Decembrie! Luna în care sărbătorile de iarnă își cer drepturile, ne-a găsit, ca în fiecare an cu aceleași tradiții și obiceiuri ce ne adună pe toți ,fără excepție, în preajma familiei. Făcând abstracție de frigul ce se cuibărește la ușile noastre, gândurile ni se îndreaptă către mesele în familie, bradul frumos împodobit, cadourile pentru cei dragi ascunse sub cetinile sale, atmosfera de tihnă, plină de armonie și veselie.
Anul acesta iarna este generoasă, peisajul hibernal pare desprins dintr-un basm: crengile poartă mănuși de puf, pământul este acoperit de un covor rece de nea, frigul este nemilos, inducându-ne acea stare plăcută de amorțeală.
Fie că suntem păstrători ai tradiţiilor sau nu, aşteptăm cu multă nerăbdare toate cele trei momente importante ale ciclului de iarnă – Crăciunul, Anul Nou și Boboteaza.Pentru creștini acestea au o însemnătate religioasă deosebită.Bucuria sărbătorilor este sporită de obiceiurile specifice fiecărei zone. Pe data de 25 decembrie sărbătorim nașterea lui Isus Hristos; aceasta marchează un moment din trecerea ireversibilă a timpului, aducând bucurie în sufletele noastre, indiferent de vârstă.
Împodobirea bradului este o datină respectată de toți românii; fie că recunoaştem sau nu, pomul cu cetina verde este un simbol nelipsit din casele noastre în perioada sărbătorilor, prezența acestuia fiind strâns legată de…cadouri. În freamătul colindelor, uităm de lucrurile ce ne preocupă în mod curent
În Ajunul Crăciunului, colindele răsună pretutindeni, anunţând atmosfera de sărbătoare. Pentru vestirea nașterii Domnului, colindătorii sunt răsplătiți cu bani, dar și cu fructe sau dulciuri, de obicei făcute în casă. O altă tradiție este mersul cu Steaua. Copiii formează grupuri și străbat străzile aducând voie bună în sufletele oamenilor.
Masa de Crăciun trebuie să fie bogată și aspectuoasă, pregătită cu multă grijă şi bucurie după postul de 40 de zile; aceasta trebuie să conțină neapărat bucate tradiționale.
Metaforic vorbind, Crăciunul ne aduce daruri de preț: dragoste, bucurie, iertare. În fiecare an, spirala timpului este străbatută de aceste evenimente importante, care s-au înveşnicit în întreaga lume creştină, chiar dacă obiceiurile sunt pretutindeni altele.
Sărbătorile de iarnă s-au încheiat, însă până la primăvară, mantia albă ne va mai acoperi. Aşadar, să ne amintim de patinele agăţate în cui, de săniuţă sau, de ce nu, de omul de zăpadă, ce aşteaptă să-i potrivească cineva nasul îngheţat.
Comentarii recente