Reportaj realizat de Anca Georgiana Şerban, Mădălina Melinte şi Ionuţ Mihalache
Iniţiat în anul 2001, în onoarea patronului spiritual al Liceului de Informatică “Grigore Moisil” din Iaşi, concursul de informatică „Urmaşii lui Moisil” s-a bucurat de succes încă de la primele ediţii. Adresat iniţial numai elevilor din judeţele care fac parte din Centrul Regional pentru Tineri Capabili de Performanţă Iaşi, concursul s-a extins an de an, la ora actuală reunind elevi capabili de performanţă din toată ţara şi nu numai, dacă avem în vedere participarea echipelor din Republica Moldova. În toţi aceşti ani, concursul “Urmaşii lui Moisil” a reuşit să devină mai mult decât o tradiţie în peisajul competiţional al învăţământului de informatică, fiind un punct de referinţă în activităţile pe care liceul nostru le organizează în fiecare an şcolar. Prestigiul acestui concurs se datorează calităţilor organizatorice şi profesionalismului de care dau dovadă organizatorii, nivelului ridicat al problemelor propuse, modalităţii de lucru novatoare, evaluării la standarde internaţionale.
În acest an concursul, desfăşurat între 27-29 martie 2009 şi s-a bucurat de prezenţa a 91 de elevi din 27 de judeţe şi din municipiul Bucureşti, la care se adaugă două echipe din Republica Moldova, una de la Colegiul Financiar-Bancar din Chişinău, liceu partener al liceului nostru, şi una formată din membri ai lotului naţional de informatică al Republicii Moldova.
Concursul propriu-zis s-a desfăşurat pe data de 28 martie, însă programul a inclus trei zile de activităţi menite să îi încânte pe participanţi, dar şi pe ghizii acestora, aleşi dintre elevii liceului. De asemenea, în cadrul manifestărilor a fost inclusă şi o sesiune de comunicări adresată profesorilor participanţi. Deschiderea festivă a avut loc în atmosfera somptuoasă a Aulei Mihai Eminescu de la Universitatea „Al. I. Cuza”, unde s-a desfăşurat ulterior şi premierea participanţilor. Sâmbătă, după concurs, participanţii au avut parte de un program recreativ în care au foste incluse un tur al Iaşului şi o discotecă.
Pentru reporterii revistei „Joc Secund”, cele trei zile ale manifestării au fost un bun prilej de a lega prietenii cu colegi din alte judeţe, dar şi de a afla impresiile cu care aceştia pleacă din liceul nostru. Iată câteva gânduri culese de la participanţi…
Înainte de concurs…
Reporter: Ce părere ai despre organizarea unui astfel de concurs?
Cristian Prigoana (Bistriţa): Este o acţiune foarte frumoasă şi necesară elevilor care vor performanţe în informatică.
Cosmin Tutunaru (Mehedinţi): Cred că este unul dintre cele mai puternice concursuri de informatică din ţară. M-am hotărât să particip deoarece am vrut să capăt experienţă şi să-mi văd nivelul înaintea Olimpiadei naţionale. Sper să obţin un punctaj frumos, deoarece m-am pregătit din greu in ultima vreme.
După concurs…
Reporter: Ce ţi-a plăcut şi ce nu ţi-a plăcut la acest concurs?
Cosmin Tutunaru (Mehedinţi): Mi-a plăcut cel mai mult faptul că am avut ghizi şi probleme interesante în concurs. Mi-a plăcut, de asemenea, foarte mult faptul că ni s-a pus în programul concursului un tur al oraşului gazdă. Nu mi-a plăcut felul în care s-a ales cel care să primească trofeul Urmaşul lui Moisil şi nici criteriul după care s-au dat premiile la locul I.
Gabriel Bitiş (Bihor): Mi-a plăcut concurenţa – multe judeţe – şi mi-au plăcut subiectele. Locul cazării a fost, de asemenea, foarte frumos. Nu mi-a plăcut mi-a fost scris greşit numele şi că nu mi s-a spus ce se întâmplă cu cei care aveau acelaşi punctaj la locul I – am aşeptat asta azi.
Bogdan Stelian Caş-Pop (Vrancea): Mi-a plăcut foarte mult organizarea şi accesul rapid la site pentru trimiterea soluţiilor şi aflarea rapidă a rezultatelor la probleme.Nu pot să spun că există ceva care nu mi-a plăcut, a fost totul foarte bine pus la punct. Mi-ar fi plăcut să fie un număr mai mare de participanţi şi o grupă în plus pentru cei de la gimnaziu.
Reporter : Ai remarcat ceva inedit, care să îţi placă în mod special ?
Cosmin Tutunaru (Mehedinţi): A fost un lucru inedit faptul că am avut parte de o seară relaxantă – discotecă. Nu am mai întâlnit la niciun concurs aşa ceva şi mi-a plăcut ideea.
Bogdan Stelian Caş-Pop (Vrancea): Inedită a fost implicarea organizatorilor şi interesul manifestat de elevi. O să particip şi la anul.
Reporter: Cum ţi s-au părut ghizii?
Gabriel Bitiş (Bihor): Ghizii au fost de nota 10!
Bogdan Stelian Caş-Pop (Vrancea): Ghizii au fost extraordinari!
Reporter : Un gând pentru cei din Liceul de Informatică „Grigore Moisil”, Iaşi?
Cosmin Tutunaru (Mehedinţi): Mult succes la Olimpiada Naţională tuturor şi cel mai bun să câştige!
Bogdan Stelian Caş-Pop (Vrancea): Ţineţi-o tot aşa – la fel de sociabili şi binevoitori – nu vă lăsaţi influenţaţi de anturaj şi să ne revedem cu bine!
Ca şi ediţiile precedente, ediţia din acest an a Concursului „Urmaşii lui Moisil” a fost un succes cu care liceul nostru se poate mândri. Nu putem decât să sperăm că tradiţia va continua şi în anii care urmează.
Mai multe informaţii pe site-ul concursului: http://www.liis.ro/~moisil2009/program.htm
Comentarii recente