Ideea de servicii secrete este romanţată de sutele de filme de acţiune care s-au făcut în ultimii cincizeci de ani, de figura agentului şarmant şi misterios care salvează lumea şi cucereşte fata. Noi suntem copii mari cu toţii şi ştim de-acum sigur că în viaţa reală nu e niciodată ca în filme.
Prezentarea pe care au ţinut-o cei de la SRI în liceu ne-a făcut pe mulţi dintre noi să ne întrebăm dacă există vreo şansă să ajungem şi noi în acel mediu idealizat, care ne pare atât de plin de primejdii şi atât de fascinant.
Concret vorbind, activitatea Serviciului Român de Informaţii se extinde pe multe arii, iar complexitatea acestui sistem angrenează specialişti şi oameni bine pregătiţi din toate domeniile. Un prim punct de lucru în cadru agenţiei este combaterea terorismului. Activitatea lor se leagă şi de cyberintelligence, adică de prevenirea atacurilor informaţionale, de securitate cibernetică, de accesul la arme biologice sau cu încărcătură nucleară. De asemenea, aceștia lucrează la combaterea contraspionajului, la păstrarea securităţii economice şi la prevenirea acţiunilor ce pot reprezenta ameninţări transfrontaliere. Tot aici sunt păstrate şi secretele de stat şi sunt protejate valorile constituţionale care ar putea fi puse în pericol de diverse grupări separatiste.
Cerinţele pe care le au cei din Serviciul Român de Informaţii de la candidaţii la posturile pe care le oferă sunt destul de greu de îndeplinit. S-ar spune chiar că e necesară o sclipire de geniu. În acest sens, prezentările care s-au ţinut în liceele bune din oraş au avut ca scop identificarea a astfel de tineri. Candidatul ideal este înzestrat cu o inteligenţă superioară, echilibrat emoţional, perseverent, capabil să se adapteze, rezistent la stres şi la program prelungit şi, mai ales, dispus să înveţe şi să se perfecţioneze pe parcursul întregii sale vieţi. Recompensele financiare sunt pe măsură, în contextul în care salariile în cadrul agenţiei sunt destul de mari şi, o chestiune discutabila, compensează unele lipsuri pe care le presupune o carieră în acest mediu.
Pentru a afla cât de semnificative sunt aceste lipsuri şi până unde merg compromisurile personale, am rugat pe unul dintre reprezentaţii veniţi să ne expună oferta educaţională să ne răspundă la câteva întrebări.
Reporter JS: Implică sacrificii în viaţa personala o meserie în acest domeniu?
Implică multă dedicaţie. Programul nu poate fi întotdeauna de opt ore pe zi. Sunt situaţii în care este necesar să rămânem mai mult la serviciu pentru ducerea la îndeplinire a unor misiuni, după-amiază sau poate în weekend.
Reporter JS: Aduce satisfacţii morale o astfel de carieră, un fel de recompensă? Dacă da, la ce nivel apare aceasta?
Eu consider că e şi o formă de comportament prosocial: să ştii că ai contribuit la binele celorlalţi fără să aştepţi în mod necesar vreo recompensă.
Reporter JS: Ce părere aveţi de aura de mister şi de mitic, aproape, care înconjoară o carieră în Serviciul Român de Informaţii?
Este determinată tocmai de discreţia cu care ne desfăşurăm activitatea. Ca să previi ameninţările la adresa siguranţei naţionale, nu poţi să fii ca o pisică cu clopoţei.
Aşadar, prezentarea de la liceul nostru s-a desfăşurat exact pe modelul tipic al celor din această instituţie: informaţiile de care ai nevoie că să-ţi stârnească interesul şi că să te bage şi mai tare în ceaţă. În ceea ce priveşte modul în care putem ajunge, ca elevi, să lucrăm în SRI, acesta se ramifică în trei direcții: fie urmezi cursurile Academiei Naţionale de Informaţii “Mihai Viteazul”, fie pe cele ale Academiei Tehnice Militare, la locurile pentru SRI, fie urmezi un master ANI. Criteriile de admitere sunt destul de riguroase, iar selecţia se face la sânge. Pentru a trece testele fizice, psihologice şi de creativitate, ai nevoie de o personalitate stabilă, de tărie de caracter şi de perseverenţă.
În încheiere, dacă vă simţiţi siguri de capacitatea voastră de a ţine un secret, dacă ținuta va pune în evidenţă prestanţa şi dacă vi se pare că replicile suflate printre dinţi de James Bond sunt drumul spre iluminare… Nu. Nu aveţi ce căuta acolo. O carieră în această arie presupune dedicaţie, presupune acceptarea faptului că vei petrece o mare parte din viată la serviciu şi că vei lăsa toate celelalte aspecte în plan secund. Pare interesant, într-adevăr, un mediu de lucru în care să te dezvolţi permanent, dar implică anumite valori şi trăsături de caracter pe care nu le poţi sintetiza şi care trebuie să vină la pachet cu puterea de a pune întotdeauna pe primul loc serviciul.
Comentarii recente