Raymond Chandler a fost un scriitor american de romane poliţiste. Romanul său de debut a fost Somnul de veci, publicat in 1939. Peste câţiva ani, acest roman a fost ecranizat, iar Chandler a devenit din acel moment celebru.
Protagonistul romanului este un detective privat, Philip Marlowe, un celibatar care nu are niciun interes faţă de femei şi un fost anchetator care nu a dat niciodată greş. Viaţa sa personală rămâne până la sfârşitul romanului nedesluşită.
Acest detectiv este angajat de către un colonel foarte bătrân, domnul Sternwood (care consideră că „Somnul de veci este acela din care nu ne mai trezim niciodată”) pentru a rezolva o istorie de şantaj, ce le privea pe cele două fiice ale sale: Vivian şi Carmen. Carmen nu ducea un mod de viaţă tocmai obişnuit, ci din contra, foarte agitat (crime, fotografii în care apare nudă şi alte lucruri dezgustătoare caracteristice bogătanilor din Hollywood). Vivian este o alcoolică care practică jocurile de azart şi al cărei soţ dispăruse în mod misterios de ceva timp.
Cel care încerca să stoarcă bani de la colonel, este proprietarul unei librării, domnul Geiger. Pentru a afla ceva despre acest domn Geiger, Marlowe face mai întâi o vizită librăriei, iar apoi casei lui. În casa acestuia, într-o camera amenajată pentru şedinţe foto, o găseşte pe Carmen goală, adormită din cauza unor droguri, iar alături de ea, alungit pe jos, pe domnul Geiger, mort. După această crimă, foarte ciudată, mai apar alte câteva crime, pe care detectivul vrea cu tot dinadinsul să le rezolve. El îşi riscă chiar şi viaţa sa, doar ca să rezolve cazurile.
Spre sfârşitul romanului, este ţinut închis de către nişte persoane implicate în crimele anterioare, care vor să-l omoare şi pe el, dar scapă ca prin minune cu ajutorul unei femei, care-l eliberează, dar care nu fuge cu el, ci alege să rămână cu infractorii, din cauza legăturii pe care o avea cu ei.
În Somnul de veci apar toate elementele specifice unui roman poliţist: viaţa, moartea, crima, ploaia, etc. Pentru cei care nu au citit niciodată un roman poliţist, Somnul de veci este ideal pentru a te introduce în acest gen de romane.
Cel de-al doilea roman, Doamna din lac , publicat în 1943, îl are ca protagonist la fel, pe domnul Marlowe, care de această dată este angajat de către proprietarul foarte bogat al unei fabrice de parfum din Los Angeles, domnul Derace Kingsley. Tânăra soţie a acestuia, Chrystal, lipseşte de mai mult de două luni, iar el crede că ea a fugit peste hotare cu amantul său Chris Lavery, iar ca să divorţeze de ea, trebuie mai întâi s-o găsească.
Marlowe are ca punct de plecare o telegramă de la soţia domnului Kingsley şi decide să vadă dacă Chrystal nu a trecut pe la vila lor din Little Fawn Lake, un loc foarte frumos , în munţi. Bill Chass, gardianul vilelor de prin locurile celea, îi povesteşte că şi soţia sa dispăruse fără urme de foarte mult timp. În timp ce vorbeau, Marlowe se uita în lac şi descoperă la un moment dat o mână la fundul lacului, sub niște lemne. Ca să vadă cine este Lavery, merge la casa acestuia, aşteptândul mult timp în faţa casei. Lucrul acesta îl deranjă foarte mult pe vecinul de peste drum, un doctor căruia îi murise soţia foarte ciudat şi care a încercat să acopere repede suspiciunile morţii acesteia. Peste câteva zile mai merge la casa acestuia, dar îl găseşte mort, iar din casă o vede alergând pe soţia domnului Kingsley. Ea îl telefonează pe soţul său, spunându-i că vrea să fugă şi că îi este frică să nu fie bănuită de crimă, cei doi hotărăsc să se întâlnească, doar că in locul domnului Kingsley, la întâlnire merge chiar Marlowe. După această întâlnire Marlowe începe să bănuiască adevărul îngrozitor.
Doamna din lac este un roman asemănător cu Somnul de veci, în care mor multe personaje şi în care Marlowe intră în multe încurcături, dar, spre deosebire de Somnul de veci, este mult mai echilibrat şi nu este plin de acţiune. Ambele romane sunt o lectură uşoară şi captivantă.
Da, mister Marlowe mi-a încântat tinerețea… iar Raymond Chandler alături the Agatha Christies (Hercule Poirot) si George Simenon (comisarul Maigret) este unul din scriitorii (de romande polițiste) mei preferați.