Reportaj realizat de Filip Mădălina și Ciobanu Andreea
Început de octombrie… sâmbătă dimineaţă. Sub coordonarea doamnei profesor Floricica Morariu şi a doamnei profesor Violeta Ţuţui, Liceul de Informatică „Grigore Moisil” a organizat şi anul acesta concursul interdisciplinar, “Religia în dimensiune virtuală”. Competiţia s-a desfăşurat în sala “Iustin Moisescu” a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, unde ne-am simţit ocrotiţi, fiind în apropierea Moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva. Ajuns la cea de-a şaptea ediţie, concursul a reunit şase licee din judeţul Iaşi.
“Este un demers necesar într-o lume în care calculatorul este o prezenţă în viaţa oricărui tânăr, iar elevii care se adună astăzi vor să arate că nu calculatorul este cel care ne conduce vieţile, ci cel care, folosit ca instrument, ne poate înfrumuseţa viaţa”, ne spune Pr. Dr. Bogdan Racu.
Competiţia s-a desfăşurat astfel: în prima parte a avut loc concursul propriu-zis, cu prezentarea materialelor realizate de elevi, iar în a doua parte Părintele Protosinghel Iustin Neagu de la Mănăstirea Socola a susţinut un discurs despre religie, spunându-ne că “ nu există credinţă sau necredinţă… există doar stări sufleteşti”.
Totul a început printr-o prezentare generală a echipajelor, urmată de tragerea la sorţi a intrării în concurs. Cei care au deschis competiţia au fost elevii de la Colegiul “Costache Negruzzi”, realizând o pagină web cu tema “Sfintele Taine”. A urmat apoi echipa de la Colegiul Tehnic de Electronică şi Telecomunicaţii care a tratat tema “Taina Sfântului Maslu”.
Următorii care au intrat în concurs au fost elevii de la Colegiul Naţional şi cei de la Colegiul “Mihai Eminescu”. Colegii noştri de la Liceul de Informatică au prezentat un site cu tema “Pelerinaj pe calea sfinţeniei alături de Cuvioasa Parascheva”, aducând în prim-plan viaţa şi minunile înfăptuite de către aceasta. Elevii au realizat interviuri pe diferite segmente de vârstă şi statut social: un preot, un profesor, un student şi un elev, aducând în discuţie credinţa în minuni. Ultimii, dar nu cei din urmă, au fost elevii de la Colegiul “Mihail Sadoveanu” din Paşcani, care au dezvoltat tema “ Inimi tinere atinse de îngeri”.
După ce juriul a deliberat, au fost anunţaţi câştigătorii concursului:
– Menţiune: Colegiul, Costache Negruzzi” Iaşi şi Colegiul Tehnic de Electronică şi Telecomunicaţii
– Locul III –Colegiul “Mihai Eminescu” Iaşi
– Locul II – Colegiul “Mihail Sadoveanu” Paşcani
– Locul I – Colegiul Naţional Iaşi
– Premiul de excelenţă a fost câştigat de… Liceul de Informatică “Grigore Moisil” Iaşi!
Deoarece am vrut să aflăm mai multe informaţii despre concurs şi despre organizarea lui, am adresat câteva întrebări doamnei profesor Floricica Morariu:
Reporter JS: A fost dificilă organizarea unui concurs la acest nivel?
Prof. Organizator Floricica Morariu: Nu ştiu dacă a fost greu, pentru că am făcut acest lucru din suflet, ne-am implicat cu toată fiinţa noastră. Deşi solicitările, e adevărat, sunt mari, atât din partea familiei, cât şi din partea şcolii, am încercat să îl organizăm cât mai bine.
Reporter JS: În ediţia de anul acesta au survenit schimbări faţă de cele precedente?
Prof. Organizator Floricica Morariu: Am încercat în această ediţie să redăm teme de actualitate, având în vedere că anul acesta este cel al Sfântului Maslu. Aflându-ne în apropierea sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, am ales temele “Pelerinaj pe calea sfinţeniei” şi, de asemenea, “Relaţia dintre Dumnezeu şi oameni”.
Reporter JS: Mesajul biblic nu este tocmai compatibil cu evoluţia ştiinţei. Pot fi cele două elemente îmbinate?
Prof. Organizator Floricica Morariu: Ştim foarte bine că ştiinţa completează religia. De aceea am încercat şi noi să fim cumva modernişti, încercând să aducem domeniul IT în predarea religiei, dat fiind faptul că elevii doresc acest lucru, la un liceu de profil.
Toţi participanţii la concurs au primit diplome şi premii, fiind astfel apreciaţi pentru activitatea desfăşurată. Cu toţii sunt motivaţi de depăşirea propriilor rezultate pentru etapele viitoare.
Cea de-a şaptea ediţie a concursului a fost un adevărat succes! Dorim să păstrăm această tradiţie, în semn de recunoştinţă pentru sprijinul divin fără de care am fi neputincioşi.
Comentarii recente