muzica şi apoi să o folosești pentru a te exprima. Când am o piesă pe care vreau să o scriu, iau o claviatură şi imprim o parte ca de exemplu linia melodica pentru violoncel iar apoi o dau unui specialist care o scrie pentru instrumentul respectiv. Nu e un lucru greu de făcut, chiar dacă aş putea scrie partituri, nu mi-ar plăcea să o fac – e plictisitor .”
În afară de muzică şi de spectacolul extraordinar pe care îl face în concertele sale, Yanni Chrysomallis impresionează dincolo de muzica propriu-zisă, prin optimismul şi prin buna dispoziţie pe care le insuflă publicului.
NE PLACE, place, place, place 😀