A devenit o tradiţie în liceul nostru ca în fiecare an, în Postul Mare să se desfăşoare întâlniri cu oameni deosebiţi, modele pentru fiecare dintre noi. În acest an, l-am avut ca invitat pe Părintele Daniel Isai, Preot Paroh al Bisericii Vovidenia, Iaşi (biserica de lângă Colegiul de Artă Octav Băncilă). Această conferinţă şi-a propus să răspundă nevoilor de cunoaştere ale elevilor asupra problemelor contemporane. Conferinţa s-a desfăşurat la iniţiativa Doamnei Profesor de religie, Floricica Morariu, în amfiteatrul liceului nostru, a având ca tema: Ortodoxia în contextul lumii de astăzi.
Ne-am bucurat să avem alături de noi pe Doamna Director Carmen Losonczy care ne-a adresat câteva cuvinte urmate de discursul invitatului nostru. Părintele Isai a încercat să arate elevilor importanţa Ortodoxiei, a Sfintelor Slujbe şi a Sfintei Scripturi. Discuția a început de la faptul că mulţi uităm cine suntem noi cu adevărat şi cine sunt ceilalţi, apoi a continuat cu opinii despre lumea care devine din ce în ce mai cosmopolită. În decursul conferinţei s-au abordat discuţii interesante despre vestimentaţia tinerilor, despre diferenţa dintre religii (musulmană, iudaică, ortodoxă), despre drepturile omului, sau despre alte subiecte interesante cum sunt superstiţiile, astrologia, horoscopul şi exorcizările. Elevii prezenţi s-au arătat interesaţi de aceste discuţii şi au interacţionat cu părintele, adresându-i diverse întrebări, unele legate de subiect altele în afara acestuia, dar care îi frământau. La un moment dat, în discuție s-a atins şi un punct mai sensibil, legat de decăderea morală a ortodoxiei, provocată de bulversarea societăţii. Elevii au discutat despre cauza pentru care biserica poate să schimbe doar un nucleu de creştini şi nu o întreagă naţiune. Părintele ne-a mărturisit că spiritualitatea şi credinţa noastră sunt un mod de viaţă clădit pe baza virtuţilor cardinale, dreptatea şi curajul, care au dispărut încetul cu încetul, din societatea noastră.
La final i-am răpit câteva minute Părintelui Isai pentru a-i adresa câteva întrebări.
Reporter JS: Ce părere aveţi, şi-a atins scopul această conferinţă?
Părintele Isai: Eu sper că da, datorită dialogului purtat cu voi.
Reporter JS: Ce v-aţi propus să promovaţi prin această conferinţă?
Părintele Isai: Mi-am propus ca astăzi să promovez ideea de renaştere spirituală.
Reporter JS: Care ar trebui să fie comportamentul adecvat în societate al tinerilor de azi?
Părintele Isai: În primul rând tinerii de astăzi ar trebui să fie încărcaţi de dinamism şi să se implice în organizarea mai multor proiecte constructive.
Reporter JS: În ce măsură este respectată ortodoxia în contextul lumii de azi?
Părintele Isai: În plan naţional ortodoxia este trăită destul de intens.
Nici doamna Director nu putea să scape fără să îi adresăm câteva întrebări.
Reporter JS: Consideraţi că ar fi binevenite şi alte conferinţe de acest gen în liceul nostru?
Prof. Carmen Losonczy: Cu siguranţă, din moment ce am susţinut această conferinţă cred că ar trebui să mai organizăm şi alte activităţi la care să chemăm şi alte personalităţi, nu doar preoţi, ci şi oameni de ştiinţă profund credincioşi.
La final, am vrut să ştim şi părerea colegilor din sală despre această activitate.
Roxana Gavril (clasa a XI-a B): Mi s-a părut interesantă, mi-a plăcut modul în care părintele ne-a lăsat să-i adresăm întrebări şi a binevoit să ne lămurească în legătură cu subiectele abordate. Mi-aş dori ca în viitor să mai aibă loc astfel de activităţi în incinta, liceului fiindcă le consider benefice pentru educaţia noastră religioasă.
Nicoleta Ichim (clasa a XI-a B): Din punctul meu de vedere a fost o activitate reuşită şi datorită faptului că subiectul a fost unul general, s-a putut dezbate şi s-au putut adresa întrebări diverse.
Răzvan Ţurcanu (clasa a XI-a E): O activitate într-adevăr atractivă, în cadrul căreia am aflat răspunsuri la nişte întrebări care îmi stârneau curiozitatea.
Fără îndoială, această conferinţă ne-a făcut să acordăm o importanţă mai mare ortodoxiei, și să învățăm că pentru a o promova trebuie să ne cunoaştem tradiţia şi rădăcinile credinţei ortodoxe şi să aprofundăm cunoştinţele religioase în vederea permanentei deveniri spirituale. Depinde însă de fiecare dacă urmează sau nu credinţa adevărată, deoarece, în decursul istoriei, ortodoxia a fost orientată spre libertatea omului.
Foarte frumos articolul tău! Felicitări!