„Nu din nou absenţe / note / mate / info / fizică / …”, parcă vă aud că spuneţi după ce aţi citit titlul! Aş putea paria că, la auzirea lui, multora dintre voi le vor veni în minte eternele „ora în care aprofundăm materia profesorului diriginte” sau „ora în care suntem pedepsiţi pentru ce prostioare am mai făcut prin timpul săptămânii”. Cu siguranţă, Dirigenţia aduce faţă în faţă elevi, profesori şi dilemele lor.
Elevii Vlad Constantinescu, Vlad Manea şi Alexandru Perieţanu, sub coordonarea prof. Emanuela Cerchez şi prof. Claudia Cărăuşu, au hotărât să îmbine orele de consiliere şi orientare cu informatica într-o manieră atractivă pentru utilizator.
Portalul educaţional „Ora de Dirigenţie” se doreşte a fi este un instrument util profesorilor diriginţi şi elevilor acestora. Cu o structură riguroasă, el conţine descrierea corectă şi completă a modulelor curriculare, precum şi resursele necesare pentru a face orele de consiliere captivante.
Orice profesor vizitator devine membru prin completarea unui formular tip de înregistrare. După ce a devenit membru, profesorul poate propune teme legate de modulele şi submodulele curriculare şi poate ataşa resurse referitoare la teme. Ce înţelegem noi prin resurse? Documente şi aplicaţii de interes maxim pentru diriginţi şi elevii lor: proiecte didactice (reprezintă un ghid de „conducere” a orei de Dirigenţie), prezentări PowerPoint (pe diverse teme), jocuri, pagini web educaţionale, fişe de lucru şi chestionare, precum şi modele personalizabile de chestionare. Cel mai important tip de resursă este, însă, softul educaţional.
Am creat jocuri ce tratează interactiv teme cărora nouă ni s-au părut interesante. Tema „Alimentaţie sănătoasă” este doar una dintre ele. În aplicaţia „Mâncăm sănătos?” îi oferim elevului răspunsul pentru întrebarea „cât de mult mănânc, de fapt şi ce ar trebui să fac pentru a-mi transforma alimentaţia într-una sănătoasă?”. Elevul este invitat să-şi aleagă orele la care mănâncă într-o zi normală şi să-şi prepare mesele. El are la dispoziţie tipuri şi sortimente de mâncare pe care le poate pune în farfurie în câte porţii doreşte. La final, primeşte un feedback concret care include numărul total de calorii ale alimentelor alese distribuite pe ore, precum şi câteva activităţi recreative (mers pe jos, mers pe bicicletă, înot, alergat) şi timpii necesari pentru a consuma caloriile şi a-şi transforma alimentaţia într-una mai sănătoasă.
O altă aplicaţie utilă pentru viitorii angajaţi (deci o mare parte din elevi!) este „Interviul Perfect”. Jocul didactic simulează interviul profesional prin intermediul unui test grilă cu şapte întrebări frecvent întâlnite. Elevul alege, pentru fiecare întrebare, unul dintre cele patru răspunsuri, care se potriveşte cel mai bine personalităţii sale. La sfârşit, elevul primeşte un calificativ general şi explicaţii cu privire la oportunitatea răspunsurilor sale, precum şi interpretarea celorlalte răspunsuri, în sensul impactului asupra intervievatorului. Calificativul este acordat în funcţie de valoarea fiecărui răspuns ales. Am împărţit răspunsurile în patru grupe valorice:
- -5 puncte pentru un răspuns care defavorizează complet candidatul, fie creând o imagine negativă a acestuia, fie conducând la o situaţie în care candidatul va fi pus în încurcătură;
- 0 puncte pentru un răspuns acceptabil, dar care nu oferă un avantaj candidatului;
- 2 puncte pentru un răspuns bun;
- 5 puncte pentru unul foarte bun, care va conduce discuţia pe un teren favorabil candidatului, în care acesta poate evidenţia atuurile sale.
Următoarea aplicaţie, „Labirintul cunoaşterii”, este o incursiune a elevului în propria personalitate. Prin intermediul a şase exerciţii, marcate cu elemente grafice distincte în labirint, elevul îşi creează o viziune asupra sinelui şi cunoaşte posibilităţi de a-şi îmbunătăţi comportamentul. Aspecte precum trăsăturile fizice, caracteristicile pozitive şi negative de personalitate, adaptabilitatea în cadrul grupului sunt parcurse. Al şaptelea exerciţiu prezintă un feedback general referitor la progresul înregistrat de elev.
Deşi joaca nu dăunează grav sănătăţii :), Ora de Dirigenţie rămâne o oră de cultivare a caracterului individual, a normelor de convieţuire socială şi de planificare a carierei. El trebuie să se dovedească şi un loc util de întâlnire a profesorilor diriginţi. El pune la dispoziţia utilizatorilor un dicţionar compus din cuvinte cheie specifice. Pentru cei interesaţi de diferite evenimente educative, portalul dispune şi de o secţiune de ştiri educaţionale.
Deşi portalul a fost creat de câţiva elevi şi profesori, el va deveni cu adevărat activ când comunitatea educaţională va fi creată, iar fiecare profesor şi elev din ţară va avea de câştigat de pe urma celorlalţi participanţi la acest comun progres spre cunoaştere. În acel moment, misiunea noastră de creatori se va încheia.
Vă invităm să intraţi pe http://www.liis.ro/~oradedirigentie, pentru a vă convinge singuri de spusele mele. Şi dacă îi veţi convinge şi pe diriginţii voştri să-l viziteze, sigur veţi reuşi să transformaţi ora de dirigenţie şi să vă dezvoltaţi cu succes potenţialul.
Felicitări
Frumos… Bine făcut…