În Liceul de Informatică „Grigore Moisil”, a avut loc pe data de 4 mai 2011 o expoziţie de carte organizată de Editura Humanitas, în cadrul căreia pasionații de lectură au avut prilejul de a-și cumpăra cărți valoroase la un preț foarte mic (fiecare volum a costat 10 lei). Domnul Mirel Cană, reprezentant al editurii, ne-a oferit câteva informații referitoare la această prezentare.
Reporter JS: Care este scopul acestei activităţi?
Mirel Cană: În urmă cu doi ani, editura a iniţiat „Expoziţia Naţională de Carte Humanitas ”, iar anul acesta s-a iniţiat varianta şcolară (ceea ce se prezintă în momentul actual). În Iaşi această expoziţie se face în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean. Expoziţia face parte dintr-un program mai amplu care cuprinde trei concursuri şcolare:
„Povestea continuă” – concurs de creaţie literară;
„Ai atâtea vieţi câte cărţi citeşti” – concurs de recenzii;
„Ilustrarea grafică a unui fragment dintr-o carte editată de Humanitas, la alegere” – concurs de reprezentare grafică.
Reporter JS: Aveţi şi alte activităţi pregătite?
Mirel Cana: „Povestea continuă” – concurs de creaţie literară, organizat anual, în vacanţa de vară. Clubul reuneşte copii din întreaga ţară. Sunt selectaţi copii cu aptitudini, talente, pasiuni deosebite. A avea o pasiune mistuitoare este condiţia obligatorie a înscrierii în Club. Avem prezente două cluburi: cel al artiştilor şi cel al savanţilor, unde sunt întâlniţi matematicieni, arheologi, fizicieni, scriitori, muzicieni, pictori şi sculptori. Cel care a înfiinţat Clubul a descoperit în cele mai neaşteptate locuri copii deosebiţi, „genii ”, cum îi plăcea profesorului Haret să îi numească.
Reporter JS: Sunteţi încântat de preferinţele elevilor în literatură, de titlurile căutate de ei ?
Mirel Cană: Da!! Sunt surprins de maturitatea şi de orizontul cultural al elevilor, care ajută în identificarea corectă a titlurior de care au nevoie. De altfel sunt uimit de faptul că elevii liceului citesc, deşi profilul lor este legat de matematică-informatică.
Reporter JS: De ce aţi ales să faceţi această prezentare în liceul nostru?
Mirel Cana: Liceul de Informatică se afla pe lista liceelor selectate pe criterii de performanţă educaţională. Din toate liceele ieșen au fost alese doar zece: Şcoala Normală „Vasile Lupu”, Colegiul „Costache Ngruzzi”, Colegiul Naţional, Colegiul „Emil Racoviţă”, Liceul „Vasile Alecsandri”, Colegiul „Garabet Ibrăileanu”, Colegiul „Ocatav Băncilă”, Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, Liceul de Informatică „Grigore Moisil” şi Colegiul „Mihai Eminescu”.
De altfel, cu ocazia organizării acestei expoziţii, doamna profesor de limba română Luciana Antoci (împreună cu doi elevi din clasa a VI-a A – Şerban Matei şi Gheorghe Lupu) a avut ideea de a organiza un concurs de donație de carte pentru biblioteca școlii.
Reporter JS: Ce aveţi în vedere prin organizarea acestui concurs? Ce se întâmplă cu aceste cărţi cumpărate?
Matei Şerban: Credem că vom stimula elevii să citească şi totodată milităm pentru a îmbunătăţi fondul de carte din biblioteca şcolii. Cărţile sunt donate bibliotecii şcolii.
Reporter JS: Cine este câştigător?
Gheorghe Lupu: Clasa care va dona cele mai multe cărţi va fi premiată cu o diplomă şi un premiu surpriză.
Suntem încântaţi că am avut ocazia să procurăm cărţi pe care nu le puteam procura uşor sau cărţi despre care am auzit, dar un ne puteam permite să le cumpărăm la prețul lor din librărie. O dată în plus, Editura Humanitas ne-a amintit că „Viaţa este prea scurtă pentru a citi cărţi proaste.” (Gerhart Hauptmann)
Comentarii recente